Live τώρα    
Εταιρείες δημοσκοπήσεων / Τα δημοψηφίσματα πιο δύσκολα από τις εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εταιρείες δημοσκοπήσεων / Τα δημοψηφίσματα πιο δύσκολα από τις εκλογές

Απαντήσεις για την αποτυχία των δημοσκοπήσεων να προσεγγίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επιχειρεί να δώσει ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς.

Όπως ενημερώνει, σύμφωνα με τη διεθνή δημοσκοπική εμπειρία, η πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων είναι σαφώς δυσκολότερη από την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων βουλευτικών εκλογών. Και αυτό γιατί στις βουλευτικές εκλογές η διαδικασία απόφασης οργανώνεται γύρω από σταθερότερα σημεία όπως η πολιτική ταυτότητα και η προηγούμενη ψήφος, ενώ η διαδικασία απόφασης στα δημοψηφίσματα ενεργοποιεί περισσότερα αξιακά και συναισθηματικά αντανακλαστικά. Με ανακοίνωσή του ο ΣΕΔΕΑ επισημαίνει:

1. Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα διερευνάται η πρόθεση ψήφου σε δημοψήφισμα με απόπειρα εκτίμησης του τελικού αποτελέσματος.

2. Λόγω συγκεκριμένων αντικειμενικών συνθηκών (περιορισμένος χρόνος και περιορισμένοι οικονομικοί πόροι) επελέγη από εταιρείες - μέλη του ΣΕΔΕΑ μέθοδος τηλεφωνικών συνεντεύξεων που συνδυάζει την ψήφο όσων είχαν ψηφίσει με την πρόθεση ψήφου όσων δεν είχαν ακόμα ψηφίσει σε αντικατάσταση του exit poll. Η μέθοδος αυτή κατέγραψε μεν την κυρίαρχη τάση του εκλογικού σώματος αλλά δεν μπόρεσε να εκτιμήσει το εύρος της τελικής διαφοράς. Συνεπώς δεν απέδωσε πλήρως ως μεθοδολογική προσέγγιση.

3. Η χρήση συνδυαστικών μεθοδολογιών είναι αναγκαία για την εξέλιξη του μοντέλου των δημοσκοπήσεων, ιδιαίτερα σε μια κοινωνία που και αυτή αλλάζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0