Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Τα νέα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΚΑΝΑΛΙΑ

Κρίσιμη η επόμενη σύνοδος κορυφής για το ενεργειακό

Στο τέλος Μαΐου αναμένονται οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση. Παπαδημούλης: Η Ευρώπη να πάρει αποφάσεις, η Ελλάδα να πάρει μέτρα. Με τριγμούς το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου

Με τριγμούς προχωρά στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας η Ευρώπη, καθώς το σημαντικότερο μέρος του αφορά την απαγόρευση ειαγωγών ρωσικού πετρελαίου προς την Ε.Ε. που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά και έως το τέλος του 2022. Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία και Βουλγαρία εξέφρασαν τις ισχυρότερες επιφυλάξεις, καθώς η εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια είναι μεγάλη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν αναμένεται να προβλέψει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, ενώ οι δύο χώρες ζητούν ακόμη περισσότερο χρόνο. Επίσης περισσότερο χρόνο ζητούν η Τσεχία και η Βουλγαρία. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη αναζητά τη λύση του “γρίφου” για το πώς οι εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο, χωρίς αυτό να παραβιάσει τις κυρώσεις της Ε.Ε. ή να οδηγήσει σε διακοπή παροχής από τη Ρωσία.

“Για την Ευρώπη, οι κυρώσεις κατά του καθεστώτος Πούτιν -που είναι σωστές, αναγκαίες και επιβεβλημένες- είναι δίκοπο μαχαίρι. Ζημιωνόμαστε και εμείς, οι ευρωπαϊκοί λαοί. Γιατί επηρεάζουν αρνητικά  την οικονομία, τον τουρισμό, το εισόδημα των πολιτών. Επομένως, περιμένω από την ευρωπαϊκή ηγεσία, όχι ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά ως Ευρωπαίος πολίτης, περισσότερες πρωτοβουλίες κατά της ακρίβειας και ευρωομόλογο και ειρηνευτικές πρωτοβουλίες”, σημειώνει ο Δ. Παπαδημούλης.

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον στρέφεται στη σύνοδο κορυφής στο τέλος Μαΐου, όπου αναμένονται οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση. Κεντρικό ζήτημα είναι εάν και πώς θα αντιμετωπιστούν οι βαριές οικονομικές συνέπειες από τις υψηλές τιμές της ενέργειας - οι οποίες θα αυξηθούν περαιτέρω μετά την επιβολή των νέων κυρώσεων.  “Στη σύνοδο κορυφής πρέπει να παρθούν αποφάσεις για μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας. Και μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση να κάνει όσα κάνουν άλλες κυβερνήσεις εδώ και μήνες για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ευρωομάδα της Αριστεράς για την ενεργειακή κρίση: Πέντε λόγοι που η πολιτική της Ευρώπης δεν βγάζει νόημα

1. Το πρόβλημα πίσω από τις υψηλές τιμές της ενέργειας είναι η αγορά. Πώς σκοπεύει η Ε.Ε. να το αντιμετωπίσει; Με το να μην αλλάζει την αγορά.

Οι προτάσεις της Ε.Ε. συνηγορούν στο εξής:  Η αγορά δεν λειτουργεί. Ωστόσο, για κάθε μέτρο που προωθείται, υπάρχει η προειδοποίηση: Μην διαταράξετε τη λειτουργία της αγοράς.

2. Δυσκολεύεστε να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας; Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; Απλά παγώστε στο σκοτάδι!

Η Κομισιόν ανησυχεί μήπως η πλήρης αντιστάθμιση της αύξησης της τιμής θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο στη μείωση της κατανάλωσης. Ξεχνώντας πως η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας έχει εγκλωβίσει εκατομύρια ευάλωτα νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια και στα ορυκτά καύσιμα.

3 Πρέπει να σταματήσουμε την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Πώς; Αγοράζοντας περισσότερο φυσικό αέριο, ανόητε!

Η κατεύθυνση που δίνεται για ανταλλαγή ρωσικού φυσικού αερίου με αέριο LNG από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ συνοδεύεται από περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου, οι οποίες θα χρειαστούν χρόνια για να τεθούν σε λειτουργία, εγκλωβίζοντας περαιτέρω την Ευρώπη στα ορυκτά καύσιμα.

4. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο: Ενεργειακοί κολοσσοί και τα αστρονομικά τους κέρδη.

Οι περισσότερες αγορές φυσικού αερίου και οι «νέες ενεργειακές συνεργασίες» διασφαλίζουν ότι το δημόσιο χρήμα πηγαίνει απευθείας στα χέρια μεγάλων ενεργειακών εταιρειών.

5. Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας… Αλήθεια τώρα;

220.000 ευρώ το λεπτό φτάνουν τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας.  Η απάντηση σε αυτήν την ενεργειακή κρίση είναι, στην πραγματικότητα, απλή και ξεκάθαρη:  Ένα δημόσιο σύστημα ενέργειας που ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες των πολιτών. Αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου - ηλεκτρικής ενέργειας, μαζικές επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Παράνομες επαναπροωθήσεις και η παραίτηση Λεζερί

Μετά τις αποκαλύψεις του Human Rights Watch, ερώτηση κατέθεσαν στην Κομισιόν οι Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου, για τις αποκαλύψεις του Human Rights Watch, σύμφωνα με τις οποίες οι ελληνικές Αρχές χρησιμοποιούν πρόσφυγες για να πραγματοποιήσουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο, υποσχόμενοι σε αντάλλαγμα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι ευρωβουλευτές στην ερώτησή τους σημειώνουν πως, όπως καταγγέλλεται, «πριν τους επαναπροωθήσουν, οι αρχές αφαιρούν από τους πρόσφυγες με τη βία ρούχα, έγγραφα, χρήματα, τηλέφωνα που έχουν στην κατοχή τους, όπως καταγράφεται στις μαρτυρίες δεκάδων αιτούντων άσυλο στον Έβρο τους τελευταίους μήνες. Οι παράνομες απωθήσεις 'δι’ αντιπροσώπων', που στοχεύουν στην αποτροπή υποβολής αίτησης ασύλου, δεν απαλλάσσουν την ελληνική κυβέρνηση από τις ευθύνες της, αναφέρει η Human-Rights-Watch». Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να διευκρινίσει πώς θα αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η πολιτική αποτροπής καταγράφεται να έχει διολισθήσει σε παράνομες μεθόδους, παραβιάζοντας σωρεία διεθνών συμβάσεων. Επίσης, την καλούν να απαντήσει εάν θα ζητήσει εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές για τις παραπάνω αποκαλύψεις και εάν η Frontex έχει αναφέρει, ως όφειλε, εν αναμονή και του πορίσματος της OLAF για ενδεχόμενη συμμετοχή του οργανισμού σε παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη.

Η παραίτηση του επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, την ώρα που ερευνώνται οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα σε Έβρο και Αιγαίο, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα τόσο για την Αθήνα όσο και για την Ε.Ε.  Ο Κ. Αρβανίτης, που είχε ζητήσει την παραίτηση Λεζερί από τον Δεκέμβριο του 2020, σημείωσε πως για μήνες ο κορυφαίος αξιωματούχος συνέχιζε να ντροπιάζει την ΕΕ ηγούμενος μιας υπηρεσίας που είχε χάσει κάθε ίχνος έξωθεν καλής μαρτυρίας. “Για μήνες επέμενε να αρνείται να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τον ορυμαγδό καταγγελιών και ντοκουμέντων για τη δράση της Frontex. Για μήνες παραλάμβανε βραβεία από τον Νότη Μηταράκη και φωτογραφιζόταν αγκαλιά με τον υπουργό του Μητσοτάκη, ενώ η δημοκρατική Ευρώπη μάταια περίμενε και από τους δυό τους πειστικές απαντήσεις”, σημείωσε.

Κώστας Αρβανίτης: Να μην βγάλουν την τετραετία!

Σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη επί του θέματος του βασικού μισθού άσκησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης, με την ιδιότητά του ως μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου.

"Την ώρα που η Ε.Ε. συζητά τη νομοθέτηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού κατώτατου μισθού με στόχο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους, που θα διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες, η ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά του Μητσοτάκη αφήνει τους εργαζόμενους στη χώρα μας να βυθίζονται ανυπεράσπιστοι στη φτώχεια, πολύ μακριά από τα 800 ευρώ που υπολογίζεται πως θα έφτανε ο βασικός μισθός αν η Ε.Ε. προχωρούσε στην κατεύθυνση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", υπογράμμισε, για να καταγγείλει: "Η ακρίβεια αδειάζει τις τσέπες των πολιτών, ελάχιστες μέρες μετά την καταβολή του μισθού τους, οι εταιρείες ενέργειας σημειώνουν εξωπραγματικά κέρδη σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει μια αύξηση του βασικού μισθού από τα 663 στα 713 ευρώ μικτά, που καλύπτει μικρό μόνο μέρος της καθημερινής πλέον αιμορραγίας του λαϊκού εισοδήματος".

"Για να βγάζουν τον μήνα οι εργαζόμενοι, πρέπει να μη βγάλει τετραετία ο Μητσοτάκης", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στέλιος Κούλογλου: Γιατί δεν ενσωματώνουν την Οδηγία για το ρεύμα;

Τη μη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την προστασία των καταναλωτών, κάτι που όφειλε ήδη μέσα στο 2020 να έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έφερε στο φως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέλιος Κούλογλου. "Είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την εξωφρενική άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα", τόνισε σε πρόσφατη αρθρογραφία του.

"Αν η Οδηγία είχε εφαρμοστεί, ούτε θα είχαμε αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ στις τιμές του ηλεκτρικού ούτε θα έκοβαν το ρεύμα σε 1.000 νοικοκυριά τη μέρα", σύμφωνα με τον ίδιο.

Γιατί τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να την ενσωματώσει;

* Γιατί τότε θα έπρεπε "να διασφαλιστεί ότι οι λογαριασμοί και οι πληροφορίες τιμολόγησης αναγράφουν ευκρινώς έναν περιορισμένο αριθμό σημαντικών πληροφοριών που είναι απαραίτητες ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, να συγκρίνουν προσφορές και να αλλάζουν προμηθευτές", σημειώνει ο Στ. Κούλογλου.

* Γιατί "επιβάλλεται να έχουν πρόσβαση οι μικρότεροι πελάτες σε τουλάχιστον ένα (διαδικτυακό -Σ.Σ.) εργαλείο σύγκρισης και οι πληροφορίες που παρέχονται σε τέτοια εργαλεία να είναι αξιόπιστες, αμερόληπτες και διαφανείς".

* Γιατί "οι προπληρωμές δεν θα πρέπει να θέτουν τους χρήστες σε δυσανάλογα δυσμενή θέση και τα διάφορα συστήματα πληρωμής δεν θα πρέπει να εισάγουν διακρίσεις".

* Γιατί "οι πελάτες θα πρέπει να ειδοποιούνται δεόντως σχετικά με οποιαδήποτε πρόθεση τροποποίησης των συμβατικών όρων και να ενημερώνονται σχετικά με το δικαίωμα τερματισμού της σύμβασης όταν τους απευθύνεται η σχετική ειδοποίηση", καθώς και "να παραμένουν ελεύθεροι να τερματίσουν τις αντίστοιχες συμβάσεις, εάν δεν αποδέχονται τους νέους συμβατικούς όρους ή τις προσαρμογές της τιμής προμήθειας που τους έχουν κοινοποιηθεί από τον προμηθευτή".

Και, τέλος, σύμφωνα με τον Στ. Κούλογλου, ένας άλλος λόγος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να εφαρμόσει την Οδηγία αφορά στην προστασία των ευάλωτων:

* "Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προστατεύουν τους ευάλωτους και ενεργειακά φτωχούς καταναλωτές στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας... Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν τον απαραίτητο εφοδιασμό των ευάλωτων και ενεργειακά φτωχών καταναλωτών". Και αυτό η κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν έχει σκοπό να το κάνει...

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ήδη καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν για τις διακοπές ρεύματος στα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν τους αυξημένους ακόμη και κατά 500%-1.000% λογαριασμούς τους.

Πέτρος Κόκκαλης: Πράσινη μετάβαση και πόλεμος

"Η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος", επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πέτρος Κόκκαλης, αυτή τη φορά με φόντο τις πολεμικές εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, εξηγώντας πως "αν μη τι άλλο, λόγω των γεωπολιτικών εκβιασμών που εκτυλίσσονται με τεράστιο κόστος και ηθικά διλήμματα εξαιτίας της εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες, οφείλουμε να επισπεύσουμε στην Ε.Ε. την Πράσινη Συμφωνία".

"Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το repower.EU που προβλέπει επιτάχυνση προς τις ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας και διαφοροποίηση των πηγών. Ηθικά είναι ασήκωτο ότι με την εισαγωγή των ρωσικών υδρογονανθράκων στην Ε.Ε. αποτελούμε την κύρια χρηματοδότηση του καθεστώς Πούτιν και της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας", δήλωσε ο ίδιος.

Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα, για πολλές πτυχές της Πράσινης Συμφωνίας δεν υπάρχει καμία διαβούλευση για την πράσινη μετάβαση. "Στην Ελλάδα, το μόνο σχέδιο στο οποίο βλέπουμε κάποια διαβούλευση αφορά την αποκατάσταση της Εύβοιας. Η λογική τού από πάνω προς τα κάτω ανήκει στον περασμένο αιώνα", σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό - δεν νοείται η ενεργειακή φτώχεια με τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και οι ΑΠΕ που μπορούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο ενεργειακής αφθονίας, 365 μέρες τον χρόνο, με χαμηλό οικονομικό και κλιματικό κόστος. Αυτή είναι και η πιο σύντομη απόδειξη του πώς η Πράσινη Συμφωνία συνιστά ένα πολιτικό μανιφέστο και όχι ένα τεχνολογικό ή περιβαλλοντικό εγχειρίδιο", είπε ο Πέτρος Κόκκαλης.

Έλενα Κουντουρά: 5+1 προτάσεις για τη στήριξη του τουρισμού

Τις προτάσεις της για τη στήριξη του τουρισμού και των μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έλενα Κουντουρά, με φόντο τις αρνητικές επιπτώσεις της ρωσικής πολεμικής εισβολής στην Ουκρανία. Πλέον υιοθετήθηκαν στην πρόταση ψηφίσματος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόκειται για τις εξής προτάσεις:

* Φορολογικές ελαφρύνσεις για τον τουριστικό κλάδο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα αυξανόμενα ενεργειακά και επισιτιστικά κόστη, και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

* Στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με επαρκείς πόρους από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

* Μεταθέσεις των προθεσμιών οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο.

* Δημιουργία σχεδίου δράσης για τη στήριξη του κλάδου τουρισμού από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου με επαρκείς πόρους και δημιουργία ειδικού προσωρινού χρηματοδοτικού προγράμματος της Ε.Ε.  για την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού στον τουρισμό, που αποτελεί οξύ πρόβλημα στον κλάδο μετά την πανδημία και το πλήγμα που δέχθηκαν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

* Υποστήριξη των επιχειρήσεων διαμονής, που φιλοξενούν πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Παράλληλα, η Ελ. Κουντουρά ζητάει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και ένα σχέδιο δράσης για την οικονομική υποστήριξη του τουριστικού τομέα και των προορισμών που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, για να ξεπεράσουν τη διπλή κρίση της Covid-19 και του πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL