Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Οι δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ουκρανια

Ο Πούτιν αντιμέτωπος με ένα ευρωπαϊκό Αφγανιστάν

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταδίκασε ομόφωνα τη ρωσική εισβολή υπερψηφίζοντας το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της στην αναβίωση ενός ψυχροπολεμικού σκηνικού, διατυπώνοντας παράλληλα τις σοβαρές επιφυλάξεις της για μια νέα κούρσα εξοπλισμών που θα οδηγήσει σε νέα μέτρα λιτότητας για τους Ευρωπαίους πολίτες

Την ομόφωνη καταδίκη της ρωσικής εισβολής εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και  Έλενα Κουντουρά υπερψηφίζοντας το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκτακτη Ολομέλεια στις Βρυξέλλες. Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρότειναν μια σειρά από τροπολογίες με τις οποίες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για μια νέα κούρσα εξοπλισμών και αμυντικών δαπανών στην ευρωπαϊκή ήπειρο που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μέτρα λιτότητας και θα πλήξει τους πολίτες και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Σε εκδήλωση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του κόμματος της Αριστεράς υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει ένας νέος ψυχρός πόλεμος μεταξύ των «καλών» και των «κακών», τονίζοντας την ανάγκη να απομονωθούν οι δυνάμεις -και στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς- που οχυρώνονται πίσω από τέτοιου είδους αφηγήματα. «Ο Πούτιν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ευρωπαϊκό Αφγανιστάν για τον ίδιο, γιατί ο χρόνος δουλεύει εναντίον του» εκτίμησε ο Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποστείλει όπλα στην Ουκρανία. «Η Τουρκία και το Ισραήλ έστειλαν μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Ας μην είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως» πρόσθεσε. Στηλίτευσε τη στάση της Ν.Δ. στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και σημείωσε: «Εμείς όχι μόνο δεν είμαστε φιλοπουτινική δύναμη, αλλά απελάσαμε και Ρώσους διπλωμάτες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας».

Σχεδόν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου συμφωνούν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία δεν μπορεί να φέρει πισωγύρισμα σε θέματα κράτους δικαίου και δημοκρατίας στην Ε.Ε., όπως σημείωσε ο Κ. Αρβανίτης. Μίλησε ακόμα για δικαίωση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τις μετεγκαταστάσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικός μηχανισμός, «αλλιώς θα βρεθούμε πάλι σε αδιέξοδο». Ως μείζον ηθικό πρόβλημα χαρακτήρισε ο Π. Κόκκαλης το γεγονός ότι η Ευρώπη δίνει στη Ρωσία περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων - αερίου, πετρελαίου και άνθρακα. «Να ακολουθήσουμε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στο εμπάργκο ενεργειακών καυσίμων από τη Ρωσία. Φτάσαμε σε μια σχέση εξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας σε ποσοστό 40%» πρόσθεσε, επισημαίνοντας τη θέση της Επιτροπής για κλιμακωτή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με επιτάχυνση στην εξάπλωση των τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως και εξοικονόμησης.

Με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Αριστερά υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στον Πούτιν να αποφασίζει για τις τιμές στην ενέργεια από το γραφείο του: «Έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτόν τον εκβιασμό εξαιτίας ενός άδικου ενεργειακού μοντέλου που πρέπει να αλλάξουμε. Η ενέργειά μας πρέπει να είναι δίκαια και ανανεώσιμη κάτω από δημόσιο έλεγχο».

Στο μεταξύ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Ελένη Τουλουπάκη
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Στη Libe η Τουλουπάκη για την υπόθεση Novartis

Στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καταθέσει στις 31 Μαρτίου η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Κόλαφος για την κυβέρνηση η έκθεση του ΟΟΣΑ για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Στη Βουλή τον Απρίλιο η ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας

Στη Βουλή αναμένεται τον Απρίλιο, με μεγάλη καθυστέρηση, η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων. Μια Οδηγία που προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις εκ μέρους συγκεκριμένων βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης, που έβαλε στον πάγο τη διάταξη. Υπουργοί που ανήκουν στην ακραία δεξιά τάση της Ν.Δ. διαμαρτυρήθηκαν έντονα, υπογραμμίζοντας ότι με την ενσωμάτωση της Οδηγίας θα δικαιώνονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες του σκανδάλου Novartis, τους οποίους η Ν.Δ. και η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζουν «κουκουλοφόρους» που δεν πρέπει να τύχουν καμιάς προστασίας από τον νόμο. Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί ευρωπαϊκή Οδηγία την οποία η χώρα μας όφειλε να έχει ενσωματώσει από τον Δεκέμβριο. Αυτό δεν έγινε και επομένως η Ελλάδα κινδυνεύει με πρόστιμο, κάτι που γνωρίζει ο υπουργός δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας.

Την ίδια ώρα, κόλαφος για την κυβέρνηση ως προς τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας από τον ΟΟΣΑ. Η έκθεση με θέμα την εφαρμογή της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημοσίων Λειτουργών στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές αναφέρει ότι ο ΟΟΣΑ «ανησυχεί σοβαρά για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του αδικήματος της ξένης δωροδοκίας από την Ελλάδα» και ότι οι διαδικασίες «απαιτούν επείγουσα βελτίωση». Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή νέας νομοθεσίας που θα παρέχει ισχυρή και αποτελεσματική προστασία από αντίποινα σε όσους καταγγέλλουν δωροδοκία αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών.

Με νέα ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου έθεσε το ζήτημα της κωλυσιεργίας της Ελλάδας στην ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας που αφορά την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis. Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής υπενθυμίζει ότι με την από 14 Ιανουαρίου ερώτηση του είχε φέρει στην προσοχή της Κομισιόν ότι η Ελλάδα δεν είχε ενσωματώσει την Οδηγία 2019/1937, η προθεσμία για την ενσωμάτωση της οποίας παρήλθε στις 17.12.2021. Με ερώτηση που κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα να απαντήσει μεταξύ άλλων πότε και αν η χώρα μας θα συμμορφωθεί στις ενωσιακές και διεθνείς υποχρεώσεις της σχετικά με την αυξημένη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δίχως οπισθοχωρήσεις υπαγορευμένες από κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Στο μεταξύ, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καταθέσει στις 31 Μαρτίου η Ελ. Τουλουπάκη, η οποία κατήγγειλε «σκανδαλώδεις και κατ’ εξακολούθηση παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα» μιλώντας στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που κλήθηκε σε ακρόαση ύστερα από σχετική αίτηση στην Επιτροπή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στ. Κούλογλου, ενημέρωσε λεπτομερώς τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, από τη στιγμή που την ανέλαβε, αλλά και για το πώς η ίδια κατέληξε να διώκεται. Στην επιτροπή LIbe συμμετέχει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κ Αρβανίτης, ο οποίος θα φέρει όλα τα στοιχεία φωτίζοντας την υπόθεση. Μετά από αυτή την Επιτροπή, αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος και για την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που έχει συζητήσει πολλές φορές παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Κοινοτική Οδηγία για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Σε συντονισμένες ενέργειες για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των γυναικών και την προστασία τους ενάντια σε κάθε μορφή βίας προχώρησε μέσα στον Μάρτιο η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.  Έλ. Κουντουρά. Την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρότασή της για μια κοινοτική Οδηγία που θα αντιμετωπίζει την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία στην Ε.Ε.

Είχε προηγηθεί, ωστόσο, σειρά πιέσεων εκ μέρους της Έλ. Κουντουρά και της Αριστεράς σ’ αυτή την κατεύθυνση. «Είμαι υπερήφανη που μετά την έκθεσή μου, που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία τον περασμένο Οκτώβριο, πιέσαμε την Κομισιόν να αναλάβει δράση και οι προτάσεις και θέσεις που κατάρτισα αποτυπώνονται στην προτεινόμενη Οδηγία ως ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε οριζόντια στην Ε.Ε. την έμφυλη βία στη ρίζα της» δήλωσε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη «να θεσπιστεί ένα ολιστικό ευρωπαϊκό νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο και να δημιουργηθούν ισχυροί μηχανισμοί σε κάθε κράτος-μέλος με στόχο τη μηδενική ανοχή απέναντι στην έμφυλη βία, αλλά και την πρόληψή της και την αλλαγή νοοτροπίας».

Στο μεταξύ, η  Έλ. Κουντουρά εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς συμμετέχει ως εισηγήτρια στις διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση και εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας Women on Boards. Αυτή η Οδηγία προβλέπει την υποχρέωση ορισμού ποσοτικού στόχου εκπροσώπησης τουλάχιστον 40% των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών στην Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οδηγία αυτή είχε παγώσει στο Συμβούλιο εδώ και δέκα χρόνια!  Όμως, μετά και την πρόσφατη αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης, οι υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αποφάσισαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. «Οι γυναίκες δικαιούνται ίσες ευκαιρίες ανέλιξης σε ηγετικές θέσεις εταιρειών και συμμετοχής στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία» τόνισε η  Έλ. Κουντουρά.

Πρωτοπόρα τα e-sports μέσα στην πανδημία

Ήξερες ότι τα βιντεοπαιχνίδια ήταν ο μόνος τομέας ανάμεσα στους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς που ουσιαστικά είχε θετική απόδοση ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Κι όμως έτσι είναι, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου ο Αλ. Γεωργούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε στη σχετική συζήτηση ότι «τα e-sports συνδυάζουν δύο πτυχές ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας και ανάγκης: τη νεολαία και την καινοτομία. Επομένως, πρέπει να επενδύσουμε με απτά μέτρα και να υποστηρίξουμε τα βιντεοπαιχνίδια και τα e-sports».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η ψηφιακή πτυχή αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα, ενώ η πτυχή της νεολαίας είναι υψίστης σημασίας όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για 2022 ως Ευρωπαϊκό  Έτος Νεολαίας».

Ωστόσο, ο Αλ. Γεωργούλης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «υπάρχουν προκλήσεις στις οποίες πρέπει να δώσουμε προσοχή. Χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διευκόλυνση και προώθηση των e-sports και των βιντεοπαιχνιδιών, αλλά όχι σε βάρος των παραδοσιακών μορφών αθλητισμού» τόνισε.

Άλλο ανάπτυξη κι άλλο  Άγρια Δύση

«Κανείς δεν είναι εναντίον της ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά και της πόλης. Οι επενδύσεις δίχως κανόνες όμως ανήκουν στην  Άγρια Δύση και όχι στην Ευρώπη και στον ανεπτυγμένο κόσμο» δήλωσε σε συνέχεια της παύσης εργασιών στον ΟΛΠ ο Π. Κόκκαλης.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση του Master Plan του λιμανιού για τις υποχρεωτικές επενδύσεις που προέκυπταν από τη σύμβαση παραχώρησης στην COSCO, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε λόγο για απόφαση που αποτελεί «τεκμήριο ότι η Δικαιοσύνη στέκει στα πόδια της και διαφυλάσσει την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου».

«Είναι ψευδοδίλημμα το ‘ανάπτυξη ή περιβάλλον’. Ειδικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει μακροχρόνια, δηλαδή βιώσιμη ανάπτυξη» επισήμανε ο ίδιος, εξηγώντας ότι «οι επενδύσεις εν είδει σμήνους ακρίδων, που καταστρέφουν και μολύνουν στο πέρασμά τους με μοναδικό μέλημα την τιμή της μετοχής ή το μπόνους στο τέλος του εξαμήνου, είναι αντιαναπτυξιακές».

Χρυσά βατόμουρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ακρίβεια αξίζει… χρυσό βατόμουρο! Κατά τη γνώμη μου είναι η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα μετά τη Μεταπολίτευση» τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξής του ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης.

«Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μονάχα προς όφελος των ισχυρών. Ενώ είμαστε μια χώρα με χρέη, ελλείμματα, πιο αδύναμη παραγωγή, ο Μητσοτάκης με το που έγινε πρωθυπουργός άρχισε να μοιράζει μπόνους και φοροαπαλλαγές, απευθείας αναθέσεις και υπερεξοπλισμούς στους λίγους και ισχυρούς φίλους του. Η κυβέρνηση βρίσκει λεφτά γι’ αυτούς, αλλά ανακαλύπτει δυσκολίες όταν πρόκειται να στηριχθούν οι ασθενέστεροι. Το ίδιο έκανε και με το κοινωνικό μέρισμα που έδινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το τσεκούρωσε!» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πιο υψηλός ο πληθωρισμός του φτωχού

«Το κύμα της ακρίβειας θα διαρκέσει. Και δυστυχώς ο πληθωρισμός του πιο φτωχού νοικοκυριού είναι πιο υψηλός από του πλουσιότερου. Γιατί είναι μεγαλύτερος στα ήδη πρώτης ανάγκης σε σχέση με τα είδη που καταναλώνουν οι πιο εύποροι» είπε ο Δ. Παπαδημούλης και συνέχισε: «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ληφθεί μέτρα για να στηρίξουν ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, που στην Ελλάδα είναι ένα καρτέλ με την εύνοια του κ. Μητσοτάκη και με πρόσφατα κέρδη πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν φορολογούνται! Τα κέρδη αυτά φορολογούνται ήδη σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ισπανία». Καυτηρίασε δε το γεγονός ότι ο  Έλληνας πρωθυπουργός κάνει προτάσεις στην Ευρώπη, αλλά «αρνείται να λάβει μέτρα στην Ελλάδα».

Ευρωπαϊκός τρόπος… συλλήψεων

Το σοβαρό ζήτημα της ελευθεροτυπίας έφερε εκ νέου ενώπιον της Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στ. Κούλογλου. Αυτή τη φορά με ερώτησή του για τη σύλληψη του διεθνώς βραβευμένου Νορβηγού φωτογράφου Knut Bry με την κατηγορία της… κατασκοπείας επειδή φωτογράφιζε πλοία του Λιμενικού και του Ναυτικού στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ο ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να εξηγήσει τι σκοπεύει να κάνει για τις συνεχείς διώξεις δημοσιογράφων-φωτογράφων στην Ελλάδα και να διευκρινίσει εάν ανήκει στον... ευρωπαϊκό τρόπο ζωής η σύλληψη πολιτών για κατασκοπεία επειδή βγάζουν φωτογραφίες. Ο Στ. Κούλογλου υπενθύμισε στην Κομισιόν ότι πρόσφατα η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού απαγόρευσε τα ρωσικά καλλιτεχνικά έργα ματαιώνοντας σημαντικές παραστάσεις στη χώρα μας. Και φυσικά αναρωτήθηκε αν και αυτό είναι ίδιον του... ευρωπαϊκού lifestyle!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL