Live τώρα    
Ταϊλάνδη / Ταϊλάνδη: Στον γύψο μέχρι νεωτέρας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταϊλάνδη / Ταϊλάνδη: Στον γύψο μέχρι νεωτέρας...

Την απειλή του πράξη έκανε χθες ο στρατός της Ταϊλάνδης κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο "για την τήρηση της τάξης" έπειτα από έξι μήνες πολιτικής αναταραχής στη χώρα. Την ελπίδα της για "προσωρινή" εξέλιξη εξέφρασε η Ουάσιγκτον.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης, Πράγιουθ Τσανότσα, κήρυξε τα ξημερώματα της Τρίτης την επιβολή στρατιωτικού νόμου, κάτι που δίνει στον στρατό τον πλήρη έλεγχο για την αποκατάσταση και διατήρηση της ειρήνης και της τάξης στη χώρα. Επέμεινε ότι δεν πρόκειται για πραξικόπημα και ότι προχώρησε στην κήρυξη του στρατιωτικού νόμου για να αποφευχθεί αιματοχυσία.

«Αυτός ο στρατιωτικός νόμος αφορά μόνο στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας. Δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά της», δήλωσε αργότερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Γουίνθαϊ Σουβάρι.

Ο στρατιωτικός νόμος δίνει στον στρατό τον πλήρη έλεγχο για την αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης, κάτι για το οποίο υπεύθυνη ήταν η κυβέρνηση και η αστυνομία. Ο στρατός «κάλεσε» επίσης τα ΜΜΕ της χώρας να μην προχωρούν σε εκπομπή υλικού που απειλεί τη δημόσια ασφάλεια.

Το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας ανέφερε στο Reuters ότι, αν και η κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί για την εξέλιξη, «μπορεί να συνεχίσει να ασκεί την εξουσία» και υπό τον στρατιωτικό νόμο. Στην πρώτη αντίδραση από το εξωτερικό, η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ελπίζει σε σύντομη επιστροφή στην ομαλότητα.

"Περιμένουμε ότι ο στρατός θα τηρήσει τη δέσμευσή του και θα πρόκειται για προσωρινή δράση με στόχο την αποτροπή της βίας, η οποία δεν θα υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψακή. Οι ΗΠΑ είχαν διακόψει την οικονομική υποστήριξη προς την Μπανγκόκ μετά το πραξικόπημα του 2006.

Η επέμβαση του στρατού αποτελεί το αποκορύφωμα της πολιτικής αναταραχής του τελευταίου εξαμήνου. H μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Γινκγλούκ Σιναουάτρα, η οποία αποπέμφθηκε πριν από λίγες μέρες με δικαστική απόφαση, είναι αδελφή του Τακσίν Σιναουάτρα - πρώην πρωθυπουργού που είχε ανατραπεί από τον στρατό το 2006, καταδικάστηκε ερήμην για φοροδιαφυγή και έκτοτε μένει στο εξωτερικό.

Ο ηγέτης του κινήματος των «κόκκινων πουκάμισων» που υποστηρίζει τον Τακσίν δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι να αποκατασταθούν οι «δημοκρατικές αρχές» που θα οδηγήσουν σε εκλογές. «Θα μείνουμε εδώ και θα συνεχίσουμε τις διαδηλώσεις έως ότου η χώρα επανέλθει στις δημοκρατικές αρχές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε εκλογές και θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκλογή νέου πρωθυπουργού», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0