Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
28.1°C30.4°C
3 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
27.5°C29.8°C
3 BF 28%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.0°C27.0°C
4 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.8°C27.2°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
30.9°C30.9°C
3 BF 22%
Γαλλία / Εξώσεις, οικογενειακή ευθύνη και στο βάθος εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Εξώσεις, οικογενειακή ευθύνη και στο βάθος εκλογές

1338530F4OXPBkWIAAT8J6.jpg

Μπορεί να αργούν οι εκλογές στη Γαλλία, ήδη όμως οι επίδοξοι διάδοχοι του Μακρόν παίρνουν θέσεις στην πολιτική σκακιέρα. Από δεξιά ως… ακροδεξιά, διότι το προεκλογικό σύνθημα του Μακρόν «ούτε δεξιά ούτε αριστερά», του 2017, έχει πλέον… εξαϋλωθεί, δίνοντας τη θέση του στην de facto πολιτική «δεξιά, όλο και πιο δεξιά». 

Χαρακτηριστική η περίπτωση του σημερινού υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, που έχει «διακριθεί» για το συστηματικό πράσινο φως στην άγρια αστυνομική καταστολή σε βάρος διαδηλωτών - τελευταίο παράδειγμα, η αστυνομική υπεραντίδραση στις διαδηλώσεις που σάρωσαν τη χώρα με αφορμή τον θάνατο από αστυνομική σφαίρα του 17χρονου Ναέλ στη Ναντέρ. Ο Νταρμανέν, την περασμένη Κυριακή, ξεκίνησε την οικοδόμηση «προεδρικού προφίλ», με ομιλία του στην πόλη Τουρκουάνγκ, όπου αναφέρθηκε στην ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι μεσαίες τάξεις. Ο κ. «τάξη και ασφάλεια» δεν είναι τυχαίο ότι απολαύει της υποστήριξης και του Νικολά Σαρκοζί, που είχε πρωτοστατήσει στην άγρια καταστολή των αντιδράσεων και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα εξεγερμένα προάστια το 2005. Επιχειρεί έτσι να μονοπωλήσει την εκπροσώπηση του «σκληρού μακρονισμού». Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν εντάσσεται και η… παρότρυνσή του προς τους νομάρχες να επιδεικνύουν «συστηματική αυστηρότητα» στις εξώσεις από τις κοινωνικές κατοικίες των «εγκληματιών που διαπράττουν βίαιες ενέργειες στις πόλεις». 

Συγκεκριμένα, μαζί με τη συνάδελφό του στην κυβέρνηση Σαμπρινά Αγκρεστί Ρουμπάς, υφυπουργό για ζητήματα πόλης, σε σημείωμα που απηύθυναν προς τους νομάρχες τούς ζητούν «να κινητοποιήσουν όλα τα μέσα που προβλέπονται από τον νόμο για την έξωση των παραβατών από τις κοινωνικές κατοικίες που διαμένουν». «Θα χρησιμοποιήσετε τα διαφορετικά εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας, σε συνάρτηση των ειδικών καταστάσεων που μπορείτε να συναντήσετε, σε συνεργασία με τους εκμισθωτές, τις τοπικές κοινότητες και τις δικαστικές Αρχές», παρατηρούν οι δύο υπουργοί. Παραπέμποντας σε δύο άρθρα του Αστικού Κώδικα και του νόμου 89/462 του Ιουλίου του 1989, υποστηρίζοντας ότι μια «σοβαρή παραβατική πράξη κοντά στην κατοικία συνιστά πλήγμα στην ειρηνική χρήση της κατοικίας». «Σε αυτή τη βάση, ένας εκμισθωτής μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να αποφασίσει αυτή για τη διακοπή του συμβολαίου και την έξωση κάθε κατοίκου και την αποκατάσταση της ηρεμίας στον χώρο», γράφουν οι δύο υπουργοί του Μακρόν. Παρακινούν μάλιστα τους νομάρχες να προσφύγουν στις υπηρεσίες της αστυνομίας: «θα ζητήσετε τη συνδρομή των μελών της δημόσιας τάξης, για την υλοποίηση της έξωσης από ένα διαμέρισμα που το μισθωτήριο έχει παυθεί από τον δικαστή».

Το σημείωμα αυτό, που έφερε στη δημοσιότητα το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TF1, έρχεται στον απόηχο της έξωσης, την περασμένη εβδομάδα, από τον Φιλίπ Κουρ, νομάρχη της Val-d’Oise, ενός ατόμου που στις 30 Ιουνίου είχε πάρει μέρος στις διαδηλώσεις για τον θάνατο από σφαίρα αστυνομικού του 17χρονου Ναέλ, στη Ναντέρ, και είχε καταδικαστεί σε 12 μήνες φυλακή για τη λεηλασία καταστήματος οπτικών ειδών. Το δε μέτρο της έξωσης αφορούσε και τους συγγενείς που έμεναν μαζί του! 

Ανακοίνωση έξωσης με… τουίτ!

Είναι χαρακτηριστικό ότι την απόφαση για την έξωση ο νομάρχης Κουρ την γνωστοποίησε στο Χ (πρώην Twitter): «έξωση από την κοινωνική κατοικία ενός ταραξία που πήρε μέρος σε βιαιοπραγίες τον περασμένο Ιούνιο», με το χάσταγκ #droitsetdevoirs (#δικαιώματακαικαθήκοντα) και φωτογραφίες που δείχνουν την έξωση, τα έπιπλα, τις κούτες της οικογένειας, παρουσία αστυνομικών! Η συγκεκριμένη ανάρτηση, που από το πρωί ως το βράδυ της 24ης Αυγούστου είχε 5,3 εκατομμύρια προβολές, προκάλεσε αντιδράσεις. «Ένα σοκαριστικό τουίτ», όπως είπαν η γενική διευθύντρια της ομοσπονδίας των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και ο διευθυντής μελετών του Ιδρύματος Αββά Πιέρ. Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία φορέων αλληλεγγύης άσκησε κριτική σε αυτό που χαρακτήρισε «σκηνοθεσία αντάξια της κινεζικής πολιτιστικής επανάστασης», από τον νομάρχη Κουρ. «Η ανάρτηση δημιουργεί τη λάθος εντύπωση ότι η έξωση αποφασίστηκε από τον νομάρχη και ότι συνδέεται με την καταδίκη του ενοικιαστή ύστερα από τα επεισόδια», παρατήρησε η Μαριάν Λουί, γενική διευθύντρια της Κοινωνικής Ένωσης για την Κατοικία, που αφορά τους Οργανισμούς Κοινωνικής Κατοικίας, θυμίζοντας ότι την έξωση την αποφασίζει η Δικαιοσύνη. Η Λουί σε ανάρτησή της παρατηρεί ότι «κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τον νόμο, ειδικά οι υπηρεσίες του κράτους, που θα έπρεπε να δίνουν τη σωστή ερμηνεία στους συμπολίτες μας».

Ασκήθηκε έντονη κριτική, ενώ ο νομάρχης εξήγησε ότι η έξωση είχε να κάνει με το «γεγονός ότι το άτομο αυτό λεηλάτησε ένα κατάστημα» αλλά και ότι «υπήρχε ήδη και άλλος λόγος έξωσης. Για να κερδίσουμε χρόνο, εκτελέσαμε μια προϋπάρχουσα απόφαση έξωσης», είπε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η προϋπάρχουσα απόφαση παύσης του συμβολαίου σχετιζόταν με απλήρωτα ενοίκια. Το προβληματικό σημείο είναι όμως ότι, σύμφωνα με τον νόμο, δεν είναι ο νομάρχης εκείνος που αποφασίζει μια έξωση, αλλά δικαστική απόφαση, ύστερα από μια συνήθως μακρά διαδικασία. 

Τα πράγματα ως προς την πολιτική κατεύθυνση έσπευσε να αποσαφηνίσει ο φιλόδοξος Νταρμανέν : «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς ζήτησε να είμαστε αυστηροί στη δίωξη εκείνων που ευθύνονται για τις ταραχές» εξήγησε, μιλώντας στο TF1. «Ζήτησα λοιπόν από τους νομάρχες να παρακολουθήσουν ένα προς ένα τα άτομα που έχουν εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη, σε συνεννόηση με τους εκμισθωτές, τη Δικαιοσύνη, για να επιδιώξουν τις συστηματικές εξώσεις, έτσι ώστε τα παραβατικά άτομα να μην απολαύουν της εθνικής αλληλεγγύης», πρόσθεσε αποκαλυπτικά ο υπουργός. Μια άκρως επικίνδυνη προσέγγιση για το δικαίωμα στη στέγη, που σηματοδοτεί ότι τα… χειρότερα έρχονται, με την ακροδεξιοποίηση να κυριαρχεί όλο και περισσότερο στην πολιτική, στην κοινωνία, στον δημόσιο λόγο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL