Live τώρα    
Συρία / Εμπλέκουν τον Άσαντ σε εγκλήματα πολέμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία / Εμπλέκουν τον Άσαντ σε εγκλήματα πολέμου

Την ώρα που οι αντιμαχόμενες πλευρές του συριακού εμφύλιου βρίσκονται στον προθάλαμο των ειρηνευτικών συνομιλιών, ο ΟΗΕ κατηγορεί ανοιχτά τον Άσαντ ως υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Είναι η πρώτη φορά που τα Ηνωμένα Έθνη εμπλέκουν άμεσα τον Σύρο πρόεδρο σε τόσο βαριές κατηγορίες, σε μια κίνηση που συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση του μέχρι σήμερα απολογισμού του πολέμου από το αντιπολιτευόμενο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το οποίο οι νεκροί έφτασαν σχεδόν τους 126.000.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, έκανε χτες λόγο για «αποδείξεις» που δείχνουν ότι ο Σύρος πρόεδρος ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Οι αποδείξεις καταδεικνύουν ότι υπάρχει ευθύνη στο πιο υψηλό επίπεδο της κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του αρχηγού του κράτους», δήλωσε η Πιλάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η Επιτροπή Έρευνας της Αρμοστείας για τη Συρία συστάθηκε τον Αύγουστο του 2011 έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και αποστολή της είναι να ερευνά κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία μετά τον Μάρτιο του 2011 και να εντοπίσει τους ενόχους.

Στην πρώτη έκθεσή της, στις 11 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε, κατηγορεί το καθεστώς του Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου και τους αντάρτες για εγκλήματα πολέμου.

Επανειλημμένα η Επιτροπή έχει κατηγορήσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους του καθεστώτος για εγκλήματα, χωρίς όμως ποτέ να αναφέρει άμεσα τον Άσαντ. Επίσης, έχει καταρτίσει έναν απόρρητο κατάλογο με ονόματα ανθρώπων που φέρονται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία. Η Πιλάι επεσήμανε πως πρέπει να ξεκινήσει δικαστική έρευνα «σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο» που θα επιτρέψει να δικαστούν οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων αυτών.

126.000 νεκροί

Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε χτες ότι ο αριθμός των νεκρών από τον εμφύλιο στη Συρία έχει φτάσει τους 125.835 και ότι πάνω απ' το ένα τρίτο των θυμάτων είναι πολίτες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση, που εδρεύει στη Βρετανία, έκανε επίσης έκκληση στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, «και σε όλους τους ανθρώπους της διεθνούς κοινότητας που έχουν συνείδηση» να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για να τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη. Το Παρατηρητήριο, που διαθέτει ένα δίκτυο ακτιβιστών σε όλη τη Συρία, υπολογίζει τον αριθμό των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο του 2011 σε 6.627.

Ο απολογισμός μεταξύ των ανταρτών που μάχονται κατά του Άσαντ είναι τουλάχιστον 27.746 νεκροί, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 6.000 ξένοι ή άγνωστης εθνικότητας μαχητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0