Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C13.5°C
1 BF 94%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.4°C12.7°C
5 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
12.0°C13.2°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.8°C
4 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
8.4°C8.9°C
0 BF 100%
Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ

Διεθνής διασυρμός της Ελλάδας για την ελευθερία του Τύπου

Στο φόντο της νέας έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης φέρνει με ερώτησή του στην Κομισιόν το θέμα της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον “διεθνή και ευρωπαϊκό διασυρμό της χώρας μας στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου” εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Μάλιστα, έφερε το θέμα ενώπιον της Κομισιόν ζητώντας να λάβει συγκεκριμένα μέτρα: "Δεν πρέπει να παίρνει μέτρα μόνο σε αποκλίσεις και παραβιάσεις σε θέματα χρεών και ελλειμμάτων, αλλά και να εγγυάται και να προστατεύει το κράτος δικαίου. Είναι υποχρεωμένη η Κομισιόν να μην κάνει πως δεν βλέπει".

Αλλά και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για τα ΜΜΕ ώστε να εξεταστεί η κατάσταση των ΜΜΕ στα κράτη - μέλη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου.

"Δεν είναι μόνο η αξιολόγηση της Ελλάδας στην 108η θέση και στον πάτο της Ε.Ε., αλλά και η αναπαραγωγή της είδησης από μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως το Politico, που με την ελληνική σημαία προβάλλουν ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη στην ελευθερία του Τύπου. Η δε αντίδραση της κυβέρνησης και των υποστηρικτικών ΜΜΕ σε αυτήν επιβεβαιώνει την αξιολόγηση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα”, δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο Δημ. Παπαδημούλης. Και όχι άδικα...

Με υπογραφή Μητσοτάκη

Δυστυχώς, η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις (108η σε σύνολο 180 χωρών) στους παγκόσμιους δείκτες ελευθερίας του Τύπου για το 2022 και βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε., πίσω ακόμη και από την Ουγγαρία και την Πολωνία. Ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε πως "στις αρχές του 2000 ήμασταν στις πρώτες 30 θέσεις, το Μνημόνιο χειροτέρεψε την κατάσταση και το 2015 βρεθήκαμε στην 91η θέση", για να τονίσει: "Μετά το τέλος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2019, είχαμε φτάσει στη θέση 65 - 26 σκαλοπάτια επάνω! Στα τρία χρόνια Μητσοτάκη έχουμε πέσει 43 θέσεις και το μεγάλο άλμα προς το κάτω καταγράφηκε από το 2021-2022“.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την Ε.Ε. και τα Βαλκάνια, Pavol Szalai, οι λόγοι που οδήγησαν στην περαιτέρω υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα (δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, απειλές σε δημοσιογράφους από οργανωμένο έγκλημα, παρακολούθηση δημοσιογράφων, ποινικές διώξεις δημοσιογράφων, αδιαφανής και άδικη διανομή δημόσιων κονδυλίων στα ΜΜΕ, έλλειψη ανεξαρτησίας των δημοσίων μέσων ενημέρωσης κ.λπ.) "δεν είναι μόνο η ανικανότητα των ελληνικών Αρχών να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους, αλλά και αυτό που φαίνεται ως σκόπιμη βούλησή τους να καταστείλουν την ελευθερία του Τύπου".

Σε πρόσφατη συζήτηση στην Ευρωβουλή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου, ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης έκανε λόγο για ολιγοπώλια και μεγιστάνες, έλεγχο των ΜΜΕ από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, εμπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που "δημιουργούν ένα δυστοπικό σκηνικό για την ενημέρωση στην Ευρώπη, ένα σκηνικό που στραγγαλίζει την ελευθεροτυπία".

“Θα τους αλλάξουμε εμείς”

Ο Δημ. Παπαδημούλης περιέγραψε εξίσου την κατάσταση αυτή, σημειώνοντας: "Οφείλουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλλάξουν ρότα κι αν δεν αλλάξουν ρότα, οφείλουμε να τους αλλάξουμε εμείς. Το θέμα μιας άλλης προοδευτικής κυβέρνησης είναι κομβικό όχι μόνο για λόγους ακρίβειας, ανισοτήτων και πανδημίας, αλλά και για λόγους δημοκρατίας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε!".

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα

Πρωτοβουλία της Κομισιόν για τον περιορισμό των καταχρηστικών προσφυγών (SLAPPS) στη Δικαιοσύνη κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστών των δικαιωμάτων προανήγγειλε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vera Jourova απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών  του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που έθεσαν θέμα επίθεσης στην ελευθερία του Τύπου και ευθείας παρέμβασης στη Δικαιοσύνη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. “Οι μαζικές αυτές αγωγές, τα διαβόητα SLAPP, όπως είναι γνωστά πλέον και στη χώρα μας, που εξαπολύονται με ρυθμό πολυβόλου εν μέσω προκλητικής αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συνιστούν μια σοβαρή απειλή για την ελευθερία της ενημέρωσης, αλλά και την κοινωνία των πολιτών. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται σε θετική κατεύθυνση και παρεμβαίνει προτείνοντας μια σειρά από δραστικές νομοθετικές καινοτομίες”, δήλωσε ο Κώστας Αρβανίτης.

“H Επιτροπή δεσμεύεται να διαφυλάξει ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης”, είπε σε σχέση με  την επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου και την ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Παρότι η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Vera Jourova δεσμεύεται από τη μη αρμοδιότητα της Κομισιόν να παρεμβαίνει σε ποινικές ή αστικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων, εκφράζει τη δέσμευση ότι “η Επιτροπή παρακολουθεί τις εθνικές εξελίξεις όσον αφορά την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων για το κράτος δικαίου και τα μέτρα παρακολούθησής του”. Εξάλλου πρόσφατα απασχόλησαν την επικαιρότητα οι καταγγελίες για την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, την εποχή που κάλυπτε θέματα όπως το φερόμενο ως ξέπλυμα χρήματος και η διαφθορά, θέμα που έφερε με ερώτηση του στην Κομισιόν ο Δημ. Παπαδημούλης. Στο φόντο της νέας έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. φέρνει στην Κομισιόν τη δραματική επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ η Ευρωπαία επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση του Στ. Κούλογλου σε σχέση με την ενσωμάτωση της Οδηγίας για προστασία των μαρτύρων δημοσίων συμφέροντος που έχει “παγώσει”  από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόνισε ότi η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να εφαρμόσει την σχετική κοινοτική Οδηγία άμεσα. “Η απάντηση Γιούροβα τα λέει όλα. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης φέρεται να χαρακτήρισε την ενσωμάτωση της Οδηγίας ντροπή. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η στάση της είναι που ντροπιάζει την Ελλάδα”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL