Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
32.0°C38.0°C
3 BF 28%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
31.6°C35.7°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
33.0°C38.7°C
2 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.8°C29.9°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
34.0°C34.0°C
4 BF 22%
Παρέμβαση για ένα συνέδριο προωθητικών συνθέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση για ένα συνέδριο προωθητικών συνθέσεων

ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ασκεί επιθετικά μια πολιτική ταξικών και ιδεολογικών διακρίσεων σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, που οδηγεί σε συνολική οπισθοδρόμηση τη χώρα και την κοινωνία. Συνδυάζει τον αγοραίο νεοφιλελευθερισμό με την έντονη επιρροή της  Άκρας Δεξιάς, πασπαλισμένη με προπαγανδιστική "κεντροδεξιά" χρυσόσκονη.

Υλοποιεί μια εκτεταμένη καπιταλιστική αναδιάρθρωση, που υποστηρίζεται από αδιαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων πόρων, διαπλοκή, κομματικό πελατειακό κράτος, σπαταλά άφθονο δημόσιο χρήμα προς χάριν των συστημικών ΜΜΕ, ενώ παράλληλα εντείνει τον κρατικό αυταρχισμό.

Η εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια προκαλεί σημαντική και εντεινόμενη κυβερνητική φθορά.  Όμως, ενώ η Ν.Δ. φθείρεται, ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. -έως τώρα- ελάχιστα κερδίζει. Σε αυτή την πρόκληση οφείλουμε και μπορούμε να δώσουμε συλλογική, αποτελεσματική, νικηφόρα απάντηση, χωρίς εξωραϊσμούς και επανάπαυση: Πείθοντας την κοινωνία με εναλλακτικό απέναντι στη Δεξιά σχέδιο και πρόγραμμα, συμμετέχοντας ενεργά στις αναπτυσσόμενες κοινωνικές αντιστάσεις, όπως της νεολαίας και των εργαζομένων (efood, COSCO, φοιτητές κ.λπ.) αναλαμβάνοντας πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες για την ήττα της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Η πανδημία, οι αξίες μας και τα διλήμματα της εποχής

Είμαστε σε νέα εποχή. Η πανδημία με τα 260 εκατομμύρια κρούσματα στον πλανήτη και τους πάνω από 5 εκατομμύρια νεκρούς έως σήμερα διχοτομεί την πολιτική ιστορία. Γιατί έχει ανατραπεί πλήρως από την ίδια την πραγματικότητα το μεγάλο αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού, ότι δηλαδή η αγορά επιλύει από μόνη της όλα τα προβλήματα.

Η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας επαναφέρει στο προσκήνιο τον ρόλο της δημόσιας ρύθμισης στην οικονομία και τη δημόσια υγεία. Καθιστά επίκαιρες τις ιδέες της Αριστεράς και της Προόδου για τον ρόλο του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας, του δημόσιου συμφέροντος και της αλληλεγγύης. Η ανάγκη δημοκρατικού ελέγχου της αγοράς, σε κρατικό και παγκοσμιοποιημένο πεδίο, γίνεται ξανά επείγουσα.

Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν προχωρεί σε μια κεϋνσιανής κατεύθυνσης διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση, αντίστοιχα, κάνει θετικά βήματα με την προσωρινή άρση της ισχύος του Συμφώνου Σταθερότητας, τη μαζική έκδοση κοινού χρέους και την εφαρμογή του ταμείου ανάκαμψης.

Στον αντίποδα όλων αυτών, στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Δεξιάς υπερασπίζεται το νεοφιλελεύθερο αφήγημα σαν να μην μεσολάβησε τίποτε. Καταργεί το οκτάωρο και ιδιωτικοποιεί τα πάντα. Προχωρεί σε κούρσα εξοπλισμών, όταν η Ελλάδα έχει το μακράν υψηλότερο δημόσιο χρέος σε όλη την Ε.Ε. Με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ελλάδα είναι ουραγός τους τελευταίους μήνες στη δυτική και νότια Ευρώπη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε ποσοστά εμβολιασμού, θνησιμότητας και με εγκληματική αμέλεια στην ανάπτυξη ΜΕΘ.

Αυτήν την περίοδο είναι πρωταρχικό καθήκον η προάσπιση του λαού από τις συνέπειες της πανδημίας, με έμφαση στον εμβολιασμό και την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Η πανδημία επιταχυντής αλλαγών στην Ε.Ε. για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη

Στην Ευρώπη η πανδημία ανέδειξε τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Οι υπερασπιστές της, οι συντηρητικές δυνάμεις, παρά την προσωρινή υποχώρηση στο Σύμφωνο Σταθερότητας και το ταμείο ανάκαμψης, επιδιώκουν επιστροφή στην προ πανδημίας κατ’ ευφημισμόν “κανονικότητα”.

Όμως τώρα η κρίση και το αυξημένο δημόσιο χρέος της πανδημίας πιέζει όλη την Ε.Ε. Καθιστά αναγκαία την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από ένα Σύμφωνο Σύγκλισης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, μακριά από τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς κανόνες, με νέους ρεαλιστικούς κανόνες και στόχους πραγματικής κοινωνικής, οικονομικής και περιφερειακής σύγκλισης. Με σημαντική αύξηση των κονδυλίων και των ίδιων πόρων του κοινοτικού προϋπολογισμού για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την αντιμετώπιση των εντεινόμενων ανισοτήτων. Με εκδημοκρατισμό στην λήψη των αποφάσεων και ισχυρότερο ρόλο για το Ευρωκοινοβούλιο.

Η πανδημία λειτουργεί ως επιταχυντής αλλαγών. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., ως δύναμη αριστερού ευρωπαϊσμού, καλείται να αγωνιστεί μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για μια ουσιαστική αλλαγή, με εκδημοκρατισμό και εμβάθυνση στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ για ισχυρή προοδευτική πλειοψηφία

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει την ιστορική ευθύνη, ως το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της αντιπολίτευσης, να πάρει πρωτοβουλίες για να ανακόψει την οπισθοδρόμηση της χώρας.

* Με εναλλακτικό απέναντι στη Δεξιά πολιτικό σχέδιο και πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Με προγραμματική και πολιτική συνοχή και σαφήνεια. Με συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς την κοινωνία. Να συνδυάσει το ριζοσπαστικό όραμα για την υπέρβαση του καπιταλισμού και για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία με ένα προοδευτικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα τετραετίας. Αντλώντας από τις παραδόσεις της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που συνδυάζουν δημιουργικά τις ιδέες της Αριστεράς, της δημοκρατίας και της Ευρώπης και τις εμπλουτίζουν με εκείνες της οικολογίας.

* Η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη μόνο αν συνδυαστεί με τη μείωση της ανεργίας, της φτώχειας και των μεγάλων ανισοτήτων, με την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και δικαιωμάτων. Η πράσινη μετάβαση να γίνει με κλιματική δικαιοσύνη, με προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και περιοχών. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση να αξιοποιηθεί υπέρ και όχι εναντίον της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών. Το κοινωνικό αίτημα “οι άνθρωποι και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη” είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η δημοκρατία μας θα παραμείνει ελλειμματική χωρίς πλήρη ισότητα και ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών.

* Να υπερασπιστεί τη στρατηγική επιλογή της απλής αναλογικής και την ιστορική ανάγκη να περάσει η Ελλάδα στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στην πλειονότητα των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Να καλλιεργήσει την κουλτούρα του πολιτικού διαλόγου και των συμμαχιών. Να πείσει τον ελληνικό λαό και άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την ανάγκη να γυρίσει σελίδα η χώρα και η κοινωνία.

* Να ανασυγκροτήσουμε, να ισχυροποιήσουμε και να διευρύνουμε αποφασιστικά τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Οι σωστές πολιτικές αποφάσεις, το επαρκές κυβερνητικό πρόγραμμα και ο χαρισματικός ηγέτης χρειάζονται και καλή "ορχήστρα’. Αν αυτή λειτουργεί καλά, με σταθερή σύνθεση και συλλογική δουλειά, μπορεί να παίξει και την πιο απαιτητική μουσική. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε με ωραίες παρτιτούρες στα χέρια!

* Θεωρούμε επείγουσα τη ριζική βελτίωση της συλλογικής λειτουργίας και δράσης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., την ποσοτική του ανάπτυξη και την ποιοτική του αναβάθμιση. Να γίνει ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, με δημοκρατική συλλογική ζωή, ικανό να προσελκύει νέα μέλη, να αξιοποιεί αξιοκρατικά νέα και παλιά μέλη και να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη τους στη λήψη των αποφάσεων, να θέτει στόχους και να τους υλοποιεί.  Ένα κόμμα που να χαίρεσαι να μετέχεις σε αυτό. Γιατί ένα κόμμα που δεν λειτουργεί συλλογικά μετατρέπεται συχνά σε ιμάντα μεταβίβασης κεντρικών αποφάσεων και διακατέχεται από αντιθέσεις τις οποίες αδυνατεί να αντιμετωπίσει.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στις βουλευτικές εκλογές είναι το κλειδί, καθώς οι υπόλοιπες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, που τώρα αρνούνται ακόμη αυτή τη συνεργασία, θα κληθούν να ακούσουν το ηχηρό μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές είναι να είμαστε ανοιχτοί και πειστικοί στην κοινωνία, με σύγχρονη αριστερή φυσιογνωμία, με εναλλακτικό απέναντι στη Δεξιά πολιτικό σχέδιο. Με τέτοια φυσιογνωμία άλλωστε πετύχαμε το 36% του 2015 και το 32% του 2019, το οποίο πρέπει να επανασυσπειρώσουμε.

Η ήττα της κυβέρνησης της Ν.Δ. αποτελεί ιστορική και κοινωνική ανάγκη. Γι’ αυτό και οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τη δράση μας πείθοντας την κοινωνία, μακριά από λογικές «ώριμου φρούτου» και εξωραϊσμού των αδυναμιών μας.

Συνέδριο δημοκρατικού διαλόγου, προωθητικών συνθέσεων και όχι άγονων περιχαρακώσεων - Με αριστερό ριζοσπαστικό όραμα και ρεαλιστικό προοδευτικό πρόγραμμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ πρέπει και μπορεί να ξαναγίνει φορέας ελπίδας και κοινωνικής κινητοποίησης με νικηφόρα κυβερνητική προοπτική. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση του 3ου μας Συνεδρίου, ώστε να δώσει με τις αποφάσεις του συλλογική απάντηση και ώθηση στον αγώνα μας:

* Με σαφή φυσιογνωμία σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα.

* Με ριζοσπαστικό όραμα και στρατηγική την υπέρβαση του καπιταλισμού και τον δημοκρατικό δρόμο για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

* Με προοδευτικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα τετραετίας, με βάση το οποίο θα διεκδικήσουμε την νίκη και θα αναζητήσουμε συγκλίσεις και συμμαχίες.

* Με εκλεγμένη ηγεσία και αιρετά όργανα παντού, που να λειτουργούν συλλογικά και τακτικά.

* Με πολιτικό σχέδιο και εξωστρεφείς πρωτοβουλίες ικανές να εμπνεύσουν και να μεγαλώσουν το κόμμα μας και την πολιτική του επιρροή.

Για να πείσουμε περισσότερους και περισσότερο, και να νικήσουμε, οφείλουμε:

* Να περιγράψουμε με τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια τι σκοπεύουμε να κάνουμε, αν πετύχουμε να είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης, Οι προγραμματικές θέσεις που εγκρίναμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είναι ένα σημαντικό κείμενο που χαράσσει τη στρατηγική μας μεσοπρόθεσμα, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να αποτελέσουν το βάθρο για την άμεση επεξεργασία του εκλογικού - κυβερνητικού προγράμματος τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

* Να αξιοποιήσουμε τον απολογισμό της κυβερνητικής μας περιόδου, που ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα η Κ.Ε.  Ώστε να συμπεριλάβουμε στο κυβερνητικό πρόγραμμά μας την κριτική αξιολόγηση των σημαντικών θετικών επιτευγμάτων της διακυβέρνησής μας, για να τα εμπλουτίσουμε. Αλλά και για να αναγνωρίσουμε με τόλμη τα λάθη και τις αδυναμίες, ώστε να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά καλύτερα από την περίοδο 2015-2019.

Τι να κάνουμε και τι να αποφύγουμε, λοιπόν;

* "Ναι" σε ένα συνέδριο ενωτικό, δημοκρατικό, με προωθητικές συνθέσεις, όπως το πετύχαμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Ιουλίου. "Όχι" σε ένα συνέδριο άγονων αντιπαραθέσεων, σύγκρουσης μηχανισμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, που αφήνουν αδιάφορη ή και απωθούν την κοινωνία.

* "Ναι" σε ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα, κορμό της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Ανοιχτό στην κοινωνία, μαζικό, διαρκώς διευρυνόμενο με συμμαχίες και κυβερνητική φιλοδοξία. "Όχι" σε ένα προγραμματικά θολό και ιδεολογικά ασπόνδυλο κόμμα - παράταξη, απομίμηση άλλων κομμάτων και άλλων εποχών.

* “Ναι" στη συνεχή ισχυροποίηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. -μια διεύρυνση πολιτικά αμφίπλευρη και κοινωνικά ολόπλευρη. Για να οικοδομήσουμε ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα, με ισχυρά ερείσματα και παρουσία παντού στην κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα. Με ισχυρότερη παρουσία των γυναικών και της νέας γενιάς σε όλα τα επίπεδα. Με μέλη ισότιμα, χωρίς ειδικά προνόμια ή διαιρέσεις με βάση την προέλευση ή τα χρόνια θητείας. "Όχι" στην επάνοδο από το παράθυρο στον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, με μέλη με ειδικά προνόμια και διαφορετικές ταχύτητες.

* "Ναι" στην ενότητα, τη δημοκρατική συλλογικότητα, τον διάλογο και τη σύνθεση απόψεων. "Όχι" στα παρωχημένα αρχηγικά πρότυπα που δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα και στην παράδοση του χώρου μας.

* “Ναι” στη σημαντική συνεισφορά του προέδρου Αλέξη Τσίπρα στη συνολική πορεία του κόμματος. “Όχι” στη λογική που επιδιώκει να αντιπαραθέσει τον πρόεδρο του κόμματος με τη συλλογική υπόσταση και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

* "Ναι" στα ανοιχτά ρεύματα ιδεών που συμβάλλουν στον συλλογικό προβληματισμό του ενιαίου κόμματος και δεσμεύονται από τις συλλογικές του αποφάσεις. "Όχι" σε κλειστούς μηχανισμούς που λειτουργούν ως "κόμμα μέσα στο κόμμα", φέουδα και καπετανάτα.

Το κείμενο αυτό αποτελεί μια ενωτική, συλλογική παρέμβαση ευθύνης. Απευθύνεται σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Με αυτές τις απόψεις μετέχουμε στην ανοιχτή ενωτική πολιτική πρωτοβουλία της “Ομπρέλας”. Αυτή η συλλογική κατάθεση επιδιώκει να συμβάλει στην ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τη νικηφόρα προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Το καταθέτουμε γιατί πιστεύουμε ότι:

* Βαδίζοντας προς το 3ο Συνέδριό μας και τις επόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει να αποκλείσουμε τα τεχνητά και εκ του πονηρού διλήμματα, που λειτουργούν διχαστικά και αποπροσανατολίζουν τον διάλογο, την πραγματική πολιτική και την ενιαία δράση μας.

* Η σύγχρονη αριστερή φυσιογνωμία, η ενίσχυση της συλλογικότητας, το σαφές πρόγραμμα, το πολιτικό σχέδιο και η διαρκής εξωστρέφεια αποτελούν όλα μαζί προϋποθέσεις -και όχι περιττή πολυτέλεια ή εμπόδιο- για την πολιτική αντεπίθεση και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Αθανασίου Νάσος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. - βουλευτής

Βάκη Φωτεινή, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. - τ. βουλεύτρια

Βερελή Βάσω, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Γκόγκογλου  Άγγελος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Δέδες Γιάννης, μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. - τ. βουλευτής

Καλφακάκου Ρία, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Καρδαράς Γιάννης, μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Μανταδάκης  Άγγελος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. - τ. βουλευτής

Mπασιούκας Μάρκος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Παπαδημούλης Δημήτρης, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. - ευρωβουλευτής

Παπασταμόπουλος Γιώργος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Ροδάκης Πάνος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Σαμπατακάκης Μιχάλης, μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Δεκέμβριος 2021

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL