Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
26.2°C29.8°C
3 BF 31%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
26.9°C29.4°C
3 BF 29%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.0°C26.0°C
4 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.8°C26.6°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
30.9°C30.9°C
3 BF 16%
Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: / Στην Ελλάδα επιχορηγούνται οι πάροχοι ενέργειας και όχι οι πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: / Στην Ελλάδα επιχορηγούνται οι πάροχοι ενέργειας και όχι οι πολίτες

KOKKALHS
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Ελλάδα είναι πρώτη στις επιχορηγήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, όμως αυτό δεν «φαίνεται» στην κοινωνία, καθώς «στην ουσία επιχορηγούνται οι πάροχοι και όχι οι πολίτες» εξηγεί στην ΑΥΓΗ ο Πέτρος Κόκκαλης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει την ανάγκη να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, που ουσιαστικά αποτελεί επιχορήγηση της «φούσκας» με κρατικό χρήμα, και να προχωρήσει άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια.

Χαρακτηρίζει τον Κλιματικό Νόμο «άθροισμα τροπολογιών» και εκτιμά ότι «θα μας πάει πίσω, αφού δίχως έναν ικανό εθνικό Κλιματικό Νόμο δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο στο επόμενο κεφάλαιο της Παγκόσμιας Ιστορίας». Σε σχέση με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σχολιάζει ότι «η σωστή πλευρά της Ιστορίας δεν μπορεί να είναι εκείνη που πλουτίζει τον σφαγέα».

Τέλος, σε σχέση με την αναγκαιότητα για προοδευτική πολιτική αλλαγή, ο Π. Κόκκαλης υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν πρέπει να παρασυρθεί από την κινούμενη άμμο της κυβέρνησης και όσων έχουν αποφασίσει να γίνουν παρακολούθημά της, αλλά να ολοκληρώσει την προγραμματική δουλειά που είναι ήδη σε εξέλιξη, σε ανοιχτή και διαρκή διαβούλευση με τους πολίτες και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς».

Οι πολίτες βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με «αστρονομικά» τιμολόγια ρεύματος, όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει διάθεση για ουσιαστικές παρεμβάσεις. Πώς αντιμετωπίζουν την ακρίβεια στο ρεύμα άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τι θα μπορούσε να κάνει άμεσα η κυβέρνηση;

Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία ζητούν συγκεκριμένες κεντρικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, τόσο με μαζική ευρωπαϊκή προαγορά φυσικού αερίου, για να υπάρξει καλύτερη τιμή, όσο και με την αναμόρφωση του χρηματιστηρίου ενέργειας, που απεδείχθη καταστροφικό σε συνθήκες κρίσης. Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. προχώρησαν σε στοχευμένα προγράμματα στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών και καίριων υπηρεσιών, όπως είναι οι μεταφορές, ενώ μείωσαν σημαντικά τον ΦΠΑ στην ενέργεια.

Παρότι, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Bruegel, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση επιχορηγήσεων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με παρεμβάσεις που ξεπερνούν το 3,5% του ΑΕΠ, το αποτέλεσμα δεν φαίνεται στην κοινωνία, αφού στην ουσία επιχορηγούνται οι πάροχοι και όχι οι πολίτες.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, δεν έχει αντίστοιχό της σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα και έπρεπε να είχε ήδη καταργηθεί, αντί να επιχορηγηθεί αυτή η φούσκα με κρατικό χρήμα, ενώ παράλληλα έπρεπε να έχουμε προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον σε ποσοστό που θα εκμηδένιζε τα σημερινά αυξημένα κρατικά έσοδα επιδεινώνοντας το πρόβλημα.

Ασκήσατε σκληρή κριτική στον Κλιματικό Νόμο. Ποιες είναι οι βασικές ανεπάρκειές του; Τι θα έπρεπε να περιλαμβάνει ένα τόσο κρίσιμο νομοθέτημα;

Ο Κλιματικός Νόμος όφειλε να είναι οιονεί συνταγματικός, με σαφείς στόχους για τις επόμενες δεκαετίες, περιγράφοντας ένα πλαίσιο πράσινου μετασχηματισμού της κοινωνίας και της οικονομίας σε παράλληλο βηματισμό με Ε.Ε. και ΗΠΑ, σε διαρκή διαβούλευση για την οικοδόμηση δημόσιας αποδοχής και συναινέσεων, από την κοινωνία και τους φορείς που θα κληθούν να αλλάξουν. Και όλα αυτά με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, στο πλαίσιο μιας νέας κλιματικής πρόνοιας.

Ο ελληνικός Κλιματικός Νόμος, δυστυχώς, δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Ήταν φλύαρος, πολύπλοκος, κατατέθηκε δίχως πραγματική διαβούλευση, αφού ουδείς εισακούστηκε, ενώ μοιάζει περισσότερο με άθροισμα τροπολογιών αντί με συνταγματικό κείμενο. Δεν είναι απλά «μία τρύπα στο νερό» αλλά θα μας πάει πίσω, αφού δίχως έναν ικανό εθνικό Κλιματικό Νόμο δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο στο επόμενο κεφάλαιο της Παγκόσμιας Ιστορίας. Οι αλλαγές που ήδη συντελούνται και όσες σχεδιάζονται είναι ιστορικές και θα αλλάξουν τόσο την Ε.Ε., όσο και τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα; 

Πώς κρίνετε τις πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου κορυφής για το ρωσικό πετρέλαιο; Ήταν ένας «έντιμος» συμβιβασμός ή κάποιοι κέρδισαν αυτήν τη «μάχη»; Ποιες θα έπρεπε να είναι οι αποφάσεις, κατά την άποψή σας;

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχουμε χρηματοδοτήσει τον εισβολέα με 60 δισ. ευρώ από πληρωμές για την αγορά ορυκτών καυσίμων. Έπρεπε να έχουμε την αποφασιστικότητα και την προετοιμασία για ένα δικό μας πλήρες εμπάργκο αντί να είμαστε στο έλεος του Πούτιν. Είναι ιστορικό λάθος της Ε.Ε., όμως σίγουρα η σωστή πλευρά της Ιστορίας δεν μπορεί να είναι εκείνη που πλουτίζει τον σφαγέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη φάση ανασυγκρότησής του. Ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα ώστε να επιτευχθεί η πολιτική αλλαγή και να συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν πρέπει να παρασυρθεί από την κινούμενη άμμο της κυβέρνησης και όσων έχουν αποφασίσει να γίνουν παρακολούθημά της, αλλά να ολοκληρώσει την προγραμματική δουλειά που είναι ήδη σε εξέλιξη, σε ανοιχτή και διαρκή διαβούλευση με τους πολίτες και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς που αναζητούν την εναλλακτική πρόταση κόντρα στον δογματισμό της δήθεν τέλειας αγοράς.

Αυτό το πρόγραμμα θα είναι ο οδικός χάρτης για μια κοινωνία που θα συμβαδίσει με τους εταίρους μας, μια κοινωνία που δεν θα μείνει πίσω αλλά θα παλέψει για το μέλλον της, για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο στη διαμορφούμενη νέα διεθνή πραγματικότητα. Στη βάση αυτού του προγράμματος, θα κληθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κριθούν την επομένη των εκλογών.

Είναι, τέλος, κλειδί η άμεση, οργανική και δημιουργική ένταξη των χιλιάδων πολιτών που έγιναν μέλη δηλώνοντας συνοδοιπόροι σε αυτή την πορεία ριζοσπαστικών αλλαγών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL