Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.0°C28.4°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.8°C28.0°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
26.0°C27.0°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.9°C25.8°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.9°C26.2°C
0 BF 64%
Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς

Πόλεις για τις ανάγκες των πολλών ή της ελεύθερης αγοράς;

Αρβανίτης: Στο σχέδιο του «νέου ευρωπαϊκού Μπαουχάουζ» θα αναμετρηθούν η ακραία νεοφιλελεύθερη άποψη που θέλει κυριαρχία της ελεύθερης αγοράς και η αντίληψη των προοδευτικών δυνάμεων που διεκδικούν δημόσιο έλεγχο, προστασία του δημόσιου χώρου και προτεραιότητα στην κοινωνική αλληλεγγύη

Ένα νέο σχέδιο για τη διαχείριση των κοινών χώρων εντός των ευρωπαϊκών πόλεων προτείνει η Κομισιόν και το ονομάζει «Νέο ευρωπαϊκό Μπαουχάουζ». Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, στην οποία φιλοδοξεί να προσδώσει μια πολιτιστική διάσταση.  Όμως εξίσου σημαντική είναι και η διάσταση της κοινωνικής αλληλεγγύης σε ένα τόσο μεγαλόπνοο σχέδιο.

Αυτή ακριβώς τη διάσταση έρχεται να υπερτονίσει ενώπιον της Κομισιόν η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης ζήτησε το νέο Μπαουχάουζ «να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση της αστεγίας και τη διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος στη στέγαση, με οδικό χάρτη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 21 Ιανουαρίου 2021».

Φυσικά η αλληλεγγύη δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στο ζήτημα της στέγασης. Το σχέδιο φιλοδοξεί να δώσει έμφαση και στις περισσότερες δυνατότητες στα ηλικιωμένα άτομα και στα άτομα με αναπηρίες, αλλά και στη διασφάλιση σημαντικά περισσότερων χώρων πρασίνου στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Όπως είπε ο Κώστας Αρβανίτης σχετικά: «Στην πορεία του νέου ευρωπαϊκού Μπαουχάουζ θα αναμετρηθούν οι δύο κεντρικές πολιτικές λογικές εντός της Ε.Ε.: η ακραία νεοφιλελεύθερη που θέλει παράδοση της κοινωνίας στις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς και η αντίληψη των προοδευτικών δυνάμεων που διεκδικούν και αξιώνουν δημόσιο έλεγχο, προστασία του δημόσιου χώρου και προτεραιότητα στην κοινωνική αλληλεγγύη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ 9 και 12 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί σχετικό φεστιβάλ όπου πολίτες και οργανισμοί από όλη την Ε.Ε. μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για ένα βιώσιμο, συμπεριληπτικό, δημοκρατικό και πράσινο μέλλον.

Φεμινισμός: Το μεγαλύτερο κοινωνικό κίνημα του 20ού αιώνα

Με σύνθημα ReSisterhood για εκ νέου οικοδόμηση της αλληλεγγύης στο πλαίσιο του φεμινιστικού κινήματος υποδέχθηκε την 8η Μάρτη η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ε/Κ.

«Για την Αριστερά, ο φεμινισμός πάντα ήταν πολλά περισσότερα από ένα αίτημα για την ισότητα των φύλων. Ο φεμινισμός είναι ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό κίνημα του 20ού αιώνα και έχει γαλουχήσει γενιές γυναικών και κοριτσιών. Η Αριστερά οφείλει να συνεχίσει την παράδοση του φεμινιστικού κινήματος, που αγωνίστηκε και ενάντια στον φασισμό και υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων και υπέρ της πολιτικής εκπροσώπησης όλων, αλλά και υπέρ των αναπαραγωγικών και σεξουαλικών δικαιωμάτων».

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία ενάντια στην Ακροδεξιά

Ολοκληρώθηκε συνέδριο των προοδευτικών δυνάμεων στις 19 Μαρτίου στο Βερολίνο με σύνθημα «No Pasaran! Stop στην Ακροδεξιά - Χτίζοντας την εναλλακτική»

Με σύνθημα «No Pasaran! Stop στην Ακροδεξιά - Χτίζοντας την εναλλακτική» ολοκληρώθηκε συνέδριο των προοδευτικών δυνάμεων στις 19 Μαρτίου στο Βερολίνο, με την υποστήριξη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του γερμανικού κόμματος Die Linke και του δικτύου Transform! Europe.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο αφήγημα για μια διαφορετική κοινωνία, ένα αφήγημα βασισμένο στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, στο οποίο δεν θα χωρά ο φασισμός σε καμία του μορφή» επισήμανε η Οργανωτική Επιτροπή της πρωτοβουλίας.

Στο κείμενο του συνεδρίου επισημαίνεται πως «την τελευταία δεκαετία, η άνοδος της Ακροδεξιάς έχει επιταχυνθεί παγκοσμίως και αποτελεί πραγματική απειλή για τη Δημοκρατία μας και τις διαφορετικές κοινότητες όπου κι αν βρίσκεται. (...) Η Ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την πανδημία για τα δικά της πολιτικά συμφέροντα και την οικονομική κρίση για να χτίσει μια δική της κοινωνική βάση (...) Απέναντι στο μίσος και στον φόβο πρέπει να οικοδομήσουμε την εναλλακτική μαζί».

Τα αιτήματα του αντιφασιστικού συνεδρίου

* Να ενισχύσουμε μια ριζοσπαστική αριστερή αφήγηση απέναντι στην ακροδεξιά εκμετάλλευση των κρίσεων της πανδημίας και της οικονομίας.

* Ανάπτυξη και ενίσχυση της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης σε αυτόν και σε άλλους τομείς.

* Να μοιραζόμαστε βέλτιστες πρακτικές και συγκεκριμένες δράσεις κοινωνικών αγώνων, κινημάτων για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.

* Να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί η ενότητα στα αριστερά και στα προοδευτικά κινήματα στην Ευρώπη.

* Να συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία όπου δεν υπάρχει χώρος για φασισμό και παντού είναι απαλλαγμένη από φασισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL