ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ
Ποσό 160 εκατ. ευρώ αποκόμισε η κυβέρνηση από τις διαπραγματεύσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής με τις πολυεθνικές του φαρμάκου. Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός χθες στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές προς τους φαρμακοποιούς για τις οφειλές του Μαρτίου, ενώ ετοιμάζεται διάταξη για τα λεγόμενα "στερείται" φάρμακα, καθώς σήμερα ταλαιπωρούνται οι καρκινοπαθείς αναγκαζόμενοι να αναζητούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σιμορέλη, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως "πήρε" τα 160 εκατ. από τις πολυεθνικές. "Αλλάξαμε το μοντέλο rebate και το κάναμε rebate όγκου" είπε ο Π. Κουρουμπλής και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα είναι πως "για πρώτη φορά πληρώνουν οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, γιατί αυτές έχουν τον πολύ τζίρο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι 98 φάρμακα έχουν το 70% της δαπάνης". Ωστόσο, ο υπουργός ήταν επικριτικός για τις πολυεθνικές του φαρμάκου, υπενθυμίζοντας ότι συνεχίζουν "να διατηρούν ένα καθεστώς φορολογικού παραδείσου" και ότι στην Ελλάδα έβγαλαν τα τελευταία δέκα χρόνια 40 με 50 δισ. ευρώ. Πάντως, για το θέμα των τριγωνικών συναλλαγών και της φοροασυλίας τους θα γίνει συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο Π. Κουρουμπλής κατηγόρησε τις μνημονιακές κυβερνήσεις ότι επέτρεψαν στις πολυεθνικές να πωλούν απευθείας στα φαρμακεία και όχι στις φαρμακαποθήκες ή στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καρπώνονται το 4,5% του χονδρεμπορικού κέρδους. Η κυβέρνηση πέρασε διάταξη σύμφωνα με την οποία, εφόσον πωλούνται φάρμακα από τη φαρμακοβιομηχανία στα φαρμακεία, χωρίς να διέρχονται διαμέσου των φαρμακαποθηκών, το χονδρεμπορικό κέρδος θα πηγαίνει πλέον στον ΕΟΠΥΥ.
Αν. Ξανθός: Έπρεπε να έχουν παραιτηθεί οι διοικητές των νοσοκομείων
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στη Βουλή στην αλλαγή των διοικητών των νοσοκομείων και απάντησε στην κριτική του βουλευτή της Ν.Δ. Θανάση Δαβάκη και του Ποταμιού Κώστα Μπαργιώτα για κομματισμό. "Το να εγκαλείται η σημερινή κυβέρνηση από εκπροσώπους οι οποίοι είναι μέρος ενός πολιτικού συστήματος, το οποίο έχει βάλει τη γνωστή σφραγίδα κομματισμού και πελατειακών σχέσεων επί δεκαετίες σ' αυτήν τη χώρα, νομίζω ότι είναι πρόκληση στην κοινή νοημοσύνη" τόνισε και υπογράμμισε πως οι διοικητές "είχαν υποχρέωση να θέσουν στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας τις παραιτήσεις τους και να αξιολογήσει η πολιτική ηγεσία εάν κάποιοι από αυτούς μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους".
"Δεν μπορεί ο υπουργός Υγείας να φέρεται κατ' αυτόν τον τρόπο, επαναφέροντας συνθήκες παλαιοκομματισμού" είπε ο Θ. Δαβάκης, ενώ ο Κ. Μπαργιώτας σημείωσε πως "παρ' ότι ήταν απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν τις διοικήσεις των νοσοκομείων οι προηγούμενοι, δεν δικαιολογεί την απαράδεκτη πολιτικά τροπολογία, η οποία επιτρέπει κυριολεκτικά να διορίσετε τον 'κηπουρό' σας, όπως έλεγαν παλιά για τον βασιλιά".
Δημόσιο ΙΕΚ στο Παναρκαδικό
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριά, είπε ότι θα υπάρξει διορθωτική υπουργική απόφαση, ώστε η ΕΠΑΣ με έδρα το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης να μετατραπεί σε δημόσιο ΙΕΚ κατεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας.