Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Κορωνοϊός / Αντί να στηρίξουν το ΕΣΥ, βάζουν «λουκέτο» σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Αντί να στηρίξουν το ΕΣΥ, βάζουν «λουκέτο» σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα

Περίπτερο Αθήνα
Περίπτερο στο κέντρο της Αθήνας (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Με κινήσεις απελπισίας επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς τώρα αποφάσισε να βάλει σε... lockdown περίπτερα, ψιλικατζίδικα και κάβες. Στο Μαξίμου επιμένουν να κλείνουν τα μάτια στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ ρίχνουν διαρκώς το μπαλάκι των ευθυνών στους πολίτες για να κρύψουν τις δικές τους ανεπάρκειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα για περίπτερα, κάβες και καταστήματα ψιλικών, αλλά και για την εστίαση. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει κάθε ίχνος σοβαρότητας» σχολιάζει η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, στην Περιφέρεια Αττικής και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή στην Ημαθία, στο Κιλκίς, στην Πέλλα, στην Πιερία, στη Χαλκιδική, στα Χανιά, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο και στη Μύκονο αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών όπως τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι κάβες. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.

Τόσο στις παραπάνω περιοχές όσο και στις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Λάρισας, Κέρκυρας στο δήμο Βόλου, στη Σαντορίνη , στη Ρόδο, στην Κω, στην Πάρο και στην Αντίπαρο επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ. Το μέτρο ισχύει από τις 5 το πρωί του Σαββάτου έως τις 4 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή αναπροσαρμόζεται και το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλες τις περιοχές που είναι σε καθεστώς είτε ειδικών περιοριστικών μέτρων ή επιδημιολογικής επιτήρησης και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλειναν από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί. Πλέον τα καταστήματα αυτά μπορούν να λειτουργούν από τις 5 το πρωί και όχι από τις 7 όπως ίσχυε μέχρι στιγμής.

Άρα από τις 5 το πρωί του Σαββάτου αναπροσαρμόζεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων ή επιδημιολογικής επιτήρησης.

Και στο βάθος lockdown

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέφερε το εκβιαστικό δίλημμα του Κ. Μητσοτάκη .«αυτοπροστασία ή καραντίνα».

«Να πω το εξής, ότι αυτό που ανέφερε ο πρωθυπουργός νομίζω είναι τόσο αυτονόητο σε όλους. Είναι το δίλημμα ξεκάθαρο. Παίρνουμε μέτρα, αν εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά δεν χρειάζεται να πάρουμε παραπάνω μέτρα. Άρα, αυτή τη στιγμή, σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε ειδικά στην Αττική το ζήτημα είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα, να αυτοπεριοριστούμε.

Εφόσον τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, θα δούμε όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Εάν φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν μπορεί να αποδώσει κανένα μέτρο, προφανώς θα πάμε στην ύστατη λύση που είναι το θέμα της καραντίνας» τόνισε.

«Ένα λεπτό περιπτερά,  η κυβέρνηση βουλιάζει στα βαθιά νερά…»
 
Με μία καυστική δήλωση σχολιάζει η Δώρα Αυγέρη τα νέα περιοριστικά μέτρα. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νόμιζε πως της ήρθε κουτί η διακυβέρνηση, αλλά εγκλωβίζεται στην ανεπάρκεια  και την κουτοπονηριά της. Άφησε απροστάτευτο επί μήνες το δημόσιο σύστημα υγείας και στέλνει τον λογαριασμό της ευθύνης στους πολίτες, πριμοδοτώντας ταυτόχρονα εκείνα τα ιδιωτικά συμφέροντα που τη στηρίζουν» υπογραμμίζει.

Όπως σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα για τα περίπτερα, τα καταστήματα ψιλικών ειδών και τα μίνι μάρκετ, που πλέον δεν θα λειτουργούν μετά τα μεσάνυχτα. «Την ίδια στιγμή, ανακοινώνει πακέτα στήριξης στους μιντιάρχες και στέλνει πακέτο τις νοσηρότητες, πλην Covid-19, στα ιδιωτικά νοσοκομεία, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση των δημοσίων νοσοκομείων.

Ποιος να το φανταζόταν ότι φταίνε τα περίπτερα που τα μισά κρούσματα Covid-19 στη χώρα έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο μήνα. Και ποιος να το φανταζόταν ότι οι ελλείψεις στις ΜΕΘ αντιμετωπίζονται με περισσότερα πακέτα απαγορεύσεων. Μάλλον, θα μας το εξηγήσει η “λίστα Πέτσα Νο.2”».

Σύμφωνα με την Δώρα Αυγέρη, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει κάθε ίχνος σοβαρότητας. Ο Πρωθυπουργός κάνει πως δεν ακούει τους ανθρώπους του ΕΣΥ, αυτούς που δίνουν μάχη στη πρώτη γραμμή και ζητούν ουσιαστική ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας. Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά έριξε όλη την ευθύνη στους πολίτες και επέμεινε στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα, ο Υφυπουργός του της Πολιτικής Προστασίας τα βάζει με τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών ειδών».

«Επί μέρες οι άνθρωποι  του ΕΣΥ, που δίνουν μάχες στη πρώτη γραμμή, ζητούν ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Κλιμάκιo του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, επισκεφτήκαμε σήμερα τον Ευαγγελισμό, είδαμε και ακούσαμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αγωνία όλων μας η θωράκιση του ΕΣΥ. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και απαιτούν μια άλλη αντίληψη και πολιτική για τη δημόσια Υγεία. Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει στον κόσμο της» καταλήγει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL