Live τώρα    
Ρεκόρ καταγραφών γύρω από την αμερικανική πρεσβεία / "Κοριοί" σε ΣΥΡΙΖΑ αλλά και Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρεκόρ καταγραφών γύρω από την αμερικανική πρεσβεία / "Κοριοί" σε ΣΥΡΙΖΑ αλλά και Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι

Δίκτυο καταγραφών των κινητών τηλεφώνων κομμάτων, αλλά και ίχνη υποκλοπών κατέγραψε ειδική συσκευή, όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα "Τα Νέα". Όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του σκανδάλου των υποκλοπών, επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή, το ρεκόρ των καταγραφών σημειώθηκε στην περιοχή πέριξ της αμερικανικής πρεσβείας, ενώ ύποπτες κινήσεις σημειώθηκαν γύρω από τα γραφεία τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας διέταξε με αφορμή το δημοσίευμα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος.

Για την έρευνά της η εφημερίδα χρησιμοποίησε ένα από τα πλέον ακριβά και τεχνολογικά εξελιγμένα τηλέφωνα, το Cryptophone 500 της γερμανικής εταιρείας GSMK, που διαθέτει ενσωματωμένες εφαρμογές προστασίας από τυχόν υποκλοπές. Πρόκειται για την ίδια ακριβώς συσκευή που είχε χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο δικής της έρευνας η νορβηγική εφημερία "Aftenposten", η οποία αποκάλυψε, τον προηγούμενο μήνα, την ύπαρξη σταθμών παρακολούθησης κινητών στο Όσλο.

Σύμφωνα με τα "Νέα", οι ύποπτες καταγραφές έχουν γίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από τις 6 έως τις 18 Ιανουαρίου, σε μικρή απόσταση από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη Συγγρού, και αμέσως μετά στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΣΥΡΙΖΑ, και στην ευρύτερη περιοχή των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, προς την πλευρά των Εξαρχείων και της Σόλωνος. Οι μετρήσεις γίνονταν σε καθημερινή βάση και διαφορετικές ώρες της ημέρας στα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από τα γραφεία των κομμάτων, σε υπουργεία, σε πρεσβείες, αλλά και κοντά στα σπίτια των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδεχόμενο να έχουν τοποθετηθεί κοριοί.

Τι έδειξε η έρευνα των "Νέων"

Συνολικά η εφημερίδα πραγματοποίησε 17.371 μετρήσεις και καταγράφηκαν 193 "πολύ ύποπτα" συμβάντα. Επιπλέον, υπήρξαν 64 περιστατικά "υψηλής" διαβάθμισης, 78 "μέτριας" και 263 "χαμηλής". Συγκεκριμένα, η έρευνα των "Νέων" διαπίστωσε 8 πολύ ύποπτα περιστατικά κοντά στα γραφεία της Ν.Δ., 5 γύρω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε πολύ ύποπτες καταγραφές σημειώθηκαν γύρω από τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ 2 πολύ ύποπτες δραστηριότητες ανιχνεύθηκαν σε μικρή απόσταση από τα γραφεία του Ποταμιού. Το ρεκόρ καταγραφών βέβαια σημειώθηκε γύρω από την αμερικανική πρεσβεία σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο εισαγγελέας που ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση είναι ο Γιώργος Καλούδης οποίος θα εξετάσει αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κατ' εξακολούθηση, από υπαίτιο που ενεργεί κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και παραβίασης προσωπικών δεδομένων κατ' εξακολούθηση, με σκοπό παράνομου περιουσιακού οφέλους και βλάβης τρίτου.

Το θέμα προκάλεσε και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: "Το δημοσίευμα της εφημερίδας 'Τα Νέα', σύμφωνα με το οποίο παρακολουθούνται τα κινητά τηλέφωνα σε περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, γεννά εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να απαντήσει, με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, στα όσα αναφέρει το δημοσίευμα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0