Live τώρα    
Γερμανία: Πήρε την ανιούσα το κόστος εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία: Πήρε την ανιούσα το κόστος εργασίας

Αύξηση κατά 2,8% -η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη- σημειώθηκε στο εργασιακό κόστος στη Γερμανία τόσο κατά το 2012 όσο και κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΙΜΚ του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, κατά το ίδιο διάστημα στις χώρες της Ευρωζώνης η αύξηση έφθασε μόλις το 2,2%, ενώ η Γερμανία, μετά το 2000, λόγω της συγκρατημένης μισθολογικής πολιτικής, βρισκόταν πάντα κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την αύξηση του εργασιακού κόστους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου, Γκούσταβ Χορν, αυξήσεις στους μισθούς στη Γερμανία άνω του 3% θα μπορούσαν να έχουν ευεργετική επίδραση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς θα ενισχυόταν η εσωτερική ζήτηση αλλά και οι εισαγωγές. "Αυτό βεβαίως θα κόστιζε κάπως σε ανταγωνιστικότητα" επισήμανε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι η κάμψη αυτή θα ήταν τελικά μικρότερη από το κέρδος που θα είχε η εσωτερική αγορά.

Υψηλότερο από ό,τι στη Γερμανία είναι το εργασιακό κόστος στη Σουηδία, στο Βέλγιο, στη Δανία, τη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, ενώ το πιο χαμηλό εργασιακό κόστος βρίσκεται στη Βουλγαρία, με 3,60 ευρώ ανά ώρα. Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι στην Ελλάδα και την Ισπανία έχει σημειωθεί σημαντική μείωση το 2012, κατά 5,8% και 4,9% αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0