Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Οι δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η Κομισιόν εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις τιμές στην ενέργεια

Η Αθήνα δεν ενσωμάτωσε την κοινοτική Οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια και αγνόησε την «εργαλειοθήκη» της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με την απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέλιου Κούλογλου

Έκθετη βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη ότι δεν ενσωμάτωσε κοινοτική Οδηγία για την αγορά ενέργειας, την προστασία από τις υπερβολικές χρεώσεις και τη διασφάλιση των ευάλωτων πληθυσμών αλλά και ότι αγνόησε την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν που πρότεινε μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ενέργειας, την επείγουσα στήριξη των νοικοκυριών, την αποφυγή αποσυνδέσεων, την αναβολή πληρωμών, ενισχύσεις για επιχειρήσεις και φορολογικές μειώσεις. Μάλιστα η «εργαλειοθήκη» ενισχύθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθορίζοντας περαιτέρω κοινές δράσεις και επιλογές για οικονομικά προσιτό, ασφαλή και βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Σαφείς είναι οι ευθύνες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως προκύπτει από την απάντηση της επιτρόπου Ενέργειας της Κομισιόν Κάντρι Σίμσον σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου. Σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο, στις 13 Οκτωβρίου 2021 η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις τιμές της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης μιας «εργαλειοθήκης» μέτρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης αύξησης των παγκόσμιων τιμών ενέργειας. Τα βραχυπρόθεσμα εθνικά μέτρα περιλαμβάνουν επείγουσα εισοδηματική στήριξη, διασφαλίσεις για την αποφυγή αποσυνδέσεων, προσωρινή αναβολή πληρωμών, κρατικές ενισχύσεις για επιχειρήσεις και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις. Περαιτέρω ανακοινώσεις της 8ης Μαρτίου και της 23ης Μαρτίου 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθόριζαν περαιτέρω κοινές δράσεις και επιλογές για οικονομικά προσιτό, ασφαλή και βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό.

Η αναδιατυπωμένη Οδηγία (Ε.Ε.) 2019/944 για την ηλεκτρική ενέργεια περιγράφει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία, την ενημέρωση και την ενδυνάμωση των καταναλωτών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. Ειδικότερα όσον αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή εξέδωσε προειδοποιητική επιστολή τον Φεβρουάριο του 2021 λόγω μη κοινοποίησης των μέτρων πλήρους μεταφοράς της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Όπως ξεκαθαρίζει η Κάντρι Σίμσον, η Ελλάδα κοινοποίησε έκτοτε μερική μεταφορά της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο τον Δεκέμβριο του 2021, τονίζοντας πως οι υπηρεσίες της Επιτροπής αξιολογούν επί του παρόντος τα εν λόγω μέτρα. «Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, η Επιτροπή θα αναλάβει περαιτέρω δράση, εάν χρειαστεί. Η Επιτροπή παραμένει σε στενή επαφή με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με τα ανωτέρω ζητήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

6ο πακέτο κυρώσεων, κερδισμένος ο Όρμπαν

Εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης σταδιακά σε ποσοστό 90% μέχρι το τέλος του 2022 αποφάσισαν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε., ενώ θα συνεχιστούν οι χερσαίες μεταφορές μέσω αγωγών ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις της Ουγγαρίας.

Την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης σταδιακά σε ποσοστό 90% μέχρι το τέλος του 2022 προβλέπει ο συμβιβασμός στον οποιο κατέληξαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής, ενώ επετράπη η τροφοδοσία με ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, κάμπτοντας με αυτό τον τρόπο τις ενστάσεις της Ουγγαρίας. Το 6ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, εξαιρώντας τον αγωγό Ντρούζμπα που προμηθεύει κυρίως την Ουγγαρία, κρίσιμη παράμετρος που εμπόδιζε για αρκετές εβδομάδες την επίτευξη συμβιβασμού. Να σημειωθεί ότι Γερμανία και Πολωνία προχώρησαν σε εθελοντική δέσμευση να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα. Παράλληλα, προβλέπεται αποκλεισμός από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT τριών ρωσικών τραπεζών, απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών τριών ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στην Ε.Ε. και κυρώσεις σε βάρος περίπου εξήντα προσώπων που ευθύνονται ιδίως για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε η Ε.Ε. να παράσχει στην Ουκρανία έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν η βοήθεια θα περιλαμβάνει μόνο δάνεια ή και επιχορηγήσεις.

Την επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμή της ενέργειας και τη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών ζητάει η ευρωομάδα της Αριστεράς The Left κατηγορώντας την ευρωπαϊκή ηγεσία για τη συνεχή αναβολή στη λήψη μέτρων για τις τιμές ενέργειας. Με σύνθημα «η ενέργεια είναι δικαίωμα» και «δύναμη στον λαό», η ευρωομάδα της Αριστεράς επισημαίνει τη ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια έως και 462% σε έναν χρόνο. 

«Μετά από εβδομάδες επετεύχθη ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, από τον οποίο όμως μεγάλος κερδισμένος είναι ο ακροδεξιός Όρμπαν της Ουγγαρίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας το 6ο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, που προέκυψε από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. «Η Ε.Ε. έθεσε εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου με πλοία, αλλά θα συνεχίσουν οι χερσαίες μεταφορές μέσω αγωγών για να τροφοδοτούνται η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία με φθηνότερο πετρέλαιο. Και επειδή οι κυρώσεις φέρνουν και αντίμετρα, καθώς παρατείνονται, το πετρέλαιο τσιμπάει σήμερα στα 122 δολάρια», είπε ο ίδιος, εξηγώντας πως, την ώρα που ορισμένες χώρες επωφελούνται, τα λοιπά κράτη - μέλη θα ζήσουν ένταση της ακρίβειας. «Οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι και για τη ρωσική οικονομία και για την Ε.Ε. Ήδη ευρωπαϊκές χώρες έχουν βάλει φρένο σε ένα 7ο πακέτο κυρώσεων που θα περιλάμβανε και το φυσικό αέριο, όπως η Αυστρία», σημείωσε ο Δημ. Παπαδημούλης.

Κώστας Αρβανίτης

Ορόσημο για την αύξηση των κατώτατων μισθών

Παράθυρο ενίσχυσης των μισθών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνει η καταρχήν συμφωνία για τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου επαρκών κατώτατων μισθών με την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα κράτη - μέλη. Τη σχετική συμφωνία μεταξύ ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου χαρακτηρίζει «ορόσημο» ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL).

Αναμένεται, βέβαια, η τελική έγκρισή της εκ του Συμβουλίου Υπουργών (EPSCO) στις 16 Ιουνίου καθώς και η τελική ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου - που πάντως θεωρείται δεδομένα θετική. Στη συνέχεια, τα κράτη - μέλη θα έχουν δύο χρόνια να εφαρμόσουν τη σχετική Οδηγία στις εθνικές τους νομοθεσίες.

Σε κάθε περίπτωση, «γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας των μισθωτών και την ενίσχυση του ρόλου των συνδικαλιστικών φορέων ως εκπροσώπων του κόσμου της εργασίας στη διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης», επισημαίνει ο Κ. Αρβανίτης, εστιάζοντας στο γεγονός ότι «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περιορίσουν το ποσοστό των εργαζόμενων που δεν προστατεύονται από μια ισχυρή συμφωνία με αμοιβές πάνω από το όριο του καθορισμένου κατώτατου μισθού σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 20% του εργατικού δυναμικού».

Οι ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για το Συμβούλιο εκτιμούν ότι «θα ευνοηθούν 24 εκατ. εργαζόμενοι στην Ε.Ε.», ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕTUI), αν γινόταν αύριο η ενσωμάτωση της Οδηγίας για το ευρωπαϊκό πλαίσιο κατώτατων μισθών, θα μπορούσαν να ευνοηθούν 900 χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Πάντως, μέχρι στιγμής, η μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα έχει εξανεμιστεί πλήρως από την ακρίβεια...

«Η Ευρώπη επιχειρεί ένα βήμα αποκήρυξης των Μνημονίων και των πολιτικών που επέβαλαν και που κάποιοι στην Ελλάδα μας πουλούσαν ως “σωτηρία” για τον τόπο και τους εργαζόμενους», τονίζει ο Κ. Αρβανίτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι, «δέσμια επικίνδυνων εμμονών και ακόρεστων ελίτ, τραβά τη χώρα στο μνημονιακό χτες και τους εργαζόμενους στη φτώχεια». «Και στα εργασιακά η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου, που πρέπει να φύγει το συντομότερο», διαμηνύει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Έλενα Κουντουρά – Αλέξης Γεωργούλης

Μετά την πανδημία και τον πόλεμο

«Τουρισμός και πολιτισμός: Η επόμενη μέρα» ήταν ο τίτλος της ανοιχτής διαδικτυακής συζήτησης για τον βιώσιμο τουρισμό και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στον απόηχο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, που διοργάνωσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έλενα Κουντουρά και Αλέξης Γεωργούλης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, στο πλαίσιο της τελευταίας Ολομέλειας του Ε/Κ στο Στρασβούργο.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει να στηριχθεί επαρκώς ο κλάδος του τουρισμού -προορισμοί, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι- για να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές κρίσεις την τελευταία διετία», τόνισε η Έλ. Κουντουρά, που πρωτοστάτησε στη συνδιαμόρφωση των σχετικών ψηφισμάτων. «Σε μία από τις πρόσφατες προτάσεις μου στο ψήφισμα για τον αντίκτυπο στον τουρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζητήσαμε φορολογικές ελαφρύνσεις και στήριξη με ρευστότητα στους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών», είπε η ίδια, ενώ προσέθεσε ότι «οι προοδευτικοί ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει από το ταμείο ανάκαμψης ο τουρισμός να διεκδικήσει το 20% του ταμείου, ειδικά όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο Αλέξης Γεωργούλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό περνούν τις χειρότερες στιγμές τους. Δεν είναι χόμπι η εργασία στον πολιτισμό. Έχουμε παλέψει για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις εργασιακές συνθήκες στις τέχνες. Οι δημιουργικοί και πολιτιστικοί τομείς είναι εκείνοι που χτυπήθηκαν πρώτοι και θα ανακάμψουν δυστυχώς τελευταίοι, λόγω της πανδημίας. Χρειαζόμαστε γενναία στήριξη».

Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έμφυλη διάσταση της ενίσχυσης του πολιτισμού: «Οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα και στον πολιτισμό και παντού. Οι γυναίκες ξεκινούν με περισσότερα εμπόδια, γιατί ο κόσμος δεν είναι σωστά φτιαγμένος».

Δημήτρης Παπαδημούλης

Ψήφισμα - κόλαφος για την Τουρκία από τους ευρωβουλευτές

Με 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές ψηφίστηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, το οποίο χαρακτηρίζεται «κόλαφος» από τους προοδευτικούς ευρωβουλευτές. Και την ίδια ώρα προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, που κατηγορεί τις Βρυξέλλες για «μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις», οι οποίες δήθεν βασίζονται στις «στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της Ε.Ε. για το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό».

Η τουρκική προκλητικότητα καταδικάστηκε για μια ακόμη φορά από το Ευρωκοινοβούλιο στην Ολομέλεια της περασμένης εβδομάδας στο Στρασβούργο, όπου επισημάνθηκε ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της Τουρκίας και απομάκρυνση από τις αρχές της Ε.Ε. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές. Τίθεται πάντως και το ζήτημα της στάσης του Συμβουλίου των κρατών - μελών…

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης επισήμανε: «Στην Ολομέλεια του Ε/Κ για την Τουρκία και εγώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ζητήσαμε από την Κομισιόν και το ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυστηρότερη στάση απέναντι στην ηγεσία Ερντογάν. Δεν χωράνε ίσες αποστάσεις. Ο Ερντογάν είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή και όχι αξιόπιστος εταίρος».

Μάλιστα ο ίδιος ζήτησε «η θέση του Ευρωκοινοβουλίου για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, όσο διατηρεί αυτή την επιθετική στάση, να υιοθετηθεί και στο Συμβούλιο» και κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει τη θέση αυτή «ως διαπραγματευτικό ατού».

Τι έγινε με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ε.Ε.

Στην αξιολόγηση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης προχώρησε ο Δημ. Παπαδημούλης, σε πρόσφατη αρθρογραφία του. Στις 9 Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διάσκεψης, που έφερε κοντά εκπροσώπους των εθνικών Κοινοβουλίων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των πολιτών, την Κομισιόν και το Συμβούλιο.

«Οι πολίτες, μέσω των Ομάδων Ευρωπαίων Πολιτών, των εθνικών Ομάδων Πολιτών και της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας, έθεσαν την ατζέντα στη διαδικασία με χιλιάδες προτάσεις για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, την υγεία, την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την απασχόληση, τη θέση της Ε.Ε. στον κόσμο, τις αξίες, τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την ασφάλεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τη μετανάστευση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό», σημείωσε ο Δημ. Παπαδημούλης. Να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη κατέληξε σε μια έκθεση που εστιάζει σε 49 προτάσεις με συγκεκριμένους στόχους και περισσότερα από 320 μέτρα σε εννέα τομείς πολιτικής.

Σύμφωνα με τον Δημ. Παπαδημούλη, «πολλές από τις προτάσεις της Διάσκεψης απαιτούν την αναθεώρηση των Συνθηκών της Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την πρώτη στιγμή, έθεσε στο επίκεντρο την αναγκαιότητα αυτής της αναθεώρησης, παρά την επιφυλακτικότητα του Συμβουλίου και της Κομισιόν. Και με σχετικό ψήφισμά του της 4ης Μαΐου ζητάει τη σύγκληση συνέλευσης με την ενεργοποίηση της διαδικασίας αναθεώρησης των Συνθηκών που προβλέπεται στο άρθρο 48 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και καλεί την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κινήσει την αναγκαία διαδικασία».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL