Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.9°C23.5°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.1°C21.4°C
0 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.9°C19.1°C
4 BF 68%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Τα διλήμματα του Ζελένσκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Τα διλήμματα του Ζελένσκι

134599512_KIEBO_SHOT.jpg
ΑΝΑΛΥΣΗ

Πριν από λίγο καιρό, ένα μακροσκελές, εμπεριστατωμένο άρθρο - ανάλυση για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο ειδικό site www.warontherocks.com από τρεις Αμερικανούς ειδικούς στη στρατιωτική τακτική δημιούργησε αίσθηση στους δημοσιογραφικούς αλλά και τους ευρύτερους στρατιωτικο-πολιτικούς κύκλους της Δύσης. 

Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα των τριών αναλυτών ήταν ότι ο πόλεμος κάθε άλλο παρά κοντά στον τερματισμό του βρίσκεται. Μ' άλλα λόγια, η σύγκρουση έχει ακόμη πολύ «μέλλον» μπροστά της. Το άλλο συμπέρασμα, που προκάλεσε ωστόσο έντονο σκεπτικισμό στους οπαδούς της ρεαλιστικής σκέψης, ήταν ότι η Ουκρανία έχει ακόμη το περιθώριο να κερδίσει «άνετα» τον πόλεμο ενάντια στην Ρωσία, υπό μια προϋπόθεση: Ότι θα προχωρήσει σε ριζική αναδιοργάνωση, σε επίπεδο αποφάσεων και υλοποιήσεων, σε ό,τι έχει να κάνει με την πολεμική μηχανή της, κάτι που περιλαμβάνει δραστικές αλλαγές σε επίπεδο νομοθεσίας και, αν μη τι άλλο, σε επίπεδο ηγεσίας. 

Οι τρεις αναλυτές έγραφαν συγκεκριμένα: «Η αποτυχία (της ουκρανικής αντεπίθεσης) δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος θα εξελιχθεί σε μια βαλτωμένη σύγκρουση. Η Ουκρανία μπορεί να αρχίσει να χάνει τον πόλεμο από φέτος καθώς τα ρωσικά πλεονεκτήματα θα πολλαπλασιάζονται το 2025 και το 2026. Το 2024, η Δύση θα πρέπει να κάνει κρίσιμες επιλογές. Διαφορετικά, θα εκχωρήσει ένα μη αναστρέψιμο πλεονέκτημα στη Ρωσία. Μια ήττα θα έβλεπε τη Μόσχα να επιβάλλει τη θέλησή της στην Ουκρανία και να αποχωρεί από τον πόλεμο πιστεύοντας ότι ουσιαστικά έχει εξουθενώσει και κατανικήσει τη Δύση. Παρά το στρατηγικό κόστος για τη Ρωσία, η Ουκρανία θα έχανε εδάφη της και θα σήκωνε το μεγαλύτερο βάρος του πολέμου σε πληθυσμιακές και οικονομικές απώλειες. Την ίδια ώρα, η Ρωσία θα αποτελούσε μια διαρκή στρατιωτική απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Υπό κάθε σενάριο, μια Ρωσία που θα υποστεί μια δαπανηρή ήττα είναι σαφώς προτιμότερη από μια τολμηρή Ρωσία που θα είναι σε θέση να ανακάμψει χωρίς να χρειάζεται πια ν’ ανησυχεί για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας». 

Ανάγκη αναδιοργάνωσης

Με βάση την ανάλυση αυτή, η στρατηγική αναδιοργάνωση θα πρέπει να ξεκινήσει επειγόντως και άμεσα, με πρώτη προτεραιότητα τη συγκράτηση των ρωσικών επιθέσεων και δεύτερη τη δημιουργία σχετικού πλεονεκτήματος στη συγκέντρωση πολεμικού υλικού. Παράλληλα, συνιστάται η οικοδόμηση μιας ισχυρά οχυρωμένης άμυνας σε βάθος, η οποία θα διευκολύνει την υπεράσπιση της πρώτης γραμμής μήκους σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων επιτρέποντας στο Κίεβο να εναλλάσσει δυνάμεις, να απεμπλέξει τις καλύτερες μονάδες του και να μειώσει τα πυρομαχικά που δαπανά. Η οικοδόμηση αυτού του αμυντικού «τείχους» έχει αρχίσει αλλά οι ουκρανικές προσπάθειες χαρακτηρίζονται «εκκολαπτόμενες» σε σύγκριση με τις καλά οχυρωμένες θέσεις που έχουν δημιουργήσει εδώ και καιρό οι ρωσικές δυνάμεις. Δεύτερον και σημαντικότερο, η Ουκρανία θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της για την επιστράτευση και να αντιμετωπίσει μακροχρόνια ζητήματα στη δομή και την ποιότητα των δυνάμεών της. Αυτό είναι επί του παρόντος υπό συζήτηση αλλά ο χρόνος τρέχει. Τρίτον, σε συνεργασία με τη Δύση, επιβάλλεται μεταρρύθμιση και επιτάχυνση των υπαρχόντων προγραμμάτων στρατιωτικής εκπαίδευσης, αποκαθιστώντας τη μαχητική αποτελεσματικότητα των ουκρανικών δυνάμεων

Στο δικό του «δοκίμιο» για το τι πρέπει να γίνει, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα κατ’ αποκλειστικότητα στο CNN, ο στρατηγός Ζαλούσνι αναγνώρισε ότι η Ουκρανία πρέπει να προσαρμοστεί στη μείωση της στρατιωτικής βοήθειας από τους δυτικούς συμμάχους της, καθώς αυτοί «παλεύουν με τις δικές τους πολιτικές εντάσεις», ενώ σημείωσε πως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή από τον Οκτώβριο κι έπειτα έχουν αποσπάσει τη διεθνή προσοχή μακριά από την Ουκρανία.

Νέες πυραυλικές επιθέσεις

Με τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις να γίνονται όλο και πιο συχνές -άλλη μια χθες στο Κίεβο άφησε πίσω της δύο νεκρούς- και κυρίως πιο αποτελεσματικές λόγω υιοθέτησης διαφορετικών τακτικών εκτόξευσης, με στόχο να παραπλανάται η ουκρανική αεράμυνα, φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο να γίνουν οι δέοντες σωστοί υπολογισμοί στην κορυφή της ουκρανικής ηγεσίας.

Πόσο μάλλον όταν στον ορίζοντα αχνοφαίνεται μια ολική επαναφορά του Τραμπ και ένας από τους πρώην δημοσιογράφους του αγαπημένου καναλιού του, του Fox News, ο Τάκερ Κάρλσον, έφτασε στη Μόσχα για να πάρει συνέντευξη από τον Πούτιν, την πρώτη σε δυτικό μέσο μετά τη ρωσική εισβολή, πριν δύο χρόνια. Κι όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, η προσέγγιση του Fox «διαφέρει από τα μονόπλευρα ρεπορτάζ πολλών παραδοσιακών δυτικών μέσων ενημέρωσης»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL