Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.6°C30.8°C
3 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.4°C30.3°C
2 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
29.0°C29.4°C
2 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.8°C29.7°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.3°C28.0°C
0 BF 44%
Γαλλία / Μια συζήτηση που κύλησε από δεξιά έως ακροδεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Μια συζήτηση που κύλησε από δεξιά έως ακροδεξιά

135065157a.jpg
Την τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ του Γκαμπριέλ Ατάλ και του Ζορντάν Μπαρντελά πολλοί αναλυτές την χαρακτήρισαν «αντιδημοκρατική» καθώς απέκλεισε τη συμμετοχή άλλων υποψηφίων παραβιάζοντας παράλληλα τους όρους ισοτιμίας του πολιτικού χρόνου

Μια πρωτόγνωρη τηλεοπτική αναμέτρηση έζησαν την περασμένη Πέμπτη το βράδυ όσοι παρακολούθησαν την εκπομπή L' Evenement (Το Γεγονός) στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας γαλλικής τηλεόρασης. Ο πρωθυπουργός της χώρας αναμετρήθηκε, ενόψει των ευρωεκλογών, με τον επικεφαλής του ακροδεξιού ψηφοδελτίου και πρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν. Γκαμπριέλ Ατάλ versus Ζορντάν Μπαρντελά. Δεξιά vs Ακροδεξιάς.

Μια μονομαχία που ορθά πολλοί αναλυτές την χαρακτήρισαν «αντιδημοκρατική» καθώς απέκλεισε τη συμμετοχή άλλων υποψηφίων παραβιάζοντας παράλληλα τους όρους ισοτιμίας του πολιτικού χρόνου.

Μια πρωτόγνωρη, θεσμικά ανισοϋψής αναμέτρηση που υπηρέτησε τους μικροπολιτικούς στόχους της κυβέρνησης. Εξού και η διεξαγωγή της σε ημέρα απεργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, γεγονός που ανάγκασε τη διοίκηση του δεύτερου καναλιού να προσφύγει στις υπηρεσίες ιδιωτών για να «βγει» η εκπομπή. «Μια οργανωμένη συζήτηση για τις ευρωεκλογές δεν μπορεί να περιορίζεται, στη χώρα μας, σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς» κατήγγειλε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Δημόσιας Αρχής για θέματα ραδιοτηλεοπτικής και ψηφιακής επικοινωνίας, Ροχ Ολιβιέ Μετρ.

Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν μια χαοτική, «φωνακλάδικη» αντιπαράθεση 80 λεπτών, με συχνές διακοπές του ενός στον άλλον, χαρακτηρισμούς, με τον πρωθυπουργό να κάνει επίδειξη γνώσεων απέναντι στον Μπαρντελά, που χαρακτηρίστηκε «αδιάβαστος», κυρίως στα οικονομικά, ενώ συχνά χανόταν στις σημειώσεις του και επιχειρούσε με πολυλογία να καλύψει τις εμφανείς του αδυναμίας. Πόσο θα επηρεάσει η κακή εμφάνισή του το πλεονέκτημα των 15 μονάδων έναντι της Βαλερί Αγιέ, της επικεφαλής του κυβερνητικού ευρωψηφοδελτίου; Άγνωστο.

Χαρακτηριστική ήταν πάντως η αντιπαράθεση των δύο στο μεταναστευτικό, όταν η συζήτηση κύλησε από δεξιά έως ακροδεξιά. Ο Μπαρντελά επέκρινε το «μεταναστευτικό σχέδιο» της Βαλερί Αγιέ, που «θέλει να επιβάλει τις αφίξεις μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες», και απέρριψε το «επιχείρημα της μετανάστευσης για εργασία», καθώς πρόκειται για «πρόσχημα που κρύβει τον εποικισμό από τους μετανάστες». Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του, όσοι έλθουν στην Ευρώπη για δουλειά θα οδηγηθούν στα σύνορα αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εργασία τους.

Βήμα στην ακροδεξιά ξενοφοβική ατζέντα

Επιχείρησε μάλιστα να συνδέσει την εγκληματικότητα με το μεταναστευτικό, χρησιμοποιώντας παραπλανητικά μια συγκεκριμένη στατιστική για να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να προωθήσει την ξενοφοβική του ατζέντα. «Το 77% των σεξουαλικών επιθέσεων στο Παρίσι διαπράχθηκαν από ξένους» είπε βαρύγδουπα ο Μπαρντελά. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Ο αριθμός αυτός, που δημοσιοποιήθηκε στις 18 Απριλίου φέτος, προέρχεται από την αστυνομία και αφορά μόνο τις περιπτώσεις βιασμών σε δημόσια οδό στο Παρίσι που εξιχνιάστηκαν. Συγκεκριμένα, από τους 97 βιασμούς το 2023 στους δρόμους του Παρισιού, εξιχνιάστηκαν οι 30, με τους 28 από τους δράστες να είναι ξένοι. Όμως, όπως σημείωσαν οι δημοσιογράφοι του δημόσιου ειδησεογραφικού καναλιού FranceInfo, «οι βιασμοί σε δημόσια οδό διαπράττονται συχνά από άστεγους ή παράτυπους μετανάστες, κατηγορίες όπου οι ξένοι υπερεκπροσωπούνται». Ωστόσο αυτοί οι βιασμοί δεν είναι παρά πολύ μικρό τμήμα του συνόλου των βιασμών στο Παρίσι και στην υπόλοιπη Γαλλία. Οι αριθμοί αυτοί λοιπόν δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καταχρηστικά. «Στο εθνικό επίπεδο οι ξένοι αντιπροσωπεύουν το 13% εκείνων που κατηγορούνται για βιασμό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για τη σεξουαλική βία εκτός του οικογενειακού πλαισίου».

Από την πλευρά του, ο Ατάλ κατηγόρησε τον Μπαρντελά για ξενοφοβία, παραπέμποντας στο κυβερνητικό έργο, που μόνο ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά δεν έχει. «Το 2023 η Γαλλία απομάκρυνε περισσότερους λαθραίους από ό,τι η Γερμανία ή η Ιταλία. Αλλά συμφωνώ μαζί σας ότι αυτά δεν είναι αρκετά». Σε ό,τι δε αφορά τη μετανάστευση για λόγους εργασίας, ο Ατάλ επέμεινε στην κάλυψη των απολύτως απαραίτητων αναγκών για επαγγέλματα που έχουν προβλήματα προσωπικού, φέρνοντας το παράδειγμα του αγροτικού τομέα. «Ήταν ένα από τα πρώτα αιτήματα των αγροτών και των εκπροσώπων τους και το δέχθηκα», είπε.

Στην προσπάθειά του να κερδίσει πόντους, ο Μπαρντελά χρησιμοποίησε το χαρτί της πυρηνικής ενέργειας, λέγοντας πως η Λεπέν ήταν πάντα υπέρ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μακρόν. Δύο στις δύο ανακρίβειες. Η Λεπέν το 2017 προειδοποιούσε κατά της «επικίνδυνης πυρηνικής ενέργειας», ενώ η κυβέρνηση Μακρόν μόνο πολέμια της πυρηνικής ενέργειας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί! Δήλωσε ότι ο Εθνικός Συναγερμός απορρίπτει τον στόχο απαγόρευσης νέων θερμικών οχημάτων το 2035, δίνοντας όμως στον Ατάλ τη δυνατότητα να του κάνει μάθημα, αφού θύμισε την κυβερνητική απόφαση για μαζική επένδυση «χιλίων δισ. ευρώ» έως το 2030 στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Το 2035 δεν είναι το τέλος των θερμικών οχημάτων αλλά το τέλος της πώλησης νέων οχημάτων με θερμικό κινητήρα», τον διόρθωσε. Άλλο ένα γκολ σε βάρος του Μπαρντελά, τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να αναβαθμίσει, δίνοντάς του κεντρικό βήμα και ανάγοντάς τον σε αποκλειστικό και προνομιακό της συνομιλητή, υπηρετώντας ψηφοθηρικές στοχεύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL