Σιγή ιχθύος τηρεί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων που κατ' επανάληψη έχει ζητήσει το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) λίγες μέρες προτού ξεκινήσουν οι αιτήσεις των γονέων για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), καθώς μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί μόλις 160 εκατ. ευρώ. "Εάν δεν εκταμιευτούν άμεσα πόροι που να συμπληρώνουν το ποσό των 200 εκατ. ευρώ, περίπου 40.000 βρέφη και νήπια θα βρεθούν εκτός των δομών και 3.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους" προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Σίμος Δανιηλίδης, σημειώνοντας ότι η ρήτρα του 70% των αιτούντων με χαμηλό εισόδημα να μπορούν εντάξουν τα παιδιά τους στις δομές "θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στις ίδιες τις οικογένειες". Γι' αυτό ζητά κατάργηση της ρήτρας που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εξασφάλιση θέσεων και για τα 100.000 βρέφη και νήπια που αναμένεται να φθάσει φέτος στις δομές.
Την "ενοχή των χρεών" επιστρέφει στο υπουργείο Εσωτερικών η ΚΕΔΕ
Να επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών την "ενοχή των χρεών" προς τη ΔΕΗ επιχείρησε χθες το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, εκφράζοντας τη διαφωνία του για τις χρεώσεις από το 2011 έως τα τέλη του 2013, γιατί, όπως υπογράμμισε, "ουδέποτε η ΔΕΗ χρέωσε σε δήμους τον ηλεκτροφωτισμό και τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, ούτε φυσικά υπάρχει βεβαίωση τέτοιων χρεών από τη ΔΕΗ στους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν και καμία αρμοδιότητα". Ιδίως για τους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει από το 2011 στην Περιφέρεια Αττικής. Ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος των Ένωσης ΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης τόνισε ότι με την αλλαγή της χρέωσης από εμπορικό σε βιομηχανικό τιμολόγιο "οι δήμοι θα γλιτώσουν 17,1 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί με 1 εκατ. ευρώ".
Το ζήτημα θα θέσει στη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών με τον υφυπουργό Γ. Ντόλιο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβό.