Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Λακωνίας και της Μεσσηνίας μετά τη φονική κακοκαιρία που προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων συνανθρώπων μας και μεγάλες καταστροφές σε κτήρια και οδικό δίκτυο. Χθες, η κακοκαιρία χτύπησε τη Ζάκυνθο και την περιοχή των Λεχαινών δημιουργώντας προβλήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στη Ζάκυνθο η υπηρεσία δέχθηκε 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων και στην ευρύτερη περιοχή των Λεχαινών 50 κλήσεις για κοπές δένδρων.
Την ίδια ώρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται κατά τόπους σε αρκετές περιοχές της χώρας και θα συνεχίσουν κατά διαστήματα μέχρι και την Κυριακή.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε χθες από την ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται κατά τόπους σε αρκετές περιοχές της χώρας θα συνεχίσουν κατά διαστήματα μέχρι και την Κυριακή. Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν: μέχρι σήμερα το απόγευμα τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά, η Δυτική Πελοπόννησος (κυρίως τα βόρεια τμήματα), η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και πιθανώς η Θεσσαλία. Το Σάββατο τα φαινόμενα θα έχουν μειωμένη γενικά ένταση κυρίως τις απογευματινές ώρες, τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Στερεά, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Ν. Τόσκας: Οι φτωχογειτονιές της Καλαμάτας ήταν εγκαταλειμμένες επί χρόνια
Για "μια θεομηνία πραγματική" έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας μιλώντας χθες στο Κόκκινο και σημειώνοντας ότι "ήταν 130 χιλιοστά μέσα σε μια μέρα, 140, κάπου τόσο. Ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό βροχής. Έκανε πολύ μεγάλες καταστροφές. Πετάξαμε χθες με τον Χρήστο Σπίρτζη, τον Αλέξη Χαρίτση και οι βουλευτές της περιοχής ήταν εκεί. Είδαμε την κατάσταση, άσχημη κατάσταση, και στη Λακωνία και στη Μεσσηνία. Έχουν πληγεί πολλές αγροτικές περιοχές και έχει πληγεί και ένα κομμάτι του αστικού ιστού της Καλαμάτας και κάποιων περιοχών γύρω.
Εμείς προσπαθήσαμε, πήγαμε κατευθείαν στη συζήτηση που έγινε στο κτήριο της Περιφέρειας στην Καλαμάτα, ήταν ο περιφερειάρχης, ο κ. κύριος Τατούλης, ήταν και άλλοι τοπικοί παράγοντες".
Πρόσθεσε επίσης ότι "ο Χρήστος Σπίρτζης εξέτασε το θέμα των υποδομών και ο Αλέξης Χαρίτσης εξέτασε το θέμα της διάθεσης κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και της διευκόλυνσης κάποιων ανθρώπων που έχουν δάνεια, που έχουν υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τι μπορεί να γίνει".
Αναφερόμενος στις πληγείσες περιοχές είπε: "Είναι οι φτωχογειτονιές της Καλαμάτας. Είναι οι περιοχές αυτές που ήταν εγκαταλειμμένες χρόνια. Χωρίς υποδομές, χωρίς υδραυλικά έργα και έργα αποστράγγισης στην περιοχή, εγκαταλελειμμένες περιοχές.
Μια περιοχή η οποία έχει αναδείξει πρωθυπουργό -μην ξεχνιόμαστε- και ο οποίος δεν φάνηκε, από όσο ξέρω, χθες. Ο κόσμος αγανακτισμένος, όχι με μας, αλλά αγανακτισμένος με τον δήμαρχο και με προηγούμενες καταστάσεις, που τους άφησαν χωρίς υποδομές.
Μας εξέφραζε τα παράπονά του, βέβαια κάποιοι καλοθελητές σε κάποια κανάλια παρουσίασαν ότι αυτά τα παράπονα ήταν εναντίον μας. Καθόλου εναντίον μας δεν ήταν, ίσα - ίσα εμείς τολμήσαμε και πήγαμε εκεί όπου είναι το πρόβλημα, στις φτωχογειτονιές αυτές, τις εγκαταλελειμμένες και κοιτάξαμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλά απευθύνονταν τα παράπονα σε αυτούς που είχαν λόγους να απευθυνθούν".