Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.6°C29.6°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.4°C28.6°C
1 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.0°C26.6°C
1 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.8°C27.2°C
4 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
0 BF 49%
Κάγια Κάλλας / Γιατί ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων - «Ενεργεί σαν πρωθυπουργός»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάγια Κάλλας / Γιατί ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων - «Ενεργεί σαν πρωθυπουργός»

Κάγια Κάλλας
EPA/ATEF SAFADI

Αδυναμία στη λήψη κοινών αποφάσεων και καθορισμού μίας ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ ειδικότερα απέναντι στη Ρωσία, εντοπίζουν ορισμένοι διπλωμάτες των Βρυξελλών, βάζοντας στο στόχαστρο την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλλας.

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η Κάγια Κάλλας είχε προβληματίσει τον διπλωματικό κόσμο των Βρυξελλών, καθώς η κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ σε ταξίδι της στο Κίεβο έγραψε στο Twitter πως «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» κατά της Ρωσίας.

Τότε, αρκετοί αξιωματούχοι ένιωσαν «άβολα» για την συγκεκριμένη δήλωση και την τόσο ξεκάθαρη στάση της ΕΕ κατά της Ρωσίας από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με το Politico «ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ένιωσαν άβολα που η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, με λιγότερο από μία ημέρα στη νέα της θέση, τοποθετήθηκε σε γλώσσα που δεν συνηθίζουν οι διπλωμάτες».

«Αυτή (η Κάλλας) εξακολουθεί να ενεργεί σαν πρωθυπουργός», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος, όπως και άλλοι που αναφέρονται στο άρθρο του Politico, ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι.

Ο ίδιος διπλωμάτης και εννέα ακόμα καθώς και αξιωματούχοι της ΕΕ επισήμαναν μια σειρά από παραλείψεις κατά τους πρώτους μήνες της Κάλλας στα νέα της καθήκοντα.

Ωστόσο, η Κάλλας εξακολουθεί να έχει υπερασπιστές ιδιαίτερα στο μπλοκ των βόρειων και ανατολικών κρατών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού της Δανίας Mette Frederiksen. Ένας δεύτερος διπλωμάτης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «συνολικά, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι μαζί της.

«Καθώς η Κάλλας πίεζε τις χώρες της ΕΕ να δώσουν όλο και περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αρκετοί διπλωμάτες ενοχλούνταν με το στυλ ηγεσίας της, διαμαρτυρόμενοι για έλλειψη διαβούλευσης σε ευαίσθητα θέματα από πλευρά της.

Τους επόμενους μήνες η αντιπαράθεση εντάθηκε και οι ανησυχίες αυξήθηκαν, με την Ισπανία και την Ιταλία, να δηλώνουν πως δεν συμμερίζονται την θέση της Κάλλας «ότι η Μόσχα αποτελεί άμεση απειλή για την ΕΕ».

«Αν την ακούσεις, φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι που δεν είναι η γραμμή της ΕΕ», παραπονέθηκε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ότι και να έκανε η Κάλλας «θα το μισούσαν ούτως ή άλλως»

Πάντως η Κάλλας όταν επέστρεφε από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τον Φεβρουάριο, συνέταξε μια πρόταση για τις χώρες της ΕΕ, ζητώντας να παράσχουν δισεκατομμύρια σε επείγουσα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.

Η Εσθονή πολιτικός κατηγορείται πως αντέδρασε όπως θα αντιδρούσε πρωθυπουργός, συντάσσοντας ένα δισέλιδο έγγραφο και ζητώντας από τις 27 χώρες μέλη του μπλοκ να βρουν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο για σφαίρες πυροβολικού, μεταξύ άλλων αιτημάτων. 

Η πρόταση κατέφθασε το βράδυ της Κυριακής, χωρίς προειδοποίηση, ενόψει μιας συνάντησης για τις εξωτερικές υποθέσεις και προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων.

Αυτό που ενόχλησε ιδιαίτερα τον διπλωματικό κόσμο ήταν ότι «απαιτούσε από κάθε χώρα να συνεισφέρει ένα ποσό ανάλογο με το μέγεθος της οικονομίας του».

Το σκεπτικό ήταν ότι αυτό θα ανάγκαζε τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, οι οποίες έχουν συνεισφέρει λιγότερα κατά κεφαλήν από τις χώρες της Βόρειας ή της Ανατολικής Ευρώπης, «να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Για ορισμένους, ωστόσο, αυτό έμοιαζε με εξαναγκασμό».

Η κριτική κατά της Κάγια Κάλλας έφτασε στο αποκορύφωμα την περασμένη εβδομάδα, όταν η  επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, έριξε τις απαιτήσεις της στα «5 δισεκατομμύρια ευρώ για βλήματα πυροβολικού».

Δύο διπλωμάτες, από την Ανατολική και τη Βόρεια Ευρώπη, σημείωσαν ότι η Κάλλας απέτυχε να εξασφαλίσει την έγκριση μεγάλων χωρών, όπως η Γαλλία, πριν καταθέσει την πρότασή της.

«Αυτή η μείωση ήρθε από το πουθενά. Η διαδικασία θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα ώστε να μην αιφνιδιάσει τον κόσμο», είπε και πρόσθεσε προς υπεράσπιση της Κάλλας πως ότι και να έκανε και «τέλεια να ήταν η διαδικασία, θα το μισούσαν ούτως ή άλλως».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL