Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Προσφυγικό / Μια παράξενη δικογραφία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Μια παράξενη δικογραφία

ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ

Δεν είναι η πρώτη υπόθεση δίωξης μελών ΜΚΟ (έχει προηγηθεί μία αθώωση και μία υπόθεση προς εκδίκαση), ωστόσο η διαφορά είναι ότι τώρα η αστυνομία ανακοίνωσε τον σχηματισμό δικογραφίας και όχι συλλήψεις, όπως παλαιότερα, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί η ταυτότητα των ΜΚΟ, η οποία δεν ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο μία φαίνεται να έχει ορατή παρουσία στη Λέσβο αυτή τη στιγμή. Αυτή διαθέτει σκάφος με σκοπό την καταγραφή παράνομων επαναπροωθήσεων στη θάλασσα, το οποίο, μάλιστα, όπως κατήγγειλαν τον περασμένο Μάρτιο κατά το κυνηγητό των ΜΚΟ στη Λέσβο, δέχθηκαν απειλές πως θα το κάψουν. Μάλιστα για αρκετές ημέρες, σύμφωνα με καταγγελία τους, κάτοικοι της Λέσβου τότε δεν το άφηναν να ελλιμενιστεί.

Το εν λόγω σκάφος πριν από το 2018 ανήκε στη δεύτερη γερμανική ΜΚΟ που βρίσκεται υπό έρευνα, η οποία τους το παραχώρησε. Η δεύτερη αυτή ΜΚΟ δεν φαίνεται να έχει παρουσία στο Αιγαίο από το 2017, ενώ το 2015 είχε συμμετάσχει στην έρευνα και τη διάσωση προσφύγων στη Λέσβο. Αυτή τη στιγμή η οργάνωση δραστηριοποιείται κυρίως στην κεντρική Μεσόγειο, ενώ η τελευταία αναφορά της στην Ελλάδα είναι στο πλαίσιο έκκλησης δεκάδων άλλων ΜΚΟ για τα γεγονότα του Μαρτίου.

Η τρίτη, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ΜΚΟ της δικογραφίας είναι εξαιρετικά άγνωστη και εμφανίζεται ως ομάδα ερευνητών των μεταναστευτικών μετακινήσεων στην περιφέρεια της Ε.Ε. και στην Ελλάδα εμφανίζεται προ ετών και υπογράφει κάποιες εκκλήσεις οργανώσεων για σεβασμό των δικαιωμάτων στη Μόρια.

Η περίπτωση της αυστριακής ΜΚΟ είναι επίσης ενδιαφέρουσα, καθώς πληροφορίες από αυτή την οργάνωση επικαλέστηκαν τον περασμένο Απρίλιο κυβερνητικά στελέχη σχετικά με πρόθεση της Τουρκίας να στείλει πρόσφυγες με κορωνοϊό στην Ελλάδα, διαρροή που τελικά διαψεύστηκε από τον ίδιο τον Ν. Μηταράκη.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ εμφανίζεται στο σάιτ της να ιδρύεται το 2015 με στόχο την ανάπτυξη μια διαδικτυακής πλατφόρμας για να συνδέονται όλοι όσοι εμπλέκονται στην ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση και να επανέρχεται πέντε χρόνια μετά, τον περασμένο Μάρτιο, με αποστολή δύο κλιμακίων της σε Αδριανούπολη και Κωνσταντινούπολη και έκτοτε με αναφορές για βίαιες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα.

Η αστυνομία κάνει λόγο για κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης, καθώς και για την εμπλοκή 35 αλλοδαπών μελών τεσσάρων ΜΚΟ.

Η αστυνομία θεωρεί ότι η δράση τους ξεκινά τον περασμένο Ιούνιο και ότι παρείχαν ουσιαστική συνδρομή σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών με πληροφορίες σε κλειστές ομάδες και εφαρμογές στο Διαδίκτυο σε σχέση με το από πού ξεκινάνε πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας ή πού φτάνουν στα νησιά ή πόσοι είναι σε μία λέμβο ή πώς είναι στη Μόρια.

Συνεντεύξεις ασύλου εντός των δομών

Μέσα στις δομές φιλοξενίας της βορείου Ελλάδος αναμένεται να γίνουν οι εκκρεμούσες συνεντεύξεις των αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε αυτές, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Project North της Υπηρεσίας Ασύλου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το  Άσυλο (EASO), όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το πρόγραμμα γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου να επισπεύσει τις εκκρεμείς συνεντεύξεις των διαμενόντων σε δομές φιλοξενίας της βορείου Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των διαμενόντων σε Κουτσόχερο Λάρισας και Βόλο, ώστε να περάσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή την αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας.

Το ζήτημα όμως που παραμένει για το υπουργείο είναι η μετάβαση από τις δομές στην ένταξη, ώστε να μην καταλήγουν οι πρόσφυγες άστεγοι σε πλατείες ανά τη χώρα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL