Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.8°C16.3°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.6°C16.7°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C17.1°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C13.5°C
0 BF 76%
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΕΛΛΑΣ (Γ.Γ. ΠΡΟΝΟΙΑΣ) / Δημήτρης Καρέλλας: "Μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το ΚΕΑ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΕΛΛΑΣ (Γ.Γ. ΠΡΟΝΟΙΑΣ) / Δημήτρης Καρέλλας: "Μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το ΚΕΑ"

Σε διευκρινίσεις για την ακριβή ημερομηνία που θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης προχώρησε χθες ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας. Η μέχρι τώρα επίσημη πληροφόρηση ανέφερε ότι θα άνοιγε η πλατφόρμα την πρώτη μέρα του νέου έτους, ωστόσο, όπως δήλωσε ο γ.γ στον ΑΝΤ1, η πλατφόρμα αναμένεται να μπει σε λειτουργία μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται είτε μέσω Ίντερνετ (keaprogram.gr), είτε μέσω ΚΕΠ, είτε μέσω δήμων. Οι ωφελούμενοι αναμένεται να φτάσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, τους 800.000 και το 10% των άνεργων δικαιούχων πρόκειται να εντάσσεται σε προγράμματα απασχόλησης. Η δαπάνη για το πρόγραμμα φτάνει τα 760 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Δ. Καρέλλας ανέφερε ότι έως τις 10 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των στελεχών του συνόλου των δήμων της χώρας και των ΚΕΠ. Πρόσθεσε ακόμη πως όταν δεν υπάρχουν αλλαγές στα στοιχεία των δικαιούχων -περιουσιακά ή οικογενειακά-, τότε οι αιτήσεις είναι “απλές" και θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή μέσω ΚΕΠ. Σε διαφορετική περίπτωση, εξήγησε ότι θα είναι καλύτερα να υποβάλλονται στις υπηρεσίες των δήμων, καθώς θα χρειάζονται πιστοποιητικά και έγγραφα. Υπογράμμισε πως το βασικό στοιχείο που θα χρειάζονται όσοι υποβάλλουν αιτήσεις είναι το εισόδημα των τελευταίων έξι μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα keaprogram.gr. Στο σάιτ υπάρχουν ο νόμος, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο θα μοιραστεί και στα σπίτια, ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το ΚΕΑ όπως και οδηγός εφαρμογής.

Ενδεικτικά, το ΚΕΑ δικαιούνται ο άγαμος που έχει εισόδημα το τελευταίο εξάμηνο λιγότερο από 1.200 ευρώ, το ζευγάρι χωρίς παιδιά με εισόδημα λιγότερο των 1.800 ευρώ, το ζευγάρι με 2 παιδιά και εισόδημα λιγότερο των 2.400 ευρώ και το ζευγάρι με 3 παιδιά και εισόδημα μικρότερο των 2.700 ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται ξεκινά από 200 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 450 ευρώ.

Η πρώτη δόση του ΚΕΑ αναμένεται να καταβληθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Η τελευταία πληρωμή για το πιλοτικό πρόγραμμα έγινε στις 23 Δεκεμβρίου και στις 20 Δεκεμβρίου ενεργοποιήθηκε η κάρτα σίτισης για τους πολίτες που δεν ήταν στους επιλεγμένους 30 δήμους για το πιλοτικό πρόγραμμα. Οι περίπου 170.000 πολίτες που υποστηρίζονταν από τα προγράμματα του ΚΕΑ και της ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δύσκολο δίμηνο. Σημειώνεται ότι άπαντες πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για να ενταχθούν στον νέο κύκλο του προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL