Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.8°C33.0°C
0 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C27.8°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
27.0°C27.0°C
1 BF 43%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.8°C32.1°C
2 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C26.7°C
0 BF 78%
Λιβύη / Αυξάνεται η οργή - Ζητούν έρευνα για την επικίνδυνη κατάσταση φραγμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιβύη / Αυξάνεται η οργή - Ζητούν έρευνα για την επικίνδυνη κατάσταση φραγμάτων

Η πόλη Ντέρνα που καταστράφηκε από τις πλημμύρες στη Λιβύη από ψηλά
SCREENSHOT

Αυξάνεται η οργή στη Λιβύη για τις φονικές πλημμύρες που έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, καθώς και τεράστιες καταστροφές.

Ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης κλήθηκε από ανώτερους πολιτικούς να ξεκινήσει επείγουσα έρευνα για τις καταστροφικές πλημμύρες, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι τοπικοί αξιωματούχοι επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα που χτύπησε η κακοκαιρία Daniel, προκαλώντας την κατάρρευση δύο κακοσυντηρημένων φραγμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιωματούχοι στην πόλη Ντέρνα, που επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου, Abdulmenam al-Ghaithi, πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους 20.000 άνθρωποι. 

Πολλοί έχουν ταφεί σε ομαδικούς τάφους, αλλά μία από τις κύριες ελλείψεις στην πόλη, εκτός από το πόσιμο νερό, είναι οι σακούλες που απαιτούνται για τις σορούς, για να προληφθεί η εξάπλωση ασθενειών από τα άταφα πτώματα. 

Η έκκληση για την έρευνα ήρθ και από τις δύο πλευρές της χώρας, που είναι χωρισμένη σε δύο αντίπαλες διοικήσεις: εκείνη του προέδρου του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μενφί, στα ανατολικά και αυτή του προσωρινού πρωθυπουργού της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα. 

Ο Μενφι είπε ότι θέλει να διεξαχθεί έρευνα για να «λογοδοτήσει όποιος έκανε λάθος ή αμέλησε με την αποχή ή τη λήψη μέτρων που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των φραγμάτων της πόλης».

Η Λιβύη έχει διαλυθεί από παράλληλες διοικήσεις εδώ και χρόνια, αλλά ο γενικός εισαγγελέας, Al-Siddiq Al-Sour, είναι ένας από τους λίγους αξιωματούχους που έχουν απομείνει, του οποίου το ρόλος υποτίθεται ότι διατρέχει ολόκληρη τη χώρα.

Στη χώρα μεγαλώνει η δημόσια οργή για το αν αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις σχετικά με την κατάσταση των δύο φραγμάτων, την αποτυχία να βρεθούν νέοι εργολάβοι για την συντήρηση -μετά τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης το 201-, αλλά και για τις οδηγίες που δόθηκαν από την αστυνομία και τη διεύθυνση ασφαλείας τη νύχτα της φονικής πλημμύρας.

Μια τουρκική εταιρεία είχε συνάψει σύμβαση για να εργαστεί στα φράγματα το 2007, αλλά έφυγε από τη Λιβύη το 2011 όταν ξέσπασαν οι διαμάχες, σύμφωνα με τον Guardian. Μέρος του ποσού των 39 εκατομμυρίων δηναρίων που είχε διατεθεί για τη συντήρηση το 2003, αργότερα αφαιρέθηκε από το υπουργείο,  με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να μην έχει δαπανηθεί. 

Μετά την αποχώρηση της εταιρείας από τη χώρα, τα μηχανήματα της κλάπηκαν και το εργοτάξιο τέθηκε σε αχρηστία, σύμφωνα με πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν στον Νταμπάιμπα, σε συνάντηση με το υπουργείο Υδάτινων Πόρων.

Οποιαδήποτε έρευνα θα πρέπει επίσης να εξετάσει τις συνθήκες που οδήγησαν στη σύλληψη του κύριου υποψηφίου για να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές της Ντέρνα, με αποτέλεσμα οι εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο, να ακυρωθούν και να αφεθεί η πόλη στον έλεγχο στρατιωτικών αξιωματούχων. Η Ντέρνα έχει περάσει από μια ποικιλία διαφορετικών διοικήσεων, αλλά η συνολική περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, με επικεφαλής τον αυταρχικό στρατηγό Khalifa Haftar και τους γιους του.

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να φτάνει στην πόλη το απόγευμα της Τετάρτης, 48 ώρες μετά την καταστροφή, με τις καθυστερήσεις να οφείλονται εν μέρει στο γεγονός ότι είχε «πέσει» το διαδίκτυο και δεν υπήρχε πρόσβαση καθώς είχαν πλημμυρίσει και καταστραφεί δρόμοι.

Συνολικά, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να βγάλουν 39 ανθρώπους από τα ερείπια την Τετάρτη, μεταξύ των οποίων μια ολόκληρη οικογένεια. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Facebook, χρησιμοποιήθηκαν για να εντοπιστούν όσοι χρειαζόντουσαν βοήθεια, συμπληρώνει ο Guardian.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κάτοικοι της Ντέρνα γνώριζαν πολύ καλά την απειλή που αποτελούσαν τα φράγματα και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανάχωμα στον ποταμό Ουάντι Ντέρνα που διασχίζει την πόλη.

Στο στόχαστρο έχουν μπει επίσης αξιωματούχοι της διεύθυνσης ασφαλείας του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, που κατηγορούνται ότι   προσπαθούν να συγκαλύψουν το ότι όταν ξέσπασε η κακοκαιρία, βγήκαν στις τηλεοράσεις και έδωσαν εντολή στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, αντί να εκκενώσουν. 

Ωστόσο, ο Wolfram Lacquer, ειδικός στη Λιβύη με έδρα τη Γερμανία, είπε ότι φαινόταν ξεκάθαρο ότι η τοπική αστυνομία είχε συνάντηση τον δήμαρχο την Κυριακή -καθώς πλησίαζε η κακοκαιρία- και στη συνέχεια μεταδόθηκαν μηνύματα από φορτηγά σε όλη την πόλη που ζητούσαν εκκένωση των περιοχών που ήταν πιο πιθανόν να επηρεαστούν, αλλά μπορεί η έκκληση να «συνάντησε» απροθυμία.

Είπε ότι φαίνεται ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία συντήρηση στο φράγμα που βρίσκεται πλησιέστερα στην πόλη από το 2011 και τα χρήματα που είχαν διατεθεί δεν χρησιμοποιήθηκαν. Πολλοί εργολάβοι στο εξωτερικό δεν επέστρεψαν στη Λιβύη μετά το 2011, είτε επειδή διεκδίκησαν αξιώσεις αποζημίωσης είτε επειδή δεν θεωρούσαν τη χώρα ασφαλή.

«Ήδη, μπορούμε να δούμε τους βασικούς πολιτικούς πρωταγωνιστές – τις αντίπαλες κυβερνήσεις και τον Χάφταρ – να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διαμορφώσουν την αντίληψη του κοινού σχετικά με το ποιος ανταποκρίνεται και παρέχει βοήθεια. Ο Μενφί, για παράδειγμα, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την αιτία της κατάρρευσης του φράγματος για να καλύψει τυχόν αποδεικτικά στοιχεία για την παρεμπόδιση της βοήθειας που έφτασε στη Ντέρνα», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL