Στον δρόμο για "στρατόπεδο εργασίας" στη Σιβηρία βρίσκεται το μέλος του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Ρώσου επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βλαντίμιρ Λούκιν. Σημειώνεται πως η Ναντέζντα είναι μία από τις δύο ακτιβίστριες καλλιτέχνιδες που έχουν φυλακιστεί καθώς η τρίτη άσκησε έφεση και αποφυλακίστηκε πέρυσι.
Οι συγγενείς της 24χρονης Ναντέζντα την είχαν για «χαμένη», καθώς δεν είχαν νέα της από τις 22 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες αφού οι σωφρονιστικές αρχές της χώρας είχαν ανακοινώσει τη μεταφορά της σε νέα φυλακή.
Η μεταφορά της Ναντέζντα σε άλλη φυλακή αποφασίστηκε όταν ξεκίνησε για δεύτερη φορά απεργία πείνας γιατί θεωρούσε πως απειλείται η ζωή της καθώς έγραψε και δημοσίευσε επιστολή στην οποία περιγράφει τις άθλιες συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο εργασίας αρ. 14 της Μορδόβια.
«Η ρωσική υπηρεσία φυλακών αποφάσισε να μεταφερθεί η Τολοκονίκονα στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ» στην ανατολική Σιβηρία, αναφέρει ο Λουκίν σε ανακοίνωση που ανέβασε στον ιστότοπό του.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο σύζυγος της νεαρής γυναίκας, Πιοτρ Βερζίλοφ, είχε δηλώσει ότι «βρίσκεται εξορισμένη στα βάθη της Σιβηρίας», στην πόλη Νίζνι Ινγκάς, στην επαρχία Κρασνογιάρσκ, 4.400 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα.
Η απόφαση να μεταφερθεί σε στρατόπεδο εργασίας στην περιοχή αυτή ελήφθη στα τέλη Οκτωβρίου «επειδή η Τολοκονίκοβα κατάγεται από την επαρχία Κρασνογιάρσκ (…) και εκτίοντας την ποινή της σε αυτή θα συμβάλει στην επανένταξή της στην κοινωνία», εξήγησε ο Λουκίν. Τι κι αν ο ο σύζυγος και η κόρη τής Τολοκονίκοβα ζουν στη Μόσχα.
Η Τολοκονίκοβα εκτίει, όπως και ένα ακόμη μέλος των Pussy Riot, ποινή δύο ετών επειδή τραγούδησε στις αρχές του 2012 μια «πανκ προσευχή» εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε καθεδρικό ναό της Μόσχας.