Live τώρα    
Με τον αντιρατσιστικό νόμο / Καταδίκη του γνωστού ακροδεξιού της Χίου για τις επιθέσεις σε πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τον αντιρατσιστικό νόμο / Καταδίκη του γνωστού ακροδεξιού της Χίου για τις επιθέσεις σε πρόσφυγες

Με τον αντιρατσιστικό νόμο καταδικάστηκε χθες ο γνωστός 40χρονος ακροδεξιός που συνελήφθη το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την επίθεση εναντίον προσφύγων στη Χίο το βράδυ της Πέμπτης από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου.

Όπως έγινε γνωστό, ο 40χρονος, ο οποίος έχει μηνυθεί για επίθεση και από τον δημοσιογράφο της Χίου Γ. Στεβή αλλά και τον νοσηλευτή Γ. Κουτσοδόντη, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών και συνολικά μαζί με τις σωματικές βλάβες 18 μηνών, καθώς και σε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, ενώ ο δεύτερος 53χρονος συλληφθείς καταδικάστηκε για απρόκλητη έργω εξύβριση σε φυλάκιση επτά μηνών.

Όπως σημειώνουν τοπικά ΜΜΕ, η εισαγγελέας Σπ. Σταυράτη με πρόταση - καταπέλτη απέδωσε στον 40χρονο καταδικασθέντα ρόλο υποκινητή δημόσιας βίας κατά ανθρώπων με βάση τη φυλή τους προτείνοντας την εφαρμογή του άρθρου 1 του αντιρατσιστικού νόμου 4285/2014.

Κατά τις ίδιες πηγές η εισαγγελέας πρότεινε -εκτός της υποκίνησης σε δημόσια βία και τις σωματικές βλάβες- την ενοχή του κατηγορουμένου για τα αδικήματα της αντιποίησης αρχής (κατετέθη ότι παρίστανε τον αστυνομικό), καθώς και της παράνομης βίας, που ωστόσο δεν έγιναν δεκτές από τον πρόεδρο του Μονομελούς Γ. Παντελίδη, ο οποίος τον κήρυξε αθώο των δύο αυτών κατηγοριών.

Επί των ποινών η εισαγγελέας πρότεινε για τον κ. Μερμηγκούση φυλάκιση 18 μηνών για την υποκίνηση δημόσιας βίας (αντιρατσιστικός νόμος) και από έξι μήνες για κάθε περίπτωση σωματικής βλάβης για τους δύο πρόσφυγες, καθώς και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ. Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά ποινή 12 μηνών για την υποκίνηση βίας και από τρεις μήνες για τις σωματικές βλάβες, συνολικά 18 μήνες με τριετή αναστολή, καθώς και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ.

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης επτά μηνών επειδή χαστούκισε Σύρο πρόσφυγα, ακριβώς επειδή ήταν αλλοδαπός, η οποία τελικά του επεβλήθη από τον πρόεδρο του δικαστηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0