Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ σημείωσαν ελάχιστη πρόοδο στις συνομιλίες που αφορούν την προσπάθεια γεφύρωσης των εμπορικών τους διαφορών, καθώς αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δασμών που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη δεν θα καταργηθούν.
Ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς αποχώρησε από τη συνάντηση με λίγη σαφήνεια σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ, δυσκολευόμενος να προσδιορίσει τους στόχους της αμερικανικής πλευράς, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Ο Επίτροπος συναντήθηκε για περίπου δύο ώρες με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λάτνικ και τον εμπορικό εκπρόσωπο Τζέιμισον Γκριρ στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα (14/4).
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι «αμοιβαίοι» δασμοί 20%, που έχουν μειωθεί στο 10% για 90 ημέρες, καθώς και άλλοι δασμοί που στοχεύουν σε τομείς όπως τα αυτοκίνητα και τα μέταλλα δεν θα καταργηθούν άμεσα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
«Η ΕΕ παραμένει εποικοδομητική και έτοιμη για μια δίκαιη συμφωνία - συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαιότητας μέσω της δασμολογικής μας προσφοράς 0 προς 0 για τα βιομηχανικά προϊόντα και της εργασίας για τα μη δασμολογικά εμπόδια. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει σημαντική κοινή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές» έγραψε στο «Χ», ο Σέφκοβιτς, μετά τη συνάντηση με τους Αμερικανούς ομολόγους του.
The EU remains constructive and ready for a fair deal - including reciprocity through our 0-for-0 tariff offer on industrial goods and the work on non-tariff barriers. Achieving this will require a significant joint effort on both sides. 2/2
— Maroš Šefčovič🇪🇺 (@MarosSefcovic) April 14, 2025
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ δήλωσε σήμερα Τρίτη (15/4) από τις Βρυξέλλες ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο.
Ο ίδιος είπε ότι η ΕΕ αναμένει να αρχίσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» και τόνισε ότι «θα χρειαστεί ένα επιπρόσθετο επίπεδο δέσμευσης από την πλευρά των ΗΠΑ για μια συμφωνία». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι στην προσπάθειά της να βρει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, η ΕΕ δεν θα διαπραγματευτεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων - αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμα ούτε με τις ΗΠΑ, ούτε με κανέναν, τόνισε ο Όλοφ Τζιλ - αλλά ούτε και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που αφορούν την τεχνολογία και την ψηφιακή αγορά της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τα αγροδιατροφικά προϊόντα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, είπε ότι το 2023 η ΕΕ εισήγαγε αγροδιατροφικά προϊόντα αξίας 12 δισεκατομυρίων ευρώ από τις ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι οι εισαγωγές αμερικανικών αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 77% από το 2005.
Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, ο Όλοφ Τζιλ υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να βρεθεί «η καλύτερη δυνατή λύση», μέσω μια συμφωνίας για «μηδενικούς δασμούς» στις δύο πλευρές του ατλαντικού - κάτι το οποίο η Επιτροπή θεωρεί ότι θα δημιουργούσε «τεράστιες ευκαιρίες για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και στις δύο πλευρές».
Η ΕΕ και ΗΠΑ έχουν τρεις μήνες (90 ημέρες) στη διάθεσή τους για να καταλήξουν σε μια συμφωνία, διαφορετικά θα τεθούν σε ισχύ οι λεγόμενοι ανταποδοτικοί δασμοί, μαζί με τα πρώτα ευρωπαϊκά αντίμετρα. Τη Δευτέρα 14 Απριλίου, η ΕΕ δημοσίευσε τόσο τα εμπορικά αντίμετρά της όσο και την αναστολή αυτών των μέτρων, σε δύο ξεχωριστές νομικές πράξεις.