Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
13.6°C19.1°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.8°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C16.0°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.2°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.0°C
0 BF 87%
Μακρόν / Διευκρινίσεις αλλά και «στρατηγική ασάφεια»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακρόν / Διευκρινίσεις αλλά και «στρατηγική ασάφεια»

1347386510.jpg

Σε... διευκρινίσεις αλλά με αρκετή δόση ασάφειας και αοριστίας προχώρησε, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο Γάλλος Πρόεδρος σχετικά με την πρότασή του, στις 26 Φεβρουαρίου, για την αποστολή, μελλοντικά, δυτικών στρατευμάτων στα μέτωπα της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία. Μια πρόταση που πάγωσε τους αρχηγούς των 25 κρατών που μετείχαν στη συνάντηση για στήριξη της Ουκρανίας, ακούγοντας τον Μακρόν να καλεί τους συμμάχους του Κιέβου σε «ανάταση», γεγονός που επιβάλλει «ισχυρές αποφάσεις» σε όλους προκειμένου να «κάνουν περισσότερα». Ως την αποστολή στρατιωτών... Μάλιστα ο ίδιος ενέταξε την πρότασή του αυτή στο πλαίσιο του δόγματος της «στρατηγικής ασάφειας»: ώστε ο Πρόεδρος Πούτιν να γνωρίζει ότι θα γίνουν «τα πάντα» για να αποτρέψουν την επικράτησή του στον πόλεμο αυτό.

Και μπορεί αργότερα η γαλλική κυβέρνηση να διευκρίνισε ότι δεν θα πρόκειται για στρατεύματα μάχης, ωστόσο αυτή η πρόταση Μακρόν απομόνωσε τη Γαλλία, πέρα από την έντονη κριτική που άσκησε, αναμενόμενα, η Μόσχα. Την ίδια, κατηγορηματικά απορριπτική της προεδρικής πρότασης, στάση κρατούν και οι Γάλλοι πολίτες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, στις 29 Φεβρουαρίου, για την εφημερίδα Φιγκαρό, η πλειοψηφία των Γάλλων διαφωνεί με την αναπάντεχη πρόταση Μακρόν. Το 68% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως θεωρούν ότι ο Πρόεδρος κάνει λάθος με τη συγκεκριμένη πρόταση. Μόνο οι ψηφοφόροι του προεδρικού στρατοπέδου πιστεύουν ότι ο Μακρόν έχει δίκιο. Ψηφοφόροι της Ανυπότακτης Γαλλίας, του Εθνικού Συναγερμού, των Ρεπουμπλικανών, των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων κ.ά. εκφράζουν την απόρριψή τους απέναντι στην πρόταση στρατιωτικής εμπλοκής των δυτικών χωρών στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ειδικότερα, τα 3/4 των Γάλλων, το 74%, αντιτίθενται στην αποστολή στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος. Συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι της Ανυπότακτης Γαλλίας την απορρίπτουν σε ποσοστό 74%, εκείνοι των Ρεπουμπλικανών με 72%, με το ποσοστό εκείνων του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού να αγγίζει το 82%. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 51% θεωρούν ότι η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «ένα αναγκαίο κακό το οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη» - ούτε ως «εχθρός που πρέπει να καταπολεμηθεί», όπως πριν από δύο χρόνια, όταν άρχιζε η ρωσική εισβολή (37%), ούτε ως «εταίρος» (11%). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, παρά το γεγονός ότι για το 77% των Γάλλων ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί πηγή «ανησυχίας», οι πολίτες δεν θέλουν καν την εισαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία στη Βουλή, με το 51% να απορρίπτει τη θέση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ που ταύτισε τα «στρατεύματα» της Μαρίν Λεπέν με εκείνα του Πούτιν...

Απορρίπτοντας τη λογική της κλιμάκωσης...

Είναι λοιπόν σίγουρο ότι, πέρα από τις διεθνείς αντιδράσεις, ιδιαίτερη βαρύτητα είχαν μάλλον οι απόψεις της κοινής γνώμης στην απόφαση του Μακρόν να... «διευκρινίσει» την πρότασή του. Επιχείρησε να το κάνει στο ταξίδι του στην Τσεχία, την προπερασμένη Δευτέρα, περνώντας το μήνυμα ότι απορρίπτει τη «λογική κλιμάκωσης». «Απαντώντας σε μια ερώτηση που μου τέθηκε για την αποστολή στρατευμάτων, απάντησα ότι τίποτε δεν αποκλείεται», παρατηρούσε σε συνέντευξή του στην τσεχική εφημερίδα Πράβο - απόσπασμα που η Γαλλική Προεδρία φρόντισε να αναρτήσει την παραμονή της επίσκεψης Μακρόν στην Πράγα. «Ξεκινάμε τη συζήτηση και σκεφτόμαστε ό,τι μπορεί να γίνει για τη στήριξη της Ουκρανίας» προσέθεσε. «Υπήρξα πάντα σαφής στο πλαίσιο που είναι το δικό μας, δεν βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση κατά του ρωσικού λαού και αρνούμαστε να εισέλθουμε σε λογική κλιμάκωσης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, την περασμένηΤρίτη, μιλώντας ενώπιον της γαλλικής κοινότητας της Πράγας, ο Μακρόν κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας «να μην είναι δειλοί» απέναντι στη Ρωσία που «έχει γίνει ασταμάτητη» - μια τοποθέτηση που μοιάζει να ευθυγραμμίζεται με την αρχική του, της 26ης Φεβρουαρίου. «Βρισκόμαστε αναμφισβήτητα σε μια φάση της Ευρώπης μας όπου οφείλουμε να μην είμαστε δειλοί», είπε συγκεκριμένα. «Δεν θέλουμε ποτέ να δούμε τα επερχόμενα δράματα», συνέχισε.

...και το πνεύμα της ήττας

«Αν κάθε μέρα εξηγούμε ποια είναι τα όριά μας» απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο, που, από την πλευρά του, «δεν έχει κανένα όριο και ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, μπορώ ήδη να σας πω ότι το πνεύμα της ήττας είναι παρόν», προειδοποίησε, δείχνοντας ότι επιμένει στη «στρατηγική ασάφεια». «Θα πρέπει να είμαστε στο ύψος της Ιστορίας και του θάρρους που επιβάλλει» παρατήρησε ο ίδιος, ενώ από το προεδρικό περιβάλλον τονιζόταν ότι η επίσκεψη αυτή δείχνει το «ειδικό ενδιαφέρον» του Γάλλου Προέδρου για την Κεντρική Ευρώπη.

Τόσο σημαντικό είναι αυτό το ενδιαφέρον που ο Μακρόν, αν και επιφυλακτικός μέχρι πρότινος, άλλαξε στάση απέναντι στην πρωτοβουλία του Τσέχου Προέδρου Πετρ Πάβελ για την αγορά 800.000 οβίδων από μη Ευρωπαίους βιομηχάνους για τις ουκρανικές δυνάμεις. Δήλωσε ότι πρόκειται για «εξαιρετικά χρήσιμη» δουλειά «αμοιβαιοποίησης». «Τη στηρίζουμε, θα μετέχουμε», είπε. Λεπτομέρεια: απέφυγε να διευκρινίσει το ποσό της συμμετοχής. Έχει και το «θάρρος» τα όριά του...

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL