Ρεπορτάζ: Μαρούλα Πλήκα
Θεσσαλονίκη
Για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικράτειας για τις περιβαλλοντικές καταστροφές που επιφέρουν στην περιοχή τους τα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός για την ανοιχτή εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Αύριο το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας θα συζητήσει την προσφυγή κατοίκων για την κατασκευή φραγμάτων σε δυο φυσικά ρέματα, προκειμένου να δημιουργήσει η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. / Eldorado Gold τέλματα μεταλλευτικών αποβλήτων πάνω στον μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής, κοντά σε ενεργό σεισμικό ρήγμα, όπου προβλέπεται να αποτεθούν 148 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων.
Το κίνημα «SOS Χαλκιδική» τονίζει ότι «η απελθούσα κυβέρνηση του δόγματος "επενδύσεις με κάθε κόστος" αδειοδότησε την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. με βάση μια ελλιπή τεχνική μελέτη θέτοντας σε εξαιρετικό κίνδυνο το παρόν και το μέλλον της περιοχής. Με τον τρόπο αυτόν επιχείρησε να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θέτοντάς την υπό την απειλή ενός ατυχήματος μεγάλης κλίμακας», και δηλώνει ότι «ο αγώνας ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα».
Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη του κινήματος καλούν τους πολίτες να δώσουν το «παρών» αύριο στο ΣτΕ, όπου θα συζητηθεί η προσφυγή των κατοίκων, και σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στη Γ' αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου το κίνημα να ενημερώσει για το πού βρίσκονται σήμερα τα πράγματα με την περιβαλλοντοκτόνα «επένδυση» της Ελληνικός Χρυσός.