Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.3°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.5°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13 °C
12.7°C15.1°C
7 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
9 °C
8.5°C8.5°C
3 BF 86%
Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς

ΠΑΝΔΩΡΑ

Pandora Papers

Απείχαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ από τη ψηφοφορία στο ΕΚ

Το ψήφισμα για να ξεκινήσουν άμεσα οι ενδελεχείς έρευνες εγκρίθηκε στο ευρωκοινοβούλιο με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 λευκά. Η γαλάζια ευρωομάδα -πλην του Κεφαλογιάννη που δεν συμμετείχε στη ψηφοφορία- ήταν η μόνη από το ΕΛΚ που επέλεξε την αποχή

Να μπει τέλος στους ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους ζητάει η ευρωομάδα της Αριστεράς. Παπαδημούλης: Τα κράτη - μέλη (ανάμεσά τους δυστυχώς και η κυβέρνηση της Ν.Δ.) δεν είναι πάντα πρόθυμα να χρησιμοποιήσουν το πλήρες σύνολο των διαθέσιμων εξουσιών και εργαλείων τους

Αναταραχές συνεχίζει να προκαλεί η αποκάλυψη της λίστας φοροδιαφυγής γνωστής ως Pandora Papers με την ευρωπαϊκή ηγεσία να εμφανίζεται αδρανής και αμήχανη. Η απροθυμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προχωρήσει σε ουσιαστικές και εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις μάλλον εξηγείται από το πλήθος υψηλόβαθμων παραγόντων που αναφέρονται.

Δεκάδες είναι τα ονόματα πολιτικών αρχηγών χωρών, κρατικών αξιωματούχων, δημοτικών αρχόντων, δικαστών και στρατηγών που "κοσμούν" τις "λίστες της Πανδώρας".

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπό διαμόρφωση ψήφισμα, που καλεί τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν σε εις βάθος έρευνα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διαφώνησε στην ονομαστική αναφορά στους ηγέτες και αξιωματούχους κρατών - μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών, όπως αυτοί περιλαμβάνονται στη διαρροή των Pandora Papers.

Στο προσχέδιο που "ανέβηκε" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υπάρχει αναφορά στους ηγέτες σε αντίθεση με το προσχέδιο που συνυπογράφουν Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι.

Το ψήφισμα για να ξεκινήσουν άμεσα ενδελεχείς έρευνες εγκρίθηκε με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 λευκά - οι μόνοι από το ΕΛΚ που επέλεξαν την αποχή ήταν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ πλην του Μανώλη Κεφαλογιάννη που δεν συμμετείχε καν στην συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Δ. Παπαδημούλης είχε αναλάβει μετά τις αποκαλύψεις άμεση πρωτοβουλία να κινήσει τις διαδικασίες μέσω της Ευρωομάδας της Αριστεράς, προκειμένου συζητηθεί το μεγάλο σκάνδαλο των Pandora Papers στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ την έκδοση του ψηφίσματος είχε προτείνει η Ευρωομάδα της Αριστεράς.

Με άρθρο του στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Δ. Παπαδημούλης υπενθύμισε ότι λίγο μετά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers μια από τις εμπλεκόμενες χώρες, οι Σεϋχέλλες, αφαιρέθηκε από το Συμβούλιο από τη «μαύρη λίστα» της Ε.Ε. που περιέχει τις μη συνεργάσιμες επικράτειες σε θέματα φορολογίας.

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και της Αριστεράς βάζει στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων της τη διερεύνηση και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της σκανδαλώδους φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής καλώντας την Ε.Ε. να βάλει τέλους στους δικούς της φορολογικούς παραδείσους και να υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τη δραστική μείωση της φοροαποφυγής.

Όπως τόνιζε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, είναι σημαντικό να ενισχυθεί ο βαθμός φιλοδοξίας της Κομισιόν, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρότασή της για σύσταση ευρωπαϊκής Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Μια κίνηση απαραίτητη για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων ανεπαρκειών στην εποπτεία του φαινομένου στην Ευρωπαϊκή  Ένωση.

"Εκτός του ότι αποκλίνουν σημαντικά οι εποπτικές εξουσίες και πρακτικές των εθνικών Αρχών, αυτές -ανάμεσά τους δυστυχώς και η κυβέρνηση της Ν.Δ.- δεν είναι πάντα πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν το πλήρες σύνολο των διαθέσιμων εξουσιών και εργαλείων τους" σημείωνε. Σε σχέση με τη φορολογική διαφάνεια και Δικαιοσύνη, είναι κρίσιμο να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΟΣΑ, οι οποίες στοχεύουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για μίνιμουμ εταιρική φορολογία.

Ένοχη σιωπή για τα δυτικά Βαλκάνια

Χωρίς χρονοδιάγραμμα ένταξης και δεσμεύσεις για τη διεύρυνση η δήλωση των 27 στη Σλοβενία

Κανείς δεν είπε το "ναι" στην ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. μέχρι το 2030 στο πλαίσιο της πρόσφατης συνόδου κορυφής των 27. Τον στόχο μιας τέτοιας δέσμευσης είχε θέσει η σλοβενική προεδρία, το ζήτημα όμως οριακά έπεσε στο τραπέζι σε μια κατά τα λοιπά πλούσια συζήτηση, την οποία μονοπώλησαν το ενεργειακό, οι ευρωκινεζικές σχέσεις, η δύσκολη κατάσταση στο Αφγανιστάν, αλλά και οι ευρωαμερικανικές σχέσεις.

Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία -η κάθε μια για τους λόγους της- καθυστερούν πιο έντονα τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη Αλβανίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κοσόβου, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας. Την ίδια στιγμή και η οικονομική ενίσχυση εκ μέρους της Ε.Ε. βαίνει μειούμενη προς τις έξι παραπάνω χώρες δυσχεραίνοντας το στοίχημα της εναρμόνισής τους με τα προαπαιτούμενα για την  Ένωση. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα...

Πάντως στην Ολομέλεια του ΕΚ, μιλώντας εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς, ο Δημ. Παπαδημούλης έκρουσε τον κώδωνα:

"Όσο η Ε.Ε. καθυστερεί να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, το 'κενό' θα το καλύπτουν άλλοι -η Ρωσία του Πούτιν, η Τουρκία του Ερντογάν και οι εθνικιστικές κραυγές. Η Βόρεια Μακεδονία έκανε με την Ελλάδα ένα σημαντικό βήμα που το χαιρετίσαμε όλες οι πτέρυγες -τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν μπορείτε σε αυτούς τους λαούς να προσφέρετε μόνο τσάι και συμπάθεια και να τους ζητάτε να αναμένουν σε ένα αόριστο μέλλον".

Έρχεται το 5ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ

Με υβριδικό τρόπο -εκ του σύνεγγυς και μέσω zoom- θα πραγματοποιηθεί το 5ο κατά σειρά Φόρουμ των Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων της Ε.Ε. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε το σχέδιο προγράμματος και η έναρξη των δηλώσεων συμμετοχής στον ιστότοπο europeanforum.eu.

Ξεκινώντας με οκτώ αυτοοργανωμένα workshops μεταξύ 15 και 25 Νοεμβρίου, που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, το Φόρουμ θα ολοκληρωθεί μια διήμερη διάσκεψη στις Βρυξέλλες στις 26 και 27 Νοεμβρίου.

Η διοργάνωση του Φόρουμ, που ξεκίνησε από τη Μασσαλία πριν από πέντε χρόνια, για να ταξιδέψει στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, αποτελεί σημαντική πολιτική στιγμή για τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις και φορείς στην Ε.Ε. Κάθε διοργάνωση ολοκληρώνεται μια κοινή διακήρυξη των συμμετεχόντων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL