Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.7°C21.9°C
4 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.2°C24.3°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.3°C27.6°C
4 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.9°C22.9°C
2 BF 43%
Εξάρθρωση τριών κυκλωμάτων διακινητών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξάρθρωση τριών κυκλωμάτων διακινητών

Τρία πολυμελή κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών εξαρθρώθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Έβρο και Αττική, ενώ στο ένα από αυτά συμμετείχε ένας αστυφύλακας, που φέρεται να έδινε πληροφορίες στους διακινητές, και τρεις ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο ταξίαρχος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας την υπόθεση, συνολικά συνελήφθησαν 29 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι λεγόμενοι «εγκέφαλοι» των δύο κυκλωμάτων. Και τα δύο δίκτυα φαίνεται να είχαν αναπτύξει ιδιαίτερη δράση στην παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών, τόσο στην Ελλάδα όσο και προς το εξωτερικό, ενώ η αστυνομική επιχείρηση εξελίχθηκε συγχρόνως σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, του Έβρου και της Αττικής για τη σύλληψη των μελών των δύο κυκλωμάτων.

Στο πρώτο κύκλωμα ως «εγκέφαλος» φέρεται να είναι ένας 53χρονος Έλληνας, ενώ στο δεύτερο ένας 27χρονος ομογενής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε «εγκληματική οργάνωση», «προώθησης στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη και από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής», «παράνομης διευκόλυνσης εισόδου στη χώρα σε παράτυπους μετανάστες» και «διευκόλυνσης εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις».
 

Σε διαθεσιμότητα ο αστυφύλακας

Στα κυκλώματα που δρούσαν σε Θεσσαλονίκη, Έβρο και Αττική φέρονται να συμμετείχαν στο ένα 22 άτομα και στο άλλο 7. Μέλη τους παραλάμβαναν πρόσφυγες και μετανάστες από συγκεκριμένο σημείο του Έβρου και τους μετέφεραν είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα, ενώ χρησιμοποιούσαν και οχήματα - προπομπούς, που ενημέρωναν για τυχόν παρουσία αστυνομικών στους δρόμους τους οδηγούς των φορτηγών με τα οποία μετέφεραν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Από την έρευνα προέκυψε ότι το πρώτο κύκλωμα με αυτόν τον τρόπο μετέφερε πάνω από 400 άτομα από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016, αποκομίζοντας κέρδη πάνω από 300.000 ευρώ, ενώ τα μέλη του δεύτερου κυκλώματός μετέφεραν περίπου 200 άτομα από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους μέχρι τον Μάιο του 2016 και αποκόμισαν κέρδη άνω των 350.000 ευρώ.

Σε αυτό το δεύτερο κύκλωμα φέρεται να συμμετείχε και ένας αστυφύλακας, που υπηρετεί σε υπηρεσία του Έβρου, και σύμφωνα με την έρευνα θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή του σε μία παράνομη μεταφορά μεταναστών, με τον ρόλο του «προπομπού». Παράλληλα, εξακριβώθηκε ότι ο συγκεκριμένος αστυφύλακας έδινε πληροφορίες στον αρχηγό του κυκλώματος για την επιχειρησιακή δράση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή όπου υπηρετεί. Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Στο πλαίσιο της επιχείρησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορτηγά οχήματα, εκ των οποίων το ένα είχε μια ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, πέντε Ι.Χ. αυτοκίνητα, τρία ταξί, πλήθος κινητών τηλεφώνων και ένα ζεύγος πλαστικών πινακίδων.

Κρατούσαν ομήρους

Στο μεταξύ, οι αστυνομικές αρχές εξάρθρωσαν στη Θεσσαλονίκη και ακόμη ένα κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών, κυρίως από το Πακιστάν, που συγχρόνως κρατούσε ομήρους ζητώντας λίτρα από τις οικογένειές τους. Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε ύστερα από καταγγελίες τριών Πακιστανών υπηκόων που έπεσαν θύματα απαγωγής και κρατούνταν παράνομα σε ειδικά διαμορφωμένο κοντέινερ σε αγροτική περιοχή στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης, ενώ οι οικείοι τους υποχρεώθηκαν να καταβάλουν στους δράστες το συνολικό χρηματικό ποσό των 4.400 ευρώ για να τους απελευθερώσουν. Σε αστυνομική επιχείρηση που έγινε σε ποιμνιοστάσιο στον Πεντάλοφο, εντοπίστηκε ένα κοντέινερ που μέσα βρίσκονταν πέντε μετανάστες από το Πακιστάν. Στο κύκλωμα συμμετείχαν συνολικά τέσσερις Πακιστανοί και δύο Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους και ο ιδιοκτήτης του ποιμνιοστασίου. Από την έρευνα φάνηκε ότι οι όμηροι εισήλθαν παράνομα στη χώρα από σημείο του Έβρου.


Μαρούλα Πλήκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL