Live τώρα    
7°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
5.2°C7.3°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
4 °C
2.6°C5.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
7.7°C8.8°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.7°C13.8°C
0 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
3 °C
2.9°C2.9°C
1 BF 91%
Γαλλία / «Πατριωτισμός» α λα καρτ από τους βιομήχανους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / «Πατριωτισμός» α λα καρτ από τους βιομήχανους

135342145a.png

Την ώρα που όλα δείχνουν ότι ο νέος προϋπολογισμός της Γαλλίας «κλειδώνει» προς νεοφιλελεύθερη τροχιά λιτότητας με την απόρριψη όλων σχεδόν των προτάσεων της Αριστεράς προς την αντίθεση κατεύθυνση, οι Γάλλοι μεγαλοβιομήχανοι δηλώνουν πληγωμένοι πατριώτες διαμαρτυρόμενοι κατά της δήθεν φορολογικής κόλασης στη Γαλλία. Απειλώντας παράλληλα εκδικητικά με μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων τους και αποχή από επενδύσεις στη Γαλλία. Ενδεικτική η περίπτωση του προέδρου της πολυεθνικής πετρελαϊκής εταιρείας TotalEnergies (κέρδη 21.4 δισ. δολάρια για το 2023) Πατρίκ Πουγιανέ, που απείλησε να μεταφέρει τις δραστηριότητες του ομίλου σε χώρες «πιο φιλικές στις επενδύσεις».

Είδε άνεμο αισιοδοξίας τις ΗΠΑ

Το ίδιο χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του προέδρου του ομίλου LVMH Μπερνάρ Αρνό -του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου μετά τον Ίλον Μασκ, με περιουσία 238 δισ. δολαρίων- κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου μετείχε στις τελετές ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ. «Επιστρέφω από τις ΗΠΑ, όπου διαπίστωσα τον άνεμο αισιοδοξίας που πνέει στη χώρα αυτή. Και μετά, όταν επιστρέφει κανείς στη Γαλλία, είναι κάπως σαν κρύο ντους». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρνό κάνει τέτοιου είδους καταστροφολογικές συγκρίσεις. Το 1981, όταν είχε εκλεγεί για πρώτη φορά στην προεδρία της χώρας ο Φρανσουά Μιτεράν, ο 30χρονος τότε επιχειρηματίας εξέφραζε τους φόβους του για την «κόκκινη απειλή» που δήθεν αποτελούσε η νέα εξουσία και έπαιρνε τον δρόμο της μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Επέστρεψε τρία χρόνια αργότερα, το 1984, όταν τον καθησύχασε η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον... Λοράν Φαμπιούς, που έβαλε τέλος στις πολιτικές κεϊνσιανής έμπνευσης της πρώτης περιόδου της προεδρίας Μιτεράν.

Για δημόσια έσοδα 8 δισ. ευρώ

Πλέον, εν έτει 2025 η αιτία της οργής του σχετίζεται με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το ενδεχόμενο μιας προσωρινής αύξησης φορολόγησης των μεγαλύτερων γαλλικών επιχειρήσεων με στόχο να μπουν στα δημόσια ταμεία 8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που έχουν τζίρο άνω των 3 δισ., όπως ο LVMH, ο όμιλος του Αρνό, θα πληρώσουν φόρο 36%. «Ιδανική κίνηση για εξώθηση προς μετεγκατάσταση» σχολίασε την είδηση ο ίδιος. Προσθέτοντας μάλιστα ειρωνικά «αυτή είναι φορολογία made in France», αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στην πραγματικότητα: ότι ο όμιλός του έχει επιλέξει να έχει όλο και μικρότερη παρουσία στη Γαλλία. Μόλις το 18% των εργαζομένων του βρίσκονται στη χώρα, δηλαδή 39.351 επί συνόλου 213.268. Ενώ στην Ασία βρίσκεται το 24%, στην Ευρώπη το 22%. Σε ό,τι αφορά δε τις πωλήσεις, στη Γαλλία πραγματοποιείται μόλις το 8% του τζίρου του.

Ομως ο Αρνό δεν είναι ο μόνος που υψώνει δραματικά τους τόνους στο πλαίσιο μιας νέας... σταυροφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών. «Η μη κατανόηση μετατρέπεται σε θυμό» εξήγησε ο επικεφαλής του συνδέσμου των εργοδοτών Πατρίκ Μαρτέν. «Όσοι μπορούν να φύγουν φεύγουν και έχουν δίκιο. Ο Μπερνάρ Αρνό έχει δίκιο». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Φλοράν Μενεγκό της Michelin, που κατήγγειλε αγανακτισμένος ότι η Γαλλία είναι πρωταθλήτρια στις υποχρεωτικές εισφορές: «Πώς θέλετε να είμαστε ανταγωνιστικοί; Δεν γίνεται αυτό». Ενώ ο Πιέρ Γκατάζ, πρώην επικεφαλής του Συνδέσμου Εργοδοτών, δεν φείδεται θετικών αναφορών προς τον Ντόναλντ Τραμπ, τύπου «μπορεί κανείς να κάνει κριτική στον Τραμπ, όμως... υπάρχει σήμερα στις ΗΠΑ μια φανταστική ενέργεια» ή «τουλάχιστον ο Τραμπ έχει πολιτική φιλική προς τους επιχειρηματίες» κ.λπ.

«Εξέγερση» μεγαλοβιομηχάνων

Τα αίτια της «εξέγερσης» των μεγαλοβιομηχάνων έχουν να κάνουν αρχικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά ορισμένους τουλάχιστον, σχετίζονται και με την προσπάθειά τους να αιτιολογήσουν τις απολύσεις. Για παράδειγμα, στη Michelin έχουν δρομολογηθεί 1.254 απολύσεις με την επίκληση της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της Γαλλίας. Όπως διαμαρτυρήθηκε ενώπιον των γερουσιαστών με αφορμή τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της Michelin Φλοράν Μενεγκό, «το κόστος εργασίας είναι υπερβολικά υψηλό» εμποδίζοντας τις επενδύσεις. Ενώ τα έβαλε και με την επιβολή των φόρων. «Οι φόροι παραγωγής αποτελούν το 4,5% του ΑΕΠ στη Γαλλία έναντι 2,2% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη και στη Γερμανία» δήλωσε ο ίδιος.

Μια προσέγγιση που σχετικοποιεί τον «επιχειρηματικό πατριωτισμό», όπως άλλωστε και το παράδειγμα του Μπερνάρ Αρνό που «αγαπά» περισσότερο το... Βέλγιο λόγω της ευνοϊκής προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες φορολογίας. Κρίσιμη λεπτομέρεια που ξεχνούν οι Γάλλοι ιδιοκτήτες ισχυρών ομίλων είναι το γεγονός ότι η Γαλλία «επιδοτεί» μαζικά τους μεγάλους ομίλους μέσω εκπτώσεων φόρων. Το παράδειγμα της Michelin για το 2023 λέει πολλά. Εισέπραξε συνολικά 50,4 εκατομμύρια σε φορολογικές ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων στη δήθεν «αφιλόξενη» για τους μεγάλους ομίλους Γαλλία.

Παρά τη γενναιόδωρη αυτή πολιτική, οι Γάλλοι μεγαλοβιομήχανοι σηκώνουν λάβαρο διαμαρτυρίας ενόψει του... ενδεχόμενου να ψηφιστεί αυξημένη (προσωρινά) φορολόγηση, που σίγουρα δεν θα οδηγήσει ούτε τη Michelin ούτε τον όμιλο LVMH σε χρεοκοπία. Ίσως μειώσει λίγο τα κέρδη τους, και αυτή είναι η κόκκινη γραμμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL