Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.5°C
2 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
14.9°C17.6°C
5 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.7°C16.2°C
4 BF 82%
Γαλλία / Το τέλος της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Το τέλος της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης;

134308765.jpg

Έχει έρθει το τέλος της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης (NUPES) στη Γαλλία; Της ιδιότυπης συμμαχίας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ανυπότακτης Γαλλίας μαζί με το ΚΚΓ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Πράσινους την άνοιξη του 2022, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, και η οποία κατάφερε να εκλέξει 131 βουλευτές και να γίνει η δεύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο; Πλέον, rien ne va plus μεταξύ των κομμάτων της από φέτος το καλοκαίρι.

Στη συμμαχία, που αποτέλεσε «ιστορική καμπή» την άνοιξη του 2022, οι επικεφαλής των κομμάτων που την αποτελούν έχουν de facto καταργήσει την καθιερωμένη διαδικτυακή τους συνάντηση στις 10 το πρωί κάθε Δευτέρα. Το ίδιο ισχύει και στη Βουλή, όπου η ομάδα έχει πάνω από έναν μήνα να συναντηθεί έπειτα από την ένταση που επικράτησε στην τελευταία συνάντησή της και την άρνηση της Ανυπότακτης Γαλλίας να χαρακτηρίσει τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση». Κάτι που έκανε τους Σοσιαλιστές να κηρύξουν μονομερές «μορατόριουμ» σε ό,τι αφορά τη «συμμετοχή τους στις εργασίες» της συμμαχίας. Ενώ, περιγραφικά, ο εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ Φαμπιέν Ρουσέλ έχει ανακηρύξει τη NUPES «θαμμένη»...

Πράγματι, είναι μάλλον απίθανη μια επιστροφή στην «προτεραία κατάσταση», μεταξύ Ιουνίου 2022 και Οκτωβρίου 2023. Σύμφωνα με πηγές του ΚΚΓ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις ηγεμονικές τάσεις της Ανυπότακτης Γαλλίας, που συμπεριφέρεται επιθετικά κατά των εταίρων της. Τυπικά, η Ματίλντ Πανό, πρόεδρος της Κ.Ο. της Ανυπότακτης Γαλλίας, δηλώνει ότι οι βουλευτές του κόμματος είναι «πάντα διαθέσιμοι. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν».

Πάντως, η επιστολή που έστειλε στις 30 Οκτωβρίου ο κομμουνιστής ομόλογός της Αντρέ Σασέν στους συναδέλφους τους της συμμαχίας για τη χάραξη ενός οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση έχει μείνει αναπάντητη. «Κάναμε εμείς μια κίνηση, με την οποία η ομάδα μας τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της NUPES» εξήγησε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πιερ Νταρβίλ. «Εκφράστηκαν διαφωνίες, είναι φανερές. Ας δούμε τώρα πώς θα ξαναπιάσουμε το νήμα» συνέχισε ο ίδιος.

Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική επικαιρότητα, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο με τις πολύ σκληρές θέσεις της κυβέρνησης για τη μετανάστευση, επιβάλλει τη συνέχιση της κοινής λειτουργίας. «Άπαντες συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για μια πολιτιστική και ηθική μάχη» παρατήρησε ο Μπενζαμέν Λουκά, επικεφαλής των Πρασίνων. Και δεν είναι η μόνη μάχη που επιβάλλει την ενότητα. Οι τέσσερις ομάδες της Αριστεράς προσέφυγαν μαζί στο Συνταγματικό Συμβούλιο για τον νόμο που επιγράφεται «για την πλήρη απασχόληση». Παράλληλα, ο Ερίκ Κοκρέλ, από την Ανυπότακτη Γαλλία, επιχειρεί να αναθερμάνει τις σχέσεις με τη διοργάνωση κοινού ταξιδιού στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου.

Προς υβριδικό μόρφωμα;

Παρ’ όλα αυτά, οι δεσμοί μεταξύ των κομμάτων έχουν χαλαρώσει - «ανύπαρκτους» τους χαρακτηρίζει ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας Μανουέλ Μπομπάρ. Οι διμερείς σχέσεις εντούτοις υφίστανται. «Ελπίζω ότι ως τις ευρωεκλογές θα μπορέσουμε να δώσουμε κοινούς αγώνες για την αγοραστική δύναμη, τη χρηματοδότηση του αγώνα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, για το δικαίωμα στις διακοπές» παρατηρεί η αναπληρώτρια πρώτη γραμματέας του Σ.Κ. Γιοχάνα Ρολάν, υπογραμμίζοντας ότι «οι ξεχωριστοί συνδυασμοί δεν πρέπει να το εμποδίσουν αυτό». Πράγματι, ο ορίζοντας των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο μοιάζει να αναστέλλει τις διαδικασίες ανασύνθεσης του χώρου. Όλες οι πλευρές αναμένουν την καταγραφή των δυνάμεών τους για να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία τους.

Προς το παρόν είναι σε εξέλιξη η άτυπη δημιουργίας μιας... εναλλακτικής Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης. Ένα υβριδικό μόρφωμα που έκανε την εμφάνισή του στις πρόσφατες διαδηλώσεις, όπου μετείχαν ο Φαμπιέν Ρουσέλ, η Μαρίν Τοντελιέ (από τους Πράσινους) και ο Ολιβιέρ Φορ (πρώτος γραμματέας του Σ.Κ.). Ένας σχηματισμός ανοιχτός στην Ανυπότακτη Γαλλία, αλλά όχι σε όλους. Ο εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ εξηγεί ότι δεν έχει «καμία δυσκολία» να συνεργαστεί μαζί με ανθρώπους της Ανυπότακτης Γαλλίας, εκείνους «που δεν συμμερίζονται τις τοποθετήσεις του Ζαν Λικ Μελανσόν και των άλλων υπευθύνων του κόμματος για τα πρόσφατα διεθνή γεγονότα». Οι συνεργάσιμοι είναι οι Κλεμαντί Οτάν, Ρακέλ Γκαριντό, Φρανσουά Ρουφέν, Αλεξίς Κορμπιέρ. «Κατά κανόνα τα πράγματα πάνε καλά μέχρις ότου τουϊτάρει ο Ζαν Λικ Μελανσόν φέρνοντας τα πάνω κάτω» εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Σ.Κ. Πιέρ Ζουβέ.

Είναι άραγε η «πέτρα του σκανδάλου» ή της ενότητας ο Ζ. Λ. Μελανσόν και οι προεδρικές εκλογές του 2027; Αρκετές φορές ΚΚΓ, Σ.Κ. και Πράσινοι κάνουν λόγο, ατύπως, για «πρόβλημα Μελανσόν», που συνθλίβει τις άλλες συνιστώσες δημιουργώντας συγκρουσιακές συνθήκες. Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι εξακολουθούν να στηρίζουν κοινή αριστερή υποψηφιότητα το 2027, ενώ ο Φ. Ρουσέλ έχει δηλώσει ότι «δεν είναι μυστικό, θέλω να ενσαρκώσω μια νέα ελπίδα στην Αριστερά. Δεν θα μείνω κλεισμένος μέσα». Ενόψει του 2027, ο δρόμος της ενότητας της γαλλικής Αριστεράς παραμένει μακρύς και δύσβατος...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL