Live τώρα    
The Guardian / The Guardian: Αναπόφευκτες οι νέες ταραχές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

The Guardian / The Guardian: Αναπόφευκτες οι νέες ταραχές

Του Ίαν Τρέινορ από το Κίεβο

Ευρισκόμενος υπό ασφυκτική πίεση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε παραχωρήσεις χάριν της ειρήνης, ύστερα από ένα λουτρό αίματος τριών ημερών στο κεντρικό Κίεβο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 100 άνθρωποι. Η υπηρεσία Τύπου του Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία μεταξύ του προέδρου, των ηγετών της αντιπολίτευσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ρώσων εκπροσώπων «ολοκληρώθηκαν».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι πλευρές συμφώνησαν να αρχίσουν τη συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης». Όσο οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης λύσης παρέμεναν λιγοστές -με την εμπιστοσύνη της αντιπολίτευσης και του διεθνούς παράγοντα προς τον Γιανουκόβιτς σε διαχρονικά χαμηλό σημείο- η προεδρική διοίκηση ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε μια «πολιτική λύση» κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τη νύχτα μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής με τη διαμεσολάβηση των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας.

Οι Ευρωπαίοι μεσολαβητές ήταν πιο επιφυλακτικοί. Οι Γερμανοί είπαν ότι οι συνομιλίες ήταν «πολύ δύσκολες», διήρκεσαν όλη τη νύχτα και σταμάτησαν για ένα διάλειμμα στις 7 χθες το πρωί. Ο Ράντεκ Σιντόρσκι, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, επίσης εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τη δυνατότητα της συμφωνίας που βρέθηκε να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης.

Η περιγραφόμενη συμφωνία θεωρείται ότι περιλαμβάνει μια δέσμευση του Γιανουκόβιτς να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές ώς το τέλος του χρόνου -πιθανότατα τον Δεκέμβριο- καθώς επίσης και κινήσεις για να περιοριστούν οι δυνάμεις του προέδρου, μέσω μιας επιστροφής στο Σύνταγμα του 2004, το οποίο ο Γιανουκόβιτς άλλαξε όταν ανέλαβε την εξουσία το 2010.

Οι συγκρούσεις

Μετά τη χειρότερη αιματοχυσία στα 23 χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, το Κίεβο ξύπνησε σε μια λαμπερή, ηλιόλουστη και ειρηνική μέρα, με το κέντρο σταθερά στα χέρια του κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον του Γιανουκόβιτς και τις δυνάμεις καταστολής, πανταχού παρούσες ώς το πρωί της Πέμπτης, σχεδόν εξαφανισμένες.

Όταν ο Γιανουκόβιτς ισχυρίστηκε ότι υπάρχει πλέον συμφωνία, κρότοι από πυροβολισμούς ακούστηκαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, ενώ η αστυνομία συγκρουόταν με τους διαδηλωτές. «Οι συμμετέχοντες στις ταραχές άνοιξαν πυρ προς αστυνομικούς και προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό και να κατευθυνθούν προς την κατεύθυνση του κτηρίου του Κοινοβουλίου», αναφερόταν σε μια ανακοίνωση της αστυνομίας. Εκ των αρχηγών της αντιπολίτευσης ο Αρσένι Γιατσένιουκ, μιλώντας στο κτήριο του Κοινοβουλίου, ένα μίλι μακριά, ισχυρίστηκε ότι η ένοπλη αστυνομία εισήλθε στις εγκαταστάσεις, αλλά ο επόμενος ομιλητής ισχυρίστηκε ότι απωθήθηκαν.

Χιλιάδες παρέμειναν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας (ή Μαϊντάν), το επίκεντρο της αντίστασης, αφού η αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία ύστερα από εκ του συστάδην μάχες την Πέμπτη. Οι διαδηλωτές έχουν θέσει σε μεγάλο βαθμό την περιοχή του κέντρου της πόλης υπό τον έλεγχό τους και έχουν ταχύτατα χτίσει μεγάλα οδοφράγματα, ενισχύοντας τις θέσεις τους για να κρατήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας σε απόσταση ασφαλείας.

Οι διαδηλωτές έμειναν στην πλατεία καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να σταματήσουν καθόλου οι ομιλίες, το τραγούδι και οι προσευχές που κατευθύνονταν από τη σκηνή στο κέντρο της πλατείας. Το Κοινοβούλιο συνήλθε και είναι πιθανόν να γίνει μάρτυρας νέων ταραχών, καθώς η πόλη και η χώρα ακόμη προσπαθούν να αφομοιώσουν το σοκ από τις αιματοχυσίες αυτής της εβδομάδας, οι οποίες έχουν οδηγήσει στη σκλήρυνση των θέσεων του κινήματος διαμαρτυρίες και, συγκεκριμένα, ενίσχυσαν, όσους είναι αποφασισμένοι να ανατρέψουν τον Γιανουκόβιτς.

Ώς αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να διανοηθεί κάποιος πώς ο Γιανουκόβιτς θα κατορθώσει να ανακτήσει οποιαδήποτε ισχύ ή πώς η κυβέρνηση θα ανακτήσει τον έλεγχο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0