Live τώρα    
Γαλλία: Άρχισε έρευνα σε βάρος της HSBC
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία: Άρχισε έρευνα σε βάρος της HSBC

Στο στόχαστρο και των γαλλικών αρχών μπήκε η γνωστή, διεθνής βρετανική τράπεζα HSBC, της οποίας ερευνάται ο ρόλος σε υποθέσεις φοροδιαφυγής πλούσιων Γάλλων πελατών της. Όπως ανακοίνωσε χθες η γενική εισαγγελία του Παρισιού, η έρευνα εστιάζει στο αν η τράπεζα πρόσφερε “παράνομα τραπεζικά προϊόντα” για να διευκολύνει Γάλλους πελάτες της να αποφύγουν τη φορολόγησή τους στην Ελβετία.

Οι γαλλικές αρχές διεξάγουν παράλληλα και άλλη έρευνα σε βάρος της ελβετικής τράπεζας UBS για το εάν και κατά πόσον βοηθούσε εμμέσως πλούσιους Γάλλους να φοροδιαφεύγουν αποκρύπτοντας εισοδήματα και καταθέσεις. Η έρευνα που διεξάγουν οι γαλλικές αρχές για “παράνομες συναλλαγές” και “φορολογική απάτη” βασίζεται σε λίστα πελατών της ελβετικής θυγατρικής της HSBC την οποία απέκτησε το 2009. Εν μέρει ο κατάλογος αυτός βασίζεται σε δεδομένα που είχε διαρρεύσει ο πρώην υπάλληλος της HSBC Ερβέ Φαλσιανί, ο οποίος καταζητείται στην Ελβετία με την κατηγορία της “κλοπής δεδομένων”από χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο Φαλσιανί δήλωσε σε ισπανικό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα ότι στόχος του ήταν να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Ο κατάλογος περιέχει στοιχεία για 127.000 λογαριασμούς με 79.000 δικαιούχους, περιλαμβανομένων 8.231 Γάλλων. Η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ πασχίζει να ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και τα φορολογικά θέματα, μετά το σκάνδαλο της αποκάλυψης των μυστικών τραπεζικών λογαριασμών του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ, στην Ελβετία.

Ο υπουργός αρμόδιος για την ανάκαμψη της γαλλικής βιομηχανίας, Αρνό Μοντμπούρ, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους Γάλλους δικαστές να "ξυπνήσουν" στο ζήτημα της φοροδιαφυγής.

Η Ελβετία, ιστορικό προπύργιο του τραπεζικού απορρήτου, επικρίνεται τα τελευταία χρόνια διότι εθελοτυφλεί και προσφέρει ασπίδα σε φορολογητέα ύλη ξένων υπηκόων μέσω του τραπεζικού της τομέα. Η UBS AG, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, κατέβαλε το 2009 πρόστιμο 780 εκατομμυρίων δολαρίων και παρέδωσε χιλιάδες ονόματα πελατών της στις αμερικανικές αρχές, για να διευθετήσει τις διώξεις σε βάρος της από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές, καθώς υποβοηθούσε Αμερικανούς πολίτες να αποκρύπτουν φορολογητέα εισοδήματα. Συνολικά στη Γαλλία σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 32 έρευνες για υποθέσεις φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0