Live τώρα    
"Δίψα" για πετρέλαιο και το 2014
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δίψα" για πετρέλαιο και το 2014

Παρά τη βελτίωση της αποδοτικότητας της πράσινης τεχνολογίας και το ολοένα αυξανόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο παγκόσμιο ισοζύγιο παραγωγής ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται και την επόμενη χρονιά, λόγω της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της κινεζικής.

Με βάση τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IAE), η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα είναι το 2014 μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν, καθώς η κατανάλωση στις ΗΠΑ ανέκαμψε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, μια αύξηση που αντανακλά τη θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

O Οργανισμός εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή ποσοστό 1,3%. Συνολικά, η παγκόσμια ζήτηση θα κυμανθεί στα 92,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η κατανάλωση πετρελαίου στην Αμερική αυξήθηκε πάνω από τα 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά από το 2008, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία. Αν και ο Οργανισμός αυξάνει ανάλογα τις προβλέψεις του για την προσφορά εκ μέρους του ΟΠΕΚ, σημειώνει πως η πιθανή επανάληψη των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου «μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους άλλους παραγωγούς», υπονοώντας προφανώς νέο ράλι ανόδου των τιμών στις παγκόσμιες αγορές.

Οι προθεσμιακές τιμές του αργού μπρεντ υποχώρησαν κατά 1,4% φέτος. Η τιμή διαπραγμάτευσης στην αγορά του Λονδίνου κυμάνθηκε χτες γύρω στα 110 δολάρια το βαρέλι, καθώς η ζήτηση είναι περιορισμένη, ενώ ατονούν οι ανησυχίες ότι οι εντάσεις με το Ιράν θα κλιμακωθούν σε σύγκρουση που θα αποδιαρθρώσει τις εξαγωγές αργού από τη Μέση Ανατολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0