Ένα ταξίδι σχεδόν 30 ετών στο διάστημα ολοκληρώνεται με την είσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης του δορυφόρου ERS-2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Ο ένας από τους δύο «δίδυμους» ERS αποτελούσε τον κορυφαίο σε δυνατότητες δορυφόρο παρατήρησης του πλανήτη μας το 1995 όταν και εκτοξεύτηκε στο διάστημα.
Όπως αναφέρει η ESA, στη διάρκεια της λειτουργίας του έστειλε στη Γη «πληθώρα πληροφοριών που έφεραν επανάσταση στην αντίληψή μας για τον πλανήτη μας και στην κατανόηση της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από το να αφήνει μια αξιοσημείωτη κληρονομιά δεδομένων που εξακολουθούν να προάγουν την επιστήμη, αυτή η εξαιρετική αποστολή έθεσε τη βάση για πολλούς από τους σημερινούς δορυφόρους και τη θέση της ESA στην πρώτη γραμμή της παρατήρησης της Γης».
Παρέμεινε σε τροχιά σε ύψος 785 χλμ. επί 16 χρόνια, μέχρι το 2011 οπότε η ESA ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αποστολής του και ενεργοποίησε την διαδικασία σταδιακής μείωσης του ύψους του, στα 573 χλμ., προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης με άλλο δορυφόρο.
Έκτοτε, ο ERS-2 μείωσε σταδιακά την απόστασή του από την ατμόσφαιρα της Γης, παρασυρόμενος από τον ηλιακό άνεμο ανάλογα με την ένταση της δραστηριότητας του άστρου του ηλιακού μας συστήματος.
H ESA αναμένει την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, όπου ο βάρος 2,3 τόνων δορυφόρος αναμένεται να διαλυθεί.
Το ακριβές σημείο και χρόνος της επανεισόδου δεν είναι δυνατόν να προϋπολογιστεί, ωστόσο θεωρείται απίθανο να υπάρξει απειλή για την ανθρώπινη δραστηριότητα.
ERS-2 spotted! 📸🛰️
— ESA Operations (@esaoperations) February 19, 2024
The ESA satellite is on a tumbling descent that will lead to its atmospheric reentry and break up this week.
These images of ERS-2 were captured by @heospace for @spacegovuk using cameras on board other satellites.#ERS2reentry pic.twitter.com/GTuubP6apJ