Δεν ξέρω τι προσδοκίες είχε η ελληνική κυβέρνηση από τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο. Φαντάζομαι, όμως, ότι η ανάγνωση των δώδεκα σελίδων της συμφωνίας που είναι αφιερωμένες στην Ευρώπη και την κρίση θα την απογοήτευσε.
Το κείμενο θα μπορούσε να είχε γραφτεί αποκλειστικά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαπνέεται από τη λογική της "εξυγίανσης των δημοσιονομικών" -διάβαζε λιτότητα- και των "διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων", ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Αποκλείει ουσιαστικά κάθε ιδέα περί ευρωομολόγων, περί κοινού ταμείου απόσβεσης χρέους -που ήταν οι βασικές προεκλογικές ιδέες των Σοσιαλδημοκρατών- και είναι γεμάτο γενικόλογες δεσμεύσεις ότι η Γερμανία θα βοηθήσει τους εταίρους της στον αγώνα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Η μοναδική σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα του είναι ότι τονίζεται πως η περιβόητη δημοσιονομική εξυγίανση, την οποία πρέπει να επιδιώκουν τα κράτη - μέλη, θα πρέπει να είναι βιώσιμη ή, εν πάση περιπτώσει, να μην υπερβαίνει κάποια όρια.
Πάντως, το κείμενο της κυβερνητικής συμφωνίας δεν είναι θέσφατο. Δείχνει μεν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η στάση της Γερμανίας στη διαχείριση της κρίσης εκ των έσω. Ωστόσο, όπως έγινε επανειλημμένα στο διάστημα 2010- 2012, η στάση αυτή μπορεί να αλλάξει απ' έξω. Από τις πιέσεις των εταίρων, των αγορών, της όποιας εξέλιξης της κρίσης. Και κατά προτίμηση -της Μέρκελ, εννοείται- μετά τις ευρωεκλογές.
Για την Ελλάδα, υπάρχει στο κείμενο μια μικρή μόνο ονομαστική αναφορά: «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα, κυρίως στο πλαίσιο της γερμανο-ελληνικής συνέλευσης, που θέλουμε να διευρύνουμε».
Τι είναι αυτό; Η περιβόητη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δήμων, με επικεφαλής τον Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, η οποία σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από ανταλλαγές επισκέψεων και... τραπεζώματα. Ώς τώρα έχει συμβάλει τα μέγιστα στις δημόσιες σχέσεις του -κατά Μέρκελ- «Φούχτελου» στην ευρύτερη εκλογική του περιφέρεια. Με αυτή την έννοια, ήταν το απόλυτο "success story". Ο Φούχτελ επανεξελέγη πανηγυρικά τον Σεπτέμβριο.