Θεσσαλονίκη: Μετά την υπογραφή της ΚΥΑ για τον ΟΑΣΘ από τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, άνοιξε ο δρόμος για την εξόφληση όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, στους οποίους οφείλονται οι μισθοί του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, ενώ ο ιδιωτικός οργανισμός προωθεί σημαντικές αυξήσεις στα εισιτήρια και στις μηνιαίες κάρτες επικαλούμενος οικονομικά προβλήματα.
Στα ταμεία του ΟΑΣΘ, που ως γνωστό έχει και το μονοπώλιο των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, εισρέουν 9,7 εκατ. ευρώ, που είναι μέρος των οφειλών του Δημοσίου από τη διαφορά του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Στεφανίδη, άλλα 6 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις μηνιαίες δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Όπως ο ίδιος δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης, η αρχική συμφωνία ήταν για καταβολή 17,9 εκατ. ευρώ, όμως το Ελληνικό Δημόσιο υπολόγισε ότι το οφειλόμενο ποσό από τη διαφορά του ΦΠΑ ανέρχεται σε 15,7 εκατ. ευρώ και τελικά θα αποδοθεί αυτό το ποσό. Η «προικοδότηση» του ΟΑΣΘ ωστόσο θα συνεχιστεί, διότι, όπως πρόσθεσε, άλλα 17,3 εκ ευρώ θα δοθούν στον ΟΑΣΘ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 για χρέη του Δημόσιου από το 2014!
Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει το τι θα συμβεί με την τιμή του εισιτηρίου, αφού ο ΟΑΣΘ, που έχει εξασφαλισμένο το κέρδος για του μετόχους του ακόμη και όταν καταρρέει οικονομικά, αρνείται να απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ και θέλει να την επιβαρυνθεί είτε το Δημόσιο είτε το επιβατικό του κοινό. Έτσι προτείνει να καθιερωθεί τριζωνικό εισιτήριο, δηλαδή η τιμή να αυξάνει ανάλογα με την απόσταση από το πολεοδομικό συγκρότημα (1 ευρώ, 1,2 και 2) και μεγάλες αυξήσεις στις μηνιαίες κάρτες (από τα 30 στα 50 ευρώ).