Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Γαλλία / Αφήνουν χωρίς ρεύμα τον Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Αφήνουν χωρίς ρεύμα τον Μακρόν

133302375a.jpg

Δύο κόσμοι χωριστά... Από την ημέρα του διαγγέλματος με το οποίο ο Πρόεδρος Μακρόν επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στην επιβολή της συνταξιοδοτικής αντιμεταρρύθμισης, προσπαθώντας παράλληλα να χρυσώσει το χάπι με επικοινωνιακά, ήδη γνωστά τα περισσότερα, μέτρα, η κοινωνία, οι πολίτες, τα συνδικάτα βρίσκονται απέναντί του. Και έχουν δώσει το πρώτο ραντεβού με την κυβέρνηση για αύριο Πρωτομαγιά. Μια «ιστορική Πρωτομαγιά», αφετηρία για τις επόμενες 100 ημέρες, έως τη 14η Ιουλίου, που υποσχέθηκε να κάνει τον απολογισμό των υποσχέσεών του ο Μακρόν.

 

«Η εξουσία κάνει σαν να μπορούσε απλά να γυρίσει σελίδα και να περάσει σε κάτι άλλο. Όχι, αυτό δεν είναι δυνατό» δήλωσε χαρακτηριστικά η νέα γενική γραμματέας του ισχυρότερου συνδικάτου, CGT, Σοφί Μπινέ. Μια πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει στη διάρκεια των 100 ημερών έχουν ήδη δώσει τις τελευταίες ημέρες τα συνδικάτα αλλά και οι... πολίτες. Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και «θερμές» υποδοχές του Μακρόν από πολίτες κάθε ηλικίας και επαγγελματικής προέλευσης, από την Αλσατία έως τη Νότια Γαλλία. Ο βαθμός απέχθειας προς το πρόσωπο του Προέδρου είναι τέτοια, που την... πλήρωσε μια μπυραρία στο Μονπελιέ που είδε να καταρρέουν οι αξιολογήσεις της στο Διαδίκτυο λόγω επίσκεψης Μακρόν.

350 κονσέρτα με κατσαρόλες...

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα (σιδηροδρομικοί, υπάλληλοι, καθηγητές, κ.ά.) έχουν προετοιμάσει σειρά κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων για αύριο, δίνοντας έτσι συνέχεια στους αγώνες των έξι μηνών. Παράδειγμα: Ο κλάδος ενέργειας του CGT έχει εξαγγείλει και στοχευμένες διακοπές ρεύματος: «ανεξαρτήτως ημέρας και περίστασης, θα υπάρξουν αντιδράσεις» ανακοίνωσε ο γ.γ. της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενέργειας του CGT Σεμπαστιέν Μενπλιέ. Ο Μακρόν και το περιβάλλον του κατάλαβαν ότι αυτά δεν είναι λόγια του αέρα όταν, κατά την επίσκεψή του σε εργοστάσιο κατασκευής ξύλου στην Αλσατία, κόπηκε το ρεύμα. Οι εργαζόμενοι απειλούν ότι θα κόψουν το ρεύμα και στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων... Η δε επέτειος της πρώτης χρονιάς της δεύτερης θητείας του Γάλλου Προέδρου δεν πέρασε απαρατήρητη: 350 «κονσέρτα» με κατσαρόλες κατέγραψε η οργάνωση Attac τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νόμου για τις συντάξεις.

Στην απέναντι όχθη, η κυβέρνηση επιχειρεί με επικοινωνιακά τρικ να δώσει την εντύπωση ότι «όλα βαίνουν καλώς». Μετά το διάγγελμα ο Μακρόν ξεκίνησε περιοδείες στη χώρα, που όμως κάνουν τον γύρο της χώρας, ενίοτε και του κόσμου, για τους λάθος (για τους επιτελείς του) λόγους: γιουχαΐσματα, αυγά και πολύς θόρυβος με τους πολίτες να χτυπούν στους δρόμους κατσαρολικά. Οι προσπάθειες των τοπικών Αρχών, περιφερειαρχών, αστυνομίας κ.ά. να περιορίσουν τους διαμαρτυρόμενους να... θορυβούν πέφτουν στο κενό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη, ενώ ο Μακρόν επισκεπτόταν νοσοκομείο στη Βαντόμ, το Διοικητικό Δικαστήριο της Ορλεάνης εξέδιδε απόφαση με την οποία ακύρωσε προηγούμενη απόφαση του νομάρχη που απαγόρευε τη «χρήση ηχείων» και τις διαδηλώσεις, στη βάση... αντιτρομοκρατικού νόμου! Το Δικαστήριο ακύρωσε αυτή την απόφαση αφού διαπίστωσε απουσία τρομοκρατικής απειλής και κρίνοντας τα μέτρα του νομάρχη παράνομα.

Μια πρωθυπουργός... σχολιάστρια

Στα μετόπισθεν, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, που αρκετοί αναλυτές τη θεωρούν «υπ' ατμόν», σηκώνει το βάρος της «κανονικότητας», αναλαμβάνοντας να εξειδικεύσει τις εξαγγελίες-υποσχέσεις που αντιπολίτευση και συνδικάτα καταγγέλλουν ως «ξαναζεσταμένο φαγητό» του Προέδρου. Την Πέμπτη παρουσίασε λοιπόν τον «Οδικό Χάρτη», χωρίς καμία αναφορά στις συντάξεις, στη μεταρρύθμιση, στις κινητοποιήσεις. Ήταν εμφανής η αγωνία της να γυρίσει τη σελίδα υποσχόμενη «μια νέα φάση δράσεων», τόσο για «να πάμε μπροστά» όσο και για «επιταχύνουμε». Επιμένοντας παράλληλα στη μέχρι σήμερα μέθοδο της οικοδόμησης πλειοψηφιών (ελλείψει κυβερνητικής πλειοψηφίας), «κείμενο με κείμενο». Μέθοδος που, αν και κατά γενική ομολογία αποτυχημένη, η ίδια τόνισε ότι έχει αποδειχθεί «αποτελεσματική». Ακολουθώντας απαρέγκλιτα την προεδρική γραμμή, η Μπορν περιέγραψε το περιεχόμενο των 100 ημερών: Υγεία, Παιδεία, εργασία, βιομηχανία, οικολογία, μετανάστευση. Τίποτε το νέο, πολλές ασάφειες, με μια πρωθυπουργό να λειτουργεί περισσότερο ως σχολιάστρια παρά ως πολιτικός: «Σήμερα η πρώτη έγνοια των συμπατριωτών μας είναι η αγοραστική δύναμη» δήλωσε.

Οι δύο κόσμοι καλά κρατούν, λοιπόν, με τρεις στους τέσσερις Γάλλους να είναι δυσαρεστημένοι με τον Μακρόν, να στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και να ζητούν τη μη εφαρμογή του νόμου. Και με τα συνδικάτα να καταγγέλλουν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που κατά τα άλλα δηλώνει ανοιχτή στον «διάλογο» μαζί τους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τίποτε δεν πηγαίνει όπως το έχει σχεδιάσει. Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται, όπως και οι αντιδράσεις με σήμα κατατεθέν τις κατσαρόλες, μια διαμαρτυρία που χρονολογείται στη Γαλλία από τον 19ο αιώνα. Από τότε οι κατσαρόλες γίνονταν «εργαλεία λαϊκής δικαιοσύνης, έκφρασης άποψης των ανθρώπων που δεν έχουν φωνή» παρατηρούσε ο ιστορικός Εμανουέλ Φιρέξ στο ραδιόφωνο France Culture, εξηγώντας ότι πρόκειται για «ένα σύμβολο, το εργαλείο του προλετάριου». Πάντως ο Μακρόν βρίσκεται πολύ μακριά από την κατανόηση του μηνύματος αυτού του συμβόλου. Χαρακτήρισε «αγένεια» αυτές τις αντιδράσεις, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο αναγνώστες της εφημερίδας Λε Παριζιέν, ιδιοκτησίας του συμμάχου του Μπερνάρ Αρνό, με τη Νο 1 περιουσία παγκοσμίως (220 δισ. δολάρια). Απαντώντας στις ερωτήσεις ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίστηκε αμετανόητος και αμετακίνητος στα των συντάξεων. Τι κι αν οι περισσότερες εφημερίδες, από τη Μοντ έως την Λιμπερασιόν και την Ουμανιτέ αλλά και τη Λα Κρουά περιγράφουν με σκοτεινά χρώματα κάτι που μοιάζει περισσότερο με «τέλος εποχής» (Ουμανιτέ), ενός «Προέδρου απομονωμένου απέναντι στην αγανάκτηση»; Ασήμαντες λεπτομέρειες για έναν Πρόεδρο αλλού...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL