Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
12.6°C19.2°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.6°C17.7°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.6°C
4 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C16.8°C
4 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C12.9°C
0 BF 87%
Μέση Ανατολή / Η Κύπρος, ο πόλεμος στη Γάζα και η ιδέα της «Αμάλθειας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Η Κύπρος, ο πόλεμος στη Γάζα και η ιδέα της «Αμάλθειας»

1342342160.jpg

Μετά την αποβίβαση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, το πρώτο που βλέπει κανείς είναι τεράστιες διαφημίσεις από μεσιτικά γραφεία που πλασάρουν διαμερίσματα στην Πάφο, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα. Διαφημίσεις γραμμένες στο αραβικό, στο εβραϊκό, στο κυριλλικό αλφάβητο, του τύπου «Καλής ήρθατε στην Κύπρο. Το σπίτι των ονείρων σας σας περιμένει εδώ». Στο νησί είναι συνηθισμένοι να υποδέχονται φτωχούς και κυρίως πλούσιους πρόσφυγες και φυγάδες από πολέμους. Μέχρι πρόσφατα ήταν πολλές χιλιάδες οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί που είχαν αγοράσει σπίτια τόσο στον Νότο όσο και στα Κατεχόμενα. Τώρα τη σκυτάλη την έχουν πάρει οι Ισραηλινοί. Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν φτάσει στην Κύπρο 3.500 Ισραηλινοί και οι μισοί, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύουν να μείνουν στο νησί και ψάχνουν να αγοράσουν σπίτι - κάτι ξέρουν οι μεσίτες που αγοράζουν τον ακριβό διαφημιστικό χώρο στις φυσούνες του αεροδρομίου…

Όσο κοντά κι αν είναι η Κύπρος στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, παραμένει μια όαση ηρεμίας. Δεν λείπουν βέβαια οι ρατσιστικές επιθέσεις χουλιγκάνων, γοητευμένων από το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, εναντίον μεταναστών -ακόμη και νόμιμων εφόσον είναι «σκουρόχρωμοι» που λέει και η Διαμαντοπούλου-, αλλά, σε σχέση με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας ή με την τεράστια ένταση στον Λίβανο, στην Κύπρο επικρατούν τάξη και ασφάλεια. Και πλούτος. Και διαφθορά, όπως φάνηκε από τις νέες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, οι οποίες έκαναν πάταγο στον έξω κόσμο, αλλά δεν σόκαραν κανέναν στο νησί.

Ο φόβος της μεγάλης εξόδου

Ο μόνος πραγματικός φόβος στην Κύπρο, αυτές τις μέρες που μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα, είναι μήπως η φωτιά περάσει στον Λίβανο και αναφλεγεί ξανά η Βηρυτός. Σε μια τέτοια περίπτωση -η οποία για την ώρα φαίνεται αποτρέψιμη-, η Κύπρος φοβάται ένα κύμα τουλάχιστον 100.000 προσφύγων, τους οποίους θα δυσκολευτεί πολύ να διαχειριστεί. Αυτό που δεν φοβάται είναι μια μαζική έλευση προσφύγων από τη Γάζα, τα σύνορα της οποίας είναι ερμητικά κλειστά - και, όσο περνάει από το χέρι του Ισραήλ και της Αιγύπτου, έτσι θα μείνουν. Παράλληλα, η Κύπρος είναι έτοιμη να υποδεχθεί ως χώρα τράνζιτ χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών, από την Ευρώπη ή την Αμερική, αν αυτοί ζητήσουν από τις πατρίδες τους να απομακρυνθούν από το Ισραήλ, τη Δυτική όχθη ή τον Λίβανο. Για την ακρίβεια, δεν έχει κάνει ετοιμασίες η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά έχει προσφέρει το έδαφός της σ’ αυτές τις τρίτες χώρες, πολλές από τις οποίες έχουν στείλει στο νησί ειδικές δυνάμεις εκπαιδευμένες σε αποστολές εκκένωσης.

Η προσφορά του «ανθρωπιστικού διαδρόμου»

Ωστόσο, η μεγάλη κίνηση που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τον πόλεμο στην Παλαιστίνη ήταν η προσφορά της να αποτελέσει τη μία άκρη ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο στη Γάζα. Μάλιστα, έχει δώσει και το ωραίο όνομα «Αμάλθεια» σ’ αυτή την πρωτοβουλία, την οποία έχει προωθήσει τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στους άλλους παίκτες στην περιοχή. Ο δε Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος πάει κι έρχεται στο Ισραήλ μήπως και πείσει τον Πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ να βάλει πλάτη σ’ αυτή την πρωτοβουλία της Κύπρου. Βέβαια, αυτός που θα έπρεπε να πειστεί είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου…

Το πιθανότερο είναι ότι αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος δεν θα φτιαχτεί. Κυρίως επειδή δεν υπάρχει η άλλη άκρη, δεν υπάρχει δηλαδή λιμάνι που μπορεί να υποδεχτεί τα πλοία με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Το κυπριακό σχέδιο προβλέπει ως μεσοπρόθεσμη λύση τη δημιουργία πλωτής πλατφόρμας και ως μακροπρόθεσμη τη δημιουργία κλειστού λιμανιού στην ευρύτερη περιοχή. Και για τις δύο αυτές ιδέες απαιτείται η συναίνεση του Ισραήλ, η οποία δεν είναι καθόλου δεδομένη. Ωστόσο, και μόνο η παρουσίαση της «Αμάλθειας» είναι θετική για την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, διά του Προέδρου της Νίκου Χριστοδουλίδη, στην αρχή μπάταρε εντελώς προς την πλευρά του Ισραήλ και τώρα προσπαθεί να εξισορροπήσει τα πράγματα. Επιπλέον, με την πρωτοβουλία αυτή η Κύπρος απλώς προσφέρει τις υποδομές της σε διεθνείς οργανισμούς και τρίτες χώρες για να κάνουν τη δουλειά εάν και εφόσον ανοίξει ο «ανθρωπιστικός διάδρομος». Αυτό φαίνεται από τα πέντε στάδια της πρωτοβουλίας που παρουσίασε ο Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης στους Ευρωπαίους εταίρους. Πρώτον, μεταφέρεται η ανθρωπιστική βοήθεια στην Κύπρο. Στη συνέχεια επιθεωρείται (από τους Ισραηλινούς;), καταγράφεται και αποθηκεύεται. Το τρίτο στάδιο προβλέπει τη φόρτωση και την επιθεώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα πλοία από λιμάνι της Κύπρου, ενδεχομένως της Λάρνακας. Θα μεταφέρεται κατόπιν μέσω ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου κάπου κοντά στη Γάζα, άγνωστο για την ώρα πού, και τέλος θα ξεφορτώνεται και θα διανέμεται στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL