Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.9°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C19.9°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.7°C
3 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.9°C18.9°C
0 BF 88%
Νέα από την ευρωομάδα της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα από την ευρωομάδα της Αριστεράς

Η Αριστερά θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία

Η ευρωομάδα της Αριστεράς ζητεί από την Ε.Ε. να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί η ευρωομάδα της Αριστεράς, στηλιτεύοντας την αδράνεια απέναντι στην καταστρατήγηση του κράτους δικαίου. «Η δημοκρατία στην Ευρώπη είναι λαβωμένη και οι ηγετικές δυνάμεις σε Ουγγαρία και Πολωνία στήνουν ένα καθεστώς στο οποίο μια πολιτική πλειοψηφία μπορεί χωρίς όρια να υποβαθμίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, να απειλεί την ελευθερία των ΜΜΕ, να φιμώνει την κοινωνία πολιτών, να επιτίθεται στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, να ελέγχει απόλυτα την ανώτατη εκπαίδευση, και να χειραγωγεί πολιτιστικούς φορείς», επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς από όλη την Ευρώπη.

Κατηγορούν, μάλιστα, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που διατείνονται ότι πορεύονται «βάσει της εργαλειοθήκης της Κομισιόν», κάνοντας λόγο για κούφιες υποσχέσεις.

«Καλούμε τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνάμεις τους για την προστασία του κράτους δικαίου.

* Οι κυβερνήσεις που συνέρχονται στο Συμβούλιο της Ε.Ε. πρέπει να υποβάλουν σύσταση σχετικά με τη διαδικασία του άρθρου 7, για να αποτρέψουν τα κράτη - μέλη από την προώθηση πολιτικών που απειλούν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

* Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εμποδίσει τη χρηματοδότηση σε χώρες που δεν σέβονται τη δημοκρατία.

* Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις προσφυγές στο δικαστήριο για παραβιάσεις της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

* Πρέπει να δημιουργηθούν κανόνες και διαδικασίες για την προστασία της δημοκρατίας, όπου χρειάζεται.

* Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να διορθώσουμε αυτή τη φρικτή κατάσταση, διαφορετικά θα βρεθούμε να την αποδεχθούμε.

Η Αριστερά δεν θα παραιτηθεί από τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Απειλή made in USA στο δικαίωμα στην άμβλωση

Ψήφισμα από τους ευρωβουλευτές της Αριστεράς για την προστασία του δικαιώματος της άμβλωσης στις ΗΠΑ, την πλήρη αποποινικοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις στην Ε.Ε. Αντίθετοι Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Συντηρητικοί και Ακροδεξιά.

Το δικαίωμα στην άμβλωση απειλείται παγκοσμίως, μετά την προσπάθεια ανατροπής της απόφασης - ορόσημο του 1973 -γνωστής ως Roe v Wade- στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Όπως λέει και η παροιμία, όταν η Αμερική φτερνίζεται, ο κόσμος αρρωσταίνει», επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, που καταθέτουν ψήφισμα για την προστασία του δικαιώματος της άμβλωσης στις ΗΠΑ, την πλήρη αποποινικοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις στην Ε.Ε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΕΛΚ (Κεντροδεξιά) αρνήθηκε να υπογράψει το ψήφισμα, ενώ οι ομάδες ECR και ID (Συντηρητικοί και Ακροδεξιά) δεν ήθελαν καν να συζητηθεί το θέμα. Όμως «η πρόσφατη γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που διέρρευσε, η οποία επιδιώκει να ανατρέψει την υπόθεση - ορόσημο για τις αμβλώσεις, είναι μια προειδοποίηση για όλους», σημειώνει η ευρωομάδα The Left.

«Η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν σταματά τις αμβλώσεις, απλώς εμποδίζει τους ανθρώπους να κάνουν ασφαλείς αμβλώσεις. Η εγκυμοσύνη εγκυμονεί πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από την άμβλωση. Υπολογίζεται ότι οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων θα οδηγούσαν σε αύξηση 21% στους θανάτους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη», συνεχίζει.

Και κρούει τον κώδωνα: «Η οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των αμβλώσεων στις ΗΠΑ θα ενθαρρύνει τα κινήματα κατά της επιλογής να πιέσουν τις κυβερνήσεις και τα δικαστήρια παγκοσμίως ώστε να ανακαλέσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων. Το έχουμε ήδη δει αυτό στην περίπτωση της Πολωνίας. Στη Μάλτα, οι αμβλώσεις απαγορεύονται και η πρόσβαση στην άμβλωση διακυβεύεται στην Κροατία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και τη Σλοβακία».

Δυτικά Βαλκάνια: Κάν’ το όπως η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία

Με πυξίδα τη Συμφωνία των Πρεσπών πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία φέτος προήδρευσε η Ελλάδα. Δεκατρείς χώρες της Βαλκανικής συμμετείχαν στη Σύνοδο, η οποία έλαβε αναβαθμισμένο χαρακτήρα και διπλωματικό βάρος με την παρουσία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Σαρλ Μισέλ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μπορεί η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλέννα Μπέρμποκ να ανέβαλε την επίσκεψη της στην Ελλάδα αφού διαγνώστηκε θετική στην Covid-19 μια ημέρα πριν την πτήση της για Αθήνα, ωστόσο το μήνυμα που εστάλη για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ήταν σαφές. Ο Γερμανός καγκελάριος έχει επισημάνει ότι η ένταξη στην Ε.Ε. των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα ενισχύσει την Ένωση και θα σταθεροποιήσει τα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει την ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που θα ενισχύσει «την αξιοπιστία της ίδιας της Ε.Ε.». Μάλιστα, σε σχέση με το αγκάθι των σχέσεων Βόρειας Μακεδονίας - Βουλγαρίας, τονίζει ότι αυτή η πρόκληση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πρόκληση των σχέσεων Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL