Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Τα βίντεο που αποκαλύπτουν τα ψέματα της Αστυνομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Τα βίντεο που αποκαλύπτουν τα ψέματα της Αστυνομίας

ματ αστυνομια επεισοδια
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Απάντηση στους ανυπόστατους ισχυρισμούς της αστυνομίας, περί ρίψεις μολότοφ, μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, δίνουν τα βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα το avgi.gr.

Στα βίντεο φαίνεται η αναίτια επίθεση των ΜΑΤ εναντίον όσων βρίσκονταν στη συγκέντρωση στο Εφετείο.

https://www.youtube.com/watch?v=LIEKDRa6-PI&feature=youtu.be

Από το πρώτο βίντεο φαίνεται ότι δεν υπήρξε ρίψη μολότοφ, όπως υποστηρίζει η ΕΛΑΣ, πριν από την έφοδό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, στο ενδεχόμενο επιχείρημα της αστυνομίας ότι οι μολότοφ έπεσαν πριν τη συγκεκριμένη λήψη του βίντεο, θα πρέπει να απαντηθεί για ποιο λόγο δεν φαίνεται κάποια φωτιά.

Το δεύτερο ψέμα της ΕΛΑΣ είναι ότι «είδε» 600 περίπου άτομα να επιτίθενται με «μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα» στη συμβολή των οδών Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας. Ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώνεται σε καμία των περιπτώσεων από τα βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=wd9uvcOXrEs

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. , «μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου η συγκέντρωση διαλυόταν». Ωστόσο πρόκειται για άλλο ένα ψέμα της ελληνικής αστυνομίας καθώς ο κόσμος παρέμενε στο σημείο και άκουγε μία-μία τις αποφάσεις του δικαστηρίου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την προσαγωγή δύο ατόμων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Στις 11.55 ώρα, περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής - 20.000 άτομα τουλάχιστον - συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας.

Σκοπός της επίθεσης ήταν η καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία έφραζαν την πρόσβαση προς το Εφετείο. Προκλήθηκαν φθορές σε 10 οχήματα της Αστυνομίας.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε.

Περισσότερες από 150 μολότοφ ερρίφθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλούσε τον κ. Χρυσοχοΐδη, να απαντήσει για ποιό λόγο χρειαζόταν η χρήση χημικών κατά δεκάδων χιλιάδων κόσμου ειρηνικής στάσης, η ΕΛΑΣ απάντησε ότι «στον κ. Σπίρτζη που δεν άκουσε, δεν είδε αλλά παρ' όλα αυτά καταγγέλλει, απάντηση είναι οι εικόνες από τις  μολότωφ και τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα της αστυνομίας».

«Το μόνο απασχόλησε σήμερα τον κ. Χρυσοχοΐδη είναι το πως θα διαλύσει την ειρηνική συγκέντρωση».

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει τη συνήθεια, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, να μην τα πηγαίνει καλά με το διάβασμα. Αλλιώς θα είχε δει ότι η σημερινή καταδίκη για εγκληματική οργάνωση αφορά και έναν αστυνομικό», υπογράμμισε από την πλευρά του εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «θα περιμέναμε έναν σχολιασμό ή κάποια θεσμική πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Το μόνο όμως που φαίνεται να τον απασχόλησε σήμερα είναι το πως αρχικά θα διαλύσει και στην συνέχεια θα συκοφαντήσει τη σημερινή μαζική και ειρηνική συγκέντρωση».

https://www.facebook.com/iliopoulosnasos/posts/2804210853192585?__cft__[0]=AZUuwWaXaC0J_EtGQRzNHyKvmh6m9j4ex-vOPOPY0-Le-RyXcqzlYUNDzJPL7D2EWQBC9KFdG8exyYn__9sIiZihcYBLhGPa46Q7t9GpIZjJbCJEcS3MJiK7qStrbPDsj0xAgFhPcskKxDpiA43izJKCjuRagTj2bGfYVSOD0KpCLOuI4BQZgmg_MmxhY0_lXEs&__tn__=%2CO%2CP-R

«Δυσανεξία της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε ειρηνική και δημοκρατική διαμαρτυρία»

Ανακοίνωση για την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας, εξέδωσε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και ο κ. Χρυσοχοΐδης προσωπικά, για ακόμη μία φορά, επιβεβαίωσαν τη δυσανεξία τους σε οποιαδήποτε ειρηνική και δημοκρατική διαμαρτυρία».

«Δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή και ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χειροκροτούσαν για την δικαίωση των θυμάτων των ναζιστών, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ ξεκίνησαν ρίψεις νερού και εκτεταμένη χρήση χημικών, χωρίς να έχουν προκληθεί επεισόδια που να δικαιολογούν μία τέτοια αντίδραση. Προφανής στόχος τους ήταν να διαλύσουν τη διαδήλωση, αδιαφορώντας ακόμη και την ύπαρξη δύο νοσοκομείων στο σημείο» τονίζει ο αναπ. εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για μια μικρή ομάδα προβοκατόρων, που είναι βέβαιο πως αν ήθελε θα μπορούσε να απομονώσει, ο κ. Χρυσοχοΐδης βρήκε την ευκαιρία να διαλύσει μία ιστορική, δημοκρατική και καθ΄ όλα ειρηνική διαμαρτυρία.

» Τα ασύστολα ψεύδη που επιστρατεύει στην ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μάλλον κάνουν τα πράγματα χειρότερα, όταν τα βίντεο που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της αλήθειας», επισήμανε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL