Live τώρα    
Οι τράπεζες ανοίγουν τον... χορό, θα απαντήσουμε με κινητοποιήσεις, λένε τα συνδικάτα / Ιταλία: Ισοπεδώνονται οι συλλογικές συμβάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι τράπεζες ανοίγουν τον... χορό, θα απαντήσουμε με κινητοποιήσεις, λένε τα συνδικάτα / Ιταλία: Ισοπεδώνονται οι συλλογικές συμβάσεις

Η ένωση των ιταλικών τραπεζών ABI ακύρωσε την τρέχουσα συλλογική σύμβαση εννέα μήνες πριν η ισχύς της εκπνεύσει, ενώ αρκετές τράπεζες δεν απέκλεισαν τις μαζικές απολύσεις

Στη μονομερή καταγγελία συλλογικών συμβάσεων που είχαν υπογράψει με περισσότερους από 300.000 υπαλλήλους τους προχωρούν από αυτή την εβδομάδα οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, προκειμένου να επανέλθουν στην κερδοφορία. Οι τράπεζες δεν απέκλεισαν μάλιστα και το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων, μια εξέλιξη που τα συνδικάτα επιχειρούν να προλάβουν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ένωση των ιταλικών τραπεζών ABI ακύρωσε την τρέχουσα συλλογική σύμβαση εννέα μήνες πριν η ισχύς της εκπνεύσει, διαμηνύοντας ότι θα επιδιώξει "σημαντικές μειώσεις του εργασιακού κόστους" στην επόμενη συλλογική σύμβαση. Σε επιστολή της προς τα συνδικάτα, η ABI ανέφερε ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή εξαιτίας της μείωσης που σημείωσαν τα κέρδη των τραπεζών-μελών της καθώς και του γεγονότος ότι πλέον απαιτείται να έχουν υψηλότερα ίδια κεφάλαια.

Οι μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν υποστεί πλήγμα από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, έχουν ανακοινώσει 19.000 περικοπές θέσεων εργασίας από το 2011, καθώς προσπαθούν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να αυξήσουν την επί σειρά ετών χαμηλή κερδοφορία τους. Ήδη από πέρυσι τα συνδικάτα εξέφραζαν φόβους ότι οι ιταλικές τράπεζες σχεδιάζουν περικοπές έως και 35.000 θέσεων εργασίας συνολικά.

Η μονομερής καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας αποτελεί "μια δίχως προηγούμενο επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και θα απαντήσουμε δυναμικά, περιλαμβανομένων και απεργιακών κινητοποιήσεων", επισήμανε ο Λάντο Μαρία Σιλεόνι, γενικός γραμματέας του συνδικάτου τραπεζοϋπαλλήλων FABI. Και άλλοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων του τομέα άφησαν να εννοηθεί ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ρώμης καταδίκασε χθες τον όμιλο Fininvest του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να καταβάλει αποζημίωση ύψους 541 εκατομμυρίων ευρώ στον Ιταλό εκδότη και επιχειρηματία Κάρλο Ντε Μπενεντέτι για την υπόθεση Mondadori. Προηγούμενη απόφαση του εφετείου του Μιλάνου όριζε το ύψος της αποζημίωσης που οφείλει να καταβάλει ο όμιλος μέσων ενημέρωσης του μεγιστάνα και ηγέτη της ιταλικής δεξιάς στα 564 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση συνδέεται με τον έλεγχο του εκδοτικού οίκου Mondadori από μέρους του ομίλου Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με δικαστική απόφαση του 1995, ο έλεγχος αυτός κατέστη δυνατός χάρη στη δωροδοκία δικαστικών από μέρους συνεργατών του Μπερλουσκόνι, με κύριο υπεύθυνο τον δικηγόρο και πρώην βουλευτή Τσέζαρε Πρέβιτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0