Η διακοπή λειτουργίας παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής Ασπροπύργου για την προστασία της δημόσιας υγείας και η περαιτέρω ενίσχυση της Πυροσβεστικής με μηχανήματα έργου και υδροφόρες από τους δήμους της Αττικής, ώστε να κατασβεστεί πλήρως η πυρκαγιά η οποία καίει από το Σαββατο, αποφασίστηκε σε έκτακτη ευρεία σύσκεψη χθες το βράδυ υπό τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη. Αντικείμενο της σύσκεψης, με τη συμμετοχή του συνόλου των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων, ήταν ο καλύτερος συντονισμός προκειμένου να περιοριστεί η πυρκαγιά, ενώ εκτιμάται ότι βρίσκεται σε "πορεία κατάσβεσης".
Από χθες η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Δημόκριτο και το Αστεροσκοπείο ξεκίνησαν μετρήσεις για τα συστατικά του τοξικού νέφους (διοξίνες, φουράνια κ.λπ.), που απλώθηκε και στην Αθήνα, ανάλογα με τη φορά του αέρα. Όπως είναι γνωστό οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ καταγράφουν μόνον τους αστικούς και βιομηχανικούς ρύπους.
Οι φωτιές δεν ανάβουν μόνες τους, θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι
Ο υπουργός Π. Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις, επεσήμανε ότι η Πυροσβεστική έχει ξεκινήσει τις έρευνες για να διπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς, καθώς "οι φωτιές δεν ανάβουν μόνες τους, οι φωτιές ανάβουν είτε από αμέλεια είτε από εγκληματική δραστηριότητα". Αποκάλυψε ότι στο ΚΔΑΥ έχουν εκδηλωθεί τρεις μεγάλες πυρκαγιές τα τελευταία τρία χρόνια και μάλιστα μετά από κάθε πυρκαγιά αυγαταίνουν τα στρέμματα της επιχείρησης. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, "διότι πρέπει να δοθεί ένα μεγάλο και ισχυρότατο μήνυμα, ιδιαίτερα σε μια περιοχή η οποία έχει πολλά εργοστάσια, στα οποία πρέπει να υπάρξει φροντίδα να μην έχουμε παρόμοια περιστατικά". Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης αναζητούνται.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις: Επικίνδυνοι οι ρύποι
Στην επικινδυνότητα των ρύπων που εκλύονται από την πυρκαγιά εστιάζουν η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), η Greenpeace και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS επισημαίνοντας ότι "είναι η δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης της Αττικής μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Θα πρέπει να αναζητηθούν και ουσιαστικά αίτια, που σχετίζονται με την υπολειτουργία ή τη μη λειτουργία των μονάδων, λόγω έλλειψης αντικειμένου, που είναι αποτέλεσμα της λίγης ανακύκλωσης που υπάρχει σήμερα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής".
Σε κοινή τους ανακοίνωση θέτουν το ευρύτερο θέμα "της ασφάλειας και πυρασφάλειας όλων αυτών των μονάδων σε Αττική και αλλού και στο κατά πόσο τηρούν τους απαραίτητους όρους, διότι είναι πολύ επικίνδυνες και δύσκολα κατασβέσιμες οι πυρκαγιές τους". Προτείνουν να ενταχθούν οι Ρομά στις διαδικασίες της ανακύκλωσης και πρωτίστως να ενημερωθούν ότι εκτίθενται συνεχώς οι ίδιοι και τα παιδιά τους σε κινδύνους για την υγεία τους.
Ταυτόχρονα θεωρούν ότι πρέπει να εκτιμηθεί η ανάγκη για τη λήψη απαραίτητων μέτρων για τη μείωση της έκθεσης του πληθυσμού σε επικίνδυνες ουσίες και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να εφαρμοστεί σύστημα ελέγχου και μέτρησης των επιπέδων επικίνδυνων ουσιών και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του πληθυσμού.
Επιφυλάξεις για τον αν ο τρόπος αντιμετώπισης της πυρκαγιάς είναι ο ενδεδειγμένος, διότι η καύσιμη ύλη είναι μείγμα στερεών και χημικών υλικών, εξέφρασαν οι Φίλοι της Φύσης, αντιπροσωπεία των οποίων επισκέφθηκε χθες το πρωί το ΚΔΑΥ. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, "διαπιστώσαμε την παρουσία πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστών να δίνουν την άνιση μάχη με την πυρκαγιά κάνοντας χρήση νερού σε συνδυασμό με την τοπική μετακίνηση με φορτωτή των φλεγόμενων υλικών". Αναφέρουν επίσης ότι το τοξικό νέφος μετακινείται ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα.