Επιμένει στην επαναφορά της Πληροφορικής ως εξεταζομένου μαθήματος στις πανελλαδικές εξετάσεις ο υπουργός Παιδείας, παρά τις αντιδράσεις που συναντούν οι σχεδιασμοί του. Όπως δήλωσε ο Α. Λοβέρδος, «από μέρα σε μέρα θα κάνουμε ανακοίνωση» και όποιος διαφωνεί «πρέπει λιγάκι να κοιταχτεί»... Η επαναφορά της Πληροφορικής γίνεται αντιπαραθετικά προς τη Χημεία, καθώς το δόγμα του υπουργού, το οποίο ανέπτυξε και στη Βουλή και στο Σκάι, είναι «η Χημεία στους χημικούς, σ' αυτούς που έχουν αυτό τον προσανατολισμό σπουδών, και η Πληροφορική σ' αυτούς που έχουν προσανατολισμό σπουδών στην Πληροφορική». Βεβαίως, δι' αυτού του τρόπου περιορίζονται οι επιλογές των υποψηφίων που παρακολουθούν το πεδίο θετικού προσανατολισμού. Να σημειωθεί ότι, με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών της Γ' Λυκείου, η Πληροφορική περιλαμβάνεται στον κορμό των μαθημάτων γενικής παιδείας που θα εξεταστούν από Τράπεζα Θεμάτων.
Ο υπουργός Παιδείας, κάνοντας το άσπρο μαύρο, υποστήριξε ότι «δεν πάμε σε αλλαγές» και μίλησε για «παραπληροφόρηση με πολιτικά κίνητρα», για να παραδεχτεί αμέσως μετά ότι «είναι η μόνη αλλαγή που θα κάνουμε». Ωστόσο, ο νόμος για το Νέο Λύκειο που ψηφίστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχει ήδη αλλάξει πολλές φορές, με αιχμή τον τρόπο προαγωγής των μαθητών και την οργάνωση και λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων. Τώρα αλλάζει και το εξεταστικό για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Η κύρια αντίθεσή μας βρίσκεται στη διασπαστική τακτική του υπουργείου Παιδείας», δήλωσε από την πλευρά του ο συντονιστής της ΕΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Τ. Κουράκης. Ο βουλευτής διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με την ίδια βαρύτητα τόσο το μάθημα της Πληροφορικής όσο και το μάθημα της Χημείας. Ο τρόπος όμως που επιλέγονται και διαρθρώνονται τα επιστημονικά αντικείμενα για τις πανελλαδικές εξετάσεις δεν μπορεί να προκύψει από το «κεφάλι της Αθηνάς», χωρίς προηγουμένως το υπουργείο Παιδείας:
* να έχει διαβουλευτεί με τις αρμόδιες επιστημονικές ενώσεις και τα αντίστοιχα τμήματα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων,
* να έχει συμβουλευτεί τους αρμόδιους φορείς,
* να έχει ενημερώσει την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Α. Λοβέρδο «να πάψει να υπερασπίζεται με μπαλώματα την 'τρύπια βάρκα' του Νέου Λυκείου, με τρόπο μάλιστα που να αναγκάζει επιστημονικά πεδία να βρίσκονται σε θέση αντιπαράθεσης».
Κόπηκε το κεφάλαιο περί αναπαραγωγικού συστήματος από την Α' Γυμνασίου!
Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας επειδή έκοψε από τη διδακτέα ύλη της Βιολογίας της Α' Γυμνασίου το κεφάλαιο για το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου. «Προφανώς με την απόφαση αυτή αφαιρείται και η μοναδική ευκαιρία που έχουν οι μαθητές του Γυμνασίου να γνωρίσουν το αναπαραγωγικό σύστημα», τονίζει η ΠΕΒ.
Παράλληλα, κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας για ασυνέπεια, καθώς από τη μία πλευρά θέτει σε εφαρμογή το «Κοινωνικό Σχολείο», που στόχο του έχει, μεταξύ άλλων, και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, και από την άλλη πλευρά αφαιρεί ένα τόσο σημαντικό κεφάλαιο. Μάλιστα, η ΠΕΒ υπενθυμίζει πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού με τις οποίες υποστήριζε την αναγκαιότητα της Σεξουαλικής Αγωγής, καθώς «έχουμε ελεύθερη σεξουαλική ζωή από τα 13 και είναι με τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες γεμάτο το σχολείο». Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι η «αφαίρεση» δεν υπηρετεί καμία σκοπιμότητα, απλώς έγινε στο πλαίσιο των αλλαγών στο ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα του Γυμνασίου και το σχετικό κεφάλαιο θα διδαχτεί στη Β' Γυμνασίου.