Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Φυλακές / «Φωτογραφική» διάταξη για τον Κουφοντίνα προωθεί η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φυλακές / «Φωτογραφική» διάταξη για τον Κουφοντίνα προωθεί η κυβέρνηση

Δημήτρης Κουφοντίνας
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Εμπόδια στη μεταγωγή κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές και στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το νέο νομοσχέδιο για τις φυλακές που έχει τεθεί σε διαβούλευση. Ουσιαστικά πρόκειται για «φωτογραφική» διάταξη για τον Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος βρίσκεται στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου.

Ειδικότερα, στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου σημειώνει ότι «στα αγροτικά καταστήματα κράτησης δύναται να μετάγονται κατάδικοι ανεξαρτήτως αδικήματος», εφόσον τους έχει χορηγηθεί άδεια τουλάχιστον μία φορά και έχουν τηρήσει τους όρους της.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο εισάγει εξαίρεση, αφαιρώντας από ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων το δικαίωμα να μεταχθούν ή να παραμείνουν σε αγροτική φυλακή. Προβλέπει δηλαδή ότι απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτική φυλακή εάν εις βάρος του κρατούμενου εκκρεμεί ποινική δίωξη όχι μόνο για κακούργημα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά και για πλημμέλημα που ενέχει πράξεις βίας ή απειλή βίας.

«Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απωλέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη» επισημαίνεται στο επίμαχο άρθρο.

opengov.gr

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του Δημήτρη Κουφοντίνα εκκρεμεί ποινική δίωξη για στάση και ηθική αυτουργία σε στάση που έγινε στον Κορυδαλλό τον Φεβρουάριο του 2018, παρά το γεγονός ότι ο καταδικασμένος για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» ήταν σε άλλη φυλακή και επομένως ήταν πρακτικά αδύνατο να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή σε οτιδήποτε.

Ακολουθεί σε μορφή pdf το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL