Live τώρα    
34°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
30.8°C37.4°C
3 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
29.1°C34.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
31.0°C37.6°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C30.4°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
31.2°C31.3°C
3 BF 25%
Ανοιχτή επιστολή μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλέξη Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοιχτή επιστολή μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλέξη Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ Σήμα Γενική

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, απέστειλε Πρωτοβουλία Μελών και Φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Όπως αναφέρουν, η επιστολή υπογράφεται από 575 άτομα (505 μέλη και 70 φίλους του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ)  και τα ονόματα των υπογραφόντων έχουν τεθεί υπόψιν του Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή:

Έχοντας πίστη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να οδηγήσει την αριστερά στην κυβέρνηση για να εκφράσει και πάλι την πρόοδο και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, όχι μόνο δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται από την κατακόρυφη άνοδο του κόστους ζωής και την πανδημία, αλλά και στα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα, όπως της υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας, της φυγής στο εξωτερικό των νέων, της κλιματικής κρίσης, της θέσης της χώρας στον γεωπολιτικό χάρτη καταθέτουμε το παρόν κείμενο συμβολής στον διάλογο προς το συνέδριο, με όσα κρίνουμε ότι περιγράφουν τις προϋποθέσεις της νίκης στις επόμενες εκλογές, όποτε και εάν αυτές γίνουν. Το συντομότερο, το καλύτερο για την Ελλάδα.

Καμία συναίνεση με την καταστροφική λαίλαπα του κ. Μητσοτάκη

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ στη διαχείριση της πανδημίας, μόνον καταστροφικός μπορεί να θεωρηθεί καθώς οι ανθρώπινες απώλειες ξεπερνούν ήδη τις 20.000, το ΕΣΥ αντί να ενισχυθεί, αποδυναμώνεται και το αποκορύφωμα της ανικανότητάς τους είναι η αποτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία. Η οικονομική κρίση που επήλθε ως αποτέλεσμα των παρατεταμένων λοκ ντάουν, αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα με ενίσχυση των μεγάλων παικτών και με επιδοτήσεις-ψίχουλα για τους μεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες οι οποίοι αποκλείονται τόσο από τον τραπεζικό δανεισμό, όσο  και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η θατσερική οικονομική προσέγγιση οδηγεί όχι μόνο σε αύξηση των ανισοτήτων, αλλά, και σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας όπως συνέβη ήδη στη ΔΕΗ, στην τράπεζα Πειραιώς, στην Εθνική Ασφαλιστική, στον ΔΕΔΔΗΕ.

Η δημόσια παιδεία αποδυναμώνεται μέσω της εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου, της περιορισμένης χρηματοδότησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, του αποκλεισμού χιλιάδων νέων από την πρόσβαση στις σπουδές και της τυπικής ισοτίμησης των πανεπιστημιακών πτυχίων με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων. Την κατάσταση στην παιδεία συμπληρώνει το χάος στην αγορά εργασίας. Ο πρόσφατος Νόμος Χατζηδάκη οδηγεί τους εργαζόμενους σε μειωμένες αποδοχές λόγω απλήρωτων υπερωριών και τους καθιστά απροστάτευτους στο ενδεχόμενο καταχρηστικής απόλυσης. Ταυτόχρονα, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει στην ουσία παραλύσει, ενώ, στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση ενορχηστρώνει το μεγάλο ριφιφί.

Στο πεδίο της κλιματικής κρίσης, η διετής κυβερνητική και αυτοδιοικητική απραγία επισφραγίστηκε με ρεκόρ καμένων στρεμμάτων, ανθρώπινα θύματα και ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή των πληγεισών περιοχών, πλημμύρες κυριολεκτικά σε όλη τη χώρα χωρίς καμία απολύτως πρόληψη. Ο Νόμος Χατζηδάκη για το περιβάλλον και οι δασικοί χάρτες από το μηδέν είναι ακόμα μια πληγή για το φυσικό περιβάλλον της χώρας.

Το παζλ της καταστροφικής πολιτικής Μητσοτάκη συμπληρώνουν η, άνευ στρατηγικής, διαχείριση των διεθνών σχέσεων με αποτέλεσμα την απόλυτη αποδυνάμωση της χώρας στη διεθνή σκακιέρα, ο Νόμος Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια, ο Νόμος Βορίδη για τον έλεγχο όλων των ανεξάρτητων αρχών της χώρας, οι αθρόες προσλήψεις ειδικών φρουρών και το καθεστώς ανομίας στο οποίο τα μαφιόζικα χτυπήματα και η βία εναντίον γυναικών είναι συνηθισμένη είδηση, η κατάρρευση του κόσμου του πολιτισμού με την υπογραφή της Μενδώνη, η απαξίωση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας λόγω απόλυτης αναξιοπιστίας στη διαχείριση του πανδημίας του κορονοϊού και η απουσία στήριξης στους επιχειρηματίες και εργαζόμενους του κλάδου και ο κατάλογος της αποτυχίας τους δεν έχει τέλος.

Δεν υπάρχει κανενός είδους κοινό έδαφος, σε κανένα πεδίο με αυτή την κυβέρνηση της καταστροφής. Η επίθεση που εξαπολύει ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ στην κοινωνία είναι ολομέτωπη και κανείς προοδευτικός πολίτης δεν θα μπορούσε να συναινέσει σε αυτήν. Οι πολίτες τη βιώνουν και αντιδρούν στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων, στις πλατείες, στις διαδηλώσεις, στα γήπεδα. Ο μόνος δρόμος για την αξιωματική αντιπολίτευση για να επιτελέσει το έργο που της ανέθεσαν με την ψήφο τους οι πολίτες είναι η διαρκής ανάδειξη και καταγγελία όλων των κακών κειμένων μιας πολύ κακής κυβέρνησης και, κατόπιν, η πρόταση ενός άλλου, σύγχρονου και πειστικού μοντέλου διακυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Μέσα σ’ αυτή τη ζοφερή συνθήκη, αλλά και εν’ όψει του επερχόμενου Συνεδρίου, καθίσταται εκ των πραγμάτων επιτακτική η ανάγκη αναστοχασμού και επισκόπησης της πορείας του Κόμματος προς την διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του σε μεγάλο Κόμμα της ευρύτερης Προοδευτικής και Δημοκρατικής Παράταξης.

Βασικός Πυλώνας αυτής της στρατηγικής όπως την έχει διατύπωσει ο ίδιος ο Πρόεδρος, είναι πως «η Προοδευτική Συμμαχία η οποία δεν είναι μια ευκαιριακή αλλά μια στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας Προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με στόχο την εκλογική νίκη και την προοδευτική διακυβέρνηση. Δεν αποτελεί απλά ένα άνοιγμα σε στελέχη του Προοδευτικού χώρου αλλά την αναγκαία διαδικασία συμπόρευσής μας με προοδευτικούς πολίτες, ρεύματα και συλλογικότητες προκειμένου να προχωρήσει μπροστά η χώρα.

Οφείλουμε λοιπόν το επόμενο διάστημα παράλληλα με την οργανωτική ανασυγκρότηση και διεύρυνση του Κόμματος να υλοποιήσουμε αυτήν τη στρατηγική επιλογή σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς χώρους. Στο συνδικαλιστικό χώρο,  στους  χώρους δουλειάς, στη νεολαία και ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο χώρο του πολιτισμού και της διανόησης. Παντού οφείλουμε να δουλέψουμε για να στήσουμε την Προοδευτική Συμμαχία. Να οργανώσουμε τη συμπόρευση προοδευτικών πολιτών και ρευμάτων ιδεών με στόχο μια συγκροτημένη απάντηση στο πισωγύρισμα μιας αυταρχικής δεξιάς διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς.»

Είναι λοιπόν αδήριτη η ανάγκη για μια Πολιτική και Οργανωτική ανασύνταξη  στο πλαίσιο των Αποφάσεων που δεν έχουν υλοποιηθεί. Άλλωστε δύο χρόνια και πλέον από το κάλεσμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το σύνθημα «πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου» παραμένει ένα “πουκάμισο αδειανό”. Η επιχειρούμενη διεύρυνση τορπιλίστηκε από μια κλειστή ομάδα κεντρικών στελεχών οι οποίοι εμμένουν σε παρωχημένες - ιδεοληπτικές προσεγγίσεις και πολιτικοοργανωτικές πρακτικές και μεθοδεύσεις, θεωρώντας το Κόμμα ως συνέχεια του παλιού μικρού ΣΥΡΙΖΑ με ιδεολογικοπολιτική αναφορά αποκλειστικά στην κατ’ αυτούς Ριζοσπαστική Αριστερά (π.χ. Νεολαία, Συνδικαλισμός, Τοπική Αυτοδιοίκηση) με αποτέλεσμα να κρατούν το Kόμμα μικρό και άρα ελεγχόμενο για να μπορεί να αναπαράγεται ανεμπόδιστα η μικροκομματική τους εξουσία. Όσο και εάν οι απολογισμοί των νομαρχιακών επιτροπών και λοιπών οργάνων επιχειρούν να παρουσιάσουν μια διαφορετική εικόνα, η πραγματικότητα είναι ότι οι οργανώσεις βάσεων αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες προκλήσεις όχι μόνο για να προσεγγίσουν νέα μέλη αλλά και να συσπειρώσουν ή, τουλάχιστον, να κινητοποιήσουν τα ήδη υπάρχοντα. Βεβαίως, η δεδομένη αυτή κατάσταση αντανακλά μια συνολική οργανωτική απορρύθμιση του Κόμματος η οποία δεν είναι πρόσφατη, αλλά, επιπλέον, ουδείς φαίνεται να θέλει να αναμοχλεύσει ουσιωδώς, προκειμένου να μην διαταραχτούν οι συσχετισμοί των τάσεων. Πλην όμως, η κοινωνία περιμένει πολύ περισσότερα από εμάς, οι τάσεις που κοιτούν αποκλειστικά προς τα μέσα δεν την αφορούν, και η απογοήτευση, ακόμα και η οργή, απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι επαρκές κίνητρο για να σπρώξει τους πολίτες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είναι απλά και μόνο ένας λόγος αποχής.

Στελέχη που σιωπούν επί μήνες ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στελέχη που δεν εκτίθενται ποτέ στα μέσα ενημέρωσης, τεκμηρίωση και πολιτική τοποθέτηση που έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και αφότου η κοινωνία έχει ήδη σηκώσει τα θέματα αιχμής, στελέχη που επιτίθενται σε άλλα στελέχη προκειμένου να κερδίσουν μια κάποια καλή δημοσιότητα σε ένα πολύ κλειστό, ομφαλοσκόπο ακροατήριο. Όλα αυτά δεν  περνούν  απαρατήρητα  ούτε  από  τα μέλη του Κόμματος, ούτε  πολύ  περισσότερο  από  τους  πολίτες  και  οδηγούν  σε αποσυσπείρωση. Δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η απάντηση των πολιτών στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ακόμα και εάν υπήρχε, κάθε μια ψήφος των Ελλήνων και των Ελληνίδων είναι πολύτιμη και πρέπει να κατακτάται κάθε φορά. Όποιο Κόμμα κάνει το λάθος να θεωρεί ότι είναι αναντικατάστατο, το πληρώνει, όπως αποδεικνύει και η πολύ πρόσφατη  πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρεθεί πάλι στο τιμόνι της χώρας, εφόσον δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει καμία συνέργεια στην κοινωνία των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα σωματεία, την νεολαία,  τους  επιστημονικούς  συλλόγους, όπως αποδεικνύεται από αλλεπάλληλες εκλογικές και ουσιαστικές  αποτυχίες,  δεν  θα καταφέρει να εφαρμόσει το όραμα της αριστεράς, παρά μόνο να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες μερικών επαγγελματιών της πολιτικής. Παλεύοντας  ακόμα μια φορά με την οικονομία κατεστραμμένη και την κοινωνία σε αποσύνθεση, χωρίς κοινωνική  και  πολιτική  παρέμβαση στους αρμούς της εξουσίας αλλά και χωρίς πραγματική διεύρυνση των δυνάμεων του, θα εγκλωβιστεί σε μια στρατηγική διαχείρισης και όχι προόδου, την οποία απαιτούν οι πολίτες. Οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε ώστε να δημιουργηθεί ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα που θα εκφράζεται μέσα από ένα μαζικό Κόμμα της σύγχρονης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Ένα Κόμμα κλειστό και φοβικό δεν υπηρετεί την ιστορική ευθύνη που καλείται να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και απέχει απόλυτα από τις προσδοκίες της βάσης του Κόμματος. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όλα ανεξαιρέτως, έχουν την ηθική υποχρέωση απέναντι σε όλους όσοι τους τοποθέτησαν στις θέσεις τους να βγουν τώρα μπροστά και να απαντήσουν στις ανάγκες της κοινωνίας.

Πραγματική, ουσιαστική διεύρυνση

Το συνέδριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια επανάληψη των έως τώρα διαδικασιών γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θα προσφέρει τίποτε περισσότερο ούτε στο εσωτερικό του Κόμματος, στα μέλη που αγωνιούν για τα εργαλεία που θα διαθέτουν την επόμενη μέρα για να απαντήσουν στη λαίλαπα του κ. Μητσοτάκη, αλλά ούτε και εκτός του Κόμματος, αφού η κοινωνία δεν υπακούει, ούτε ανταποκρίνεται σε ποσοστώσεις ισορροπιών και αριστερόμετρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από τη στιγμή που βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κοινωνία να ενταχθεί στους κόλπους του, κάλεσε τους πολίτες να ενώσουν τη φωνή και τις δυνάμεις τους μαζί του. Πολλοί και πολλές ήταν αυτοί που θέλησαν να απαντήσουν στο κάλεσμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα και αντ’ αυτού αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία,  με ένα ψηφιακό σύστημα iSyriza σε υπολειτουργία ή καμία δυνατότητα εγγραφής για μήνες,  με  αδιαφανείς  διαδικασίες,  με  αλά καρτ προϋποθέσεις συμμετοχής. Στις πρόσφατες μάλιστα  Νομαρχιακές  εκλογές  είδαμε  μέχρι και πλήθος διαγραφών νέων (και σε ηλικία) μελών με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη Νομαρχιακή της Α’ Αθήνας προκειμένου να μην αλλάξουν οι υπάρχοντες συσχετισμοί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βγήκε λοιπόν φτωχότερος από τη διαδικασία της  μη- διεύρυνσης όμως δεν είναι αργά να ανατραπούν οι όροι της εσωστρέφειας και το Κόμμα επιτέλους να δεχθεί τον πλούτο των ιδεών και των δυνάμεων των πολιτών,  να  εμπιστευτεί ακριβώς τους ίδιους πολίτες από τους οποίους ζητά εμπιστοσύνη. Οι πολίτες αυτοί επέλεξαν να αφήσουν τα αρνητικά στο παρελθόν και επιθυμούν να συμβάλουν με τις δυνάμεις τους στον κοινό στόχο: να χτίσουμε μαζί, αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία και η χώρα,  μια  μεγάλη αριστερή και προοδευτική παράταξη. Μόνο αν ο κομματικός μηχανισμός ταυτιστεί με τον κοινό στόχο, τότε και μόνο τότε, το συνέδριο θα είναι ένα συνέδριο νίκης, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές, αλλά ευρύτερα της αριστεράς και της προόδου στην Ελλάδα.

Επίθεση, όχι άμυνα

Όσοι εντός των ηγετικών κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επενδύουν στη στρατηγική του ώριμου φρούτου ως επιλογή αντιπολίτευσης απέναντι σε μια σκληρή δεξιά και ακραία νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις αγωνίες και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που επωμίζονται ήδη οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και Ηγέτης της Δημοκρατικής, Προοδευτικής Παράταξης καλείται να επιτελέσει το Ιστορικό του Καθήκον

Είναι επείγον και σπουδαίο λοιπόν, ο Πρόεδρος του Κόμματος, Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία ώστε κατ’ αρχάς το Κόμμα πράγματι να ανοίξει στην κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ελιτισμό. Η αριστερά δέχεται, συνδιαλέγεται,  ζυμώνεται  και  μέσα  από αυτή τη διαδικασία ισχυροποιείται. Όποιος είναι ξένο σώμα στις διαδικασίες και στις ιδέες της αριστεράς πολύ σύντομα θα αποχωρήσει, έτσι κι αλλιώς. Είναι αδιανόητο να παραμένει κεντρική επιλογή η μη γείωση του Κόμματος με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα συνδικάτα, με πιο αξιοσημείωτη την απουσία του Κόμματος αλλά και της νεολαίας από τις αγωνίες και τις επιθέσεις που δέχεται από την κυβέρνηση της ΝΔ η νέα γενιά, η οποία μάλιστα και στις τελευταίες εκλογές είδε στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ελπίδα για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

Είναι επείγον και σπουδαίο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε το Κόμμα να λειτουργήσει οργανωτικά όπως τα σύγχρονα Κόμματα της αριστεράς και του σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Τα παραδείγματα είναι πολλά και μπορούν να αποτελέσουν έδαφος για να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο που μέσα από ψηφιακές διαδικασίες θα καταφέρει επιτέλους να εντάξει στην καθημερινότητά του νέους και νέες, ανθρώπους της παραγωγικής ηλικίας, γονείς, μετανάστες, όλους όσοι βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ως τη μοναδική τους διέξοδο αλλά αυτή τη στιγμή κρούουν κλειστές ή ακατάλληλες -ως προς τις ανάγκες τους- θύρες.

Είναι επείγον και σπουδαίο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας να διασφαλίσει τα παραπάνω όχι στο δρόμο προς το συνέδριο αλλά στην αφετηρία του. Εμπειρίες του παρελθόντος δυστυχώς έδειξαν ότι αν η δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης αφεθεί στην κομματική βούληση, θα αποτύχει για μια ακόμη μια φορά. Τον κίνδυνο αυτό τον είχε επισημάνει και ο ίδιος ο Πρόεδρος στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της ΚΕΑ, πριν από 2 χρόνια: «Αν δεν αντιστοιχηθούμε με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, με όλους αυτούς που μας ψήφισαν και μας στήριξαν στις δύσκολες στιγμές τότε, ναι, υπάρχει κίνδυνος. Ένας καχεκτικός πολιτικός οργανισμός που δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί και οργανωτικά με τη δυναμική την οποία είχε αποκτήσει το προηγούμενο διάστημα, ναι, θα είναι ακίνδυνος για το πολιτικό σύστημα. Και άρα εκεί θα υπάρχει πρόβλημα.»

Προερχόμαστε από τον λαό, χρωστάμε μόνο στον λαό. Οι πολίτες και οι κάτοικοι  της Ελλάδας είναι ξεκάθαροι: επίθεση, όχι άμυνα για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Τώρα.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς για τους αγώνες που έρχονται.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL