Live τώρα    
Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στη βόρεια Εύβοια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στη βόρεια Εύβοια

Για τρίτη ημέρα συνέχιζε χθες η φωτιά το καταστρεπτικό της έργο στη Λίμνη Ευβοίας, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να εξαλείψουν τις εστίες στο δυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς που βρίσκεται πάνω από την κωμόπολη της Λίμνης Ευβοίας και η οποία από χθες το απόγευμα βρίσκεται υπό ύφεση. Οι δυσκολίες όμως παρέμεναν στο ανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς, βόρεια της Μονής Αγίου Νικολάου Γαλατάκη, όπου η φωτιά βρισκόταν ακόμα σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για δύσβατη περιοχή, με τη φωτιά να καίει σε ρεματιές με πυκνό πευκοδάσος, σημείωναν πηγές της Πυροσβεστικής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ευτυχώς οι άνεμοι είχαν κοπάσει και ότι η πρόγνωση για αύριο έδειχνε ότι οι άνεμοι δεν θα είναι ισχυροί, γεγονός που θα διευκολύνει την κατάσβεση. Οι εκτιμήσεις από την Πυροσβεστική ανέφεραν χθες ότι πιθανότατα, εάν κοπάσουν οι άνεμοι, αύριο το βράδυ η φωτιά προς τη Μονή θα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης, έπειτα από σχετικό αίτημα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Κ. Μπακογιάννη κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις Δημοτικές Ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Κάτοικοι, πυροσβέστες και στρατιώτες έδωσαν πραγματική μάχη με τις φλόγες -και συνεχίζουν να δίνουν- από το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή της Φαράκλας. Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα ρίχνονταν στη φωτιά. Στην περιοχή επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 12 χωματουργικά μηχανήματα καθώς και 6 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Η φωτιά την Κυριακή πέρασε από το Μοναστήρι, ενώ περικύκλωσε τα Κατούνια και έφτασε σχετικά κοντά στο σχολείο της Λίμνης. Στο λιμάνι της Λίμνης βρίσκονταν οχηματαγωγό πλοίο από την Κυριακή, σε περίπτωση που χρειαζόταν να γίνει εκκένωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάηκαν ενοικιαζόμενα δωμάτια και δύο αποθήκες, ωστόσο καλύτερη εικόνα για τις ζημιές θα υπάρχει αφού η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο.

Ο Ν. Τόσκας στη Λίμνη: Η φωτιά πήδηξε αντιπυρική ζώνη 70 μέτρων

"Η φωτιά πήδηξε αντιπυρική ζώνη 70 μέτρων" δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που τελικά δεν συνόδευσε τον πρωθυπουργό στη Σόφια, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά βρέθηκε χθες στη Λίμνη Ευβοίας.

«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα σας δώσω οδηγίες στο αν πρέπει να καταβάλλετε περισσότερη προσπάθεια. Καταβάλλετε ήδη υπεράνθρωπες προσπάθειες. Απλά να σας ευχαριστήσω» είπε στους πυροσβέστες, ενώ προήδρευσε χθες σε σύσκεψη στο δημαρχείο της Λίμνης Ευβοίας για την καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται ακόμα στην περιοχή.

«Από την πρώτη στιγμή που αναφέρθηκε η πυρκαγιά, από το πρώτο λεπτό, χρησιμοποιήθηκαν τα μέσα, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που βρίσκονταν στην Τανάγρα και στη συνέχεια στην Ελευσίνα. Ο κρατικός μηχανισμός είναι παρών σε αυτόν τον τόπο και όλοι οι τοπικοί φορείς μάς ευχαρίστησαν, όχι μόνο για τη διάθεση των μέσων, αλλά και για την καλή οργάνωση και τον συντονισμό όλων των κρατικών φορέων, καθώς και για τη σύζευξη με τους άλλους τοπικούς φορείς, περιφερειακούς και εθελοντές» επισήμανε ο υπουργός σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από τον δήμαρχο ζητήθηκε να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει το αίτημα αμέσως μόλις υποβληθεί αρμοδίως. Ζητήθηκε ακόμη να γίνουν βελτιώσεις στον συντονισμό διάθεσης των μέσων σε τοπικό επίπεδο.

Β. Αποστόλου: Μέτρα για ρητινοκαλλιεργητές

Την Κυριακή στην περιοχή βρέθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, που εκτίμησε μιλώντας στο ΑΠΕ ότι, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, "περίπου στα 20 με 22 χιλιάδες στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα. Δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τον ζωικό πληθυσμό. Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών, δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα, θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να εξετάσουμε ποια είναι η κατάσταση ακριβώς». Για τους ρητινοκαλλιεργητές ανέφερε ότι "αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί έχει την ιδιαιτερότητα η ρητίνη να είναι ένα προϊόν το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό η ρητίνη. Θα δούμε όμως πώς μέσα από διαδικασίες θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους».

"Επείγει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση δυνάμεων και μέσων, προκειμένου να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, κατοικίες και λαϊκές περιουσίες" σχολίασε το ΚΚΕ μεταξύ άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0