Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Γαλλία / Δοκιμάζεται η προεδρική αξιοπιστία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Δοκιμάζεται η προεδρική αξιοπιστία

133271565.jpg

Σε καταδρομικές ασκήσεις μετατρέπονται οι δημόσιες παρεμβάσεις και επισκέψεις του Προέδρου Μακρόν, στο πλαίσιο του πλάνου «επανεκκίνησης», εξωστρέφειας και ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του μετά το διάγγελμα της Δευτέρας για τη συνταξιοδοτική αντιμεταρρύθμιση. Μια τηλεοπτική παρέμβαση που, υποτίθεται, θα έκλεινε το κεφάλαιο «συντάξεις» και θα άνοιγε εκείνο της «επιστροφής στην κοινωνία», του «διαλόγου με τα συνδικάτα», ενός νέου ορίζοντα στην επέτειο του ενός έτους της δεύτερης θητείας του Μακρόν. Η επιχείρηση έχει μετατραπεί σε μπούμερανγκ. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει λειτουργήσει όπως ήλπιζαν ο ίδιος και οι επιτελείς του, που μοιάζουν περισσότερο από ποτέ αποκομμένοι από την κοινωνία, τις απόψεις και τις ανάγκες της.

Το διάγγελμα, σύμφωνα με τις έρευνες, απέτυχε να καθησυχάσει τους πολίτες. Πολύ λιγότερο δε να τους εμπνεύσει. Οι προεδρικές υποσχέσεις για βελτίωση μισθών, υποδομών σε σχολεία και νοσοκομεία, για περισσότερη ασφάλεια και δικαιοσύνη δεν κατάφεραν να χρυσώσουν το χάπι της αντικοινωνικής συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, καθώς έπεισαν μόλις το 26% των πολιτών... Μιας μεταρρύθμισης που μπορεί οι «σοφοί» να ενέκριναν τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση για την έγκρισή της, ωστόσο στο σκεπτικό τους παραδέχονται όλα όσα της καταλογίζουν αντιπολίτευση και συνδικάτα. Ότι οι υπουργοί έδωσαν λάθος στοιχεία υπολογισμού των συντάξεων, ότι χρησιμοποιήθηκαν «σωρευτικά» ειδικές διατάξεις για την περιστολή των διαδικασιών διαβούλευσης και συζήτησης και ότι όλα αυτά, πράγματι, ήταν «πολύ ασυνήθιστα». Μια έγκριση που τυπικά κλείνει υπέρ της κυβέρνησης το θέμα, αφήνει ανοιχτό το θέμα της νομιμοποίησης μιας προεδρικής εξουσίας που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αμφισβητείται ευθέως, αφού έχει γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στα συνδικάτα. Μια κρίση δημοκρατίας που επαναφέρει στο προσκήνιο την αλλαγή της 5ης Δημοκρατίας...

Αλαζονεία μπροστά στις αποδοκιμασίες

«Η κρίση των συντάξεων ήταν δοκιμασία για την προεδρική αξιοπιστία» εξηγεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής και Πολιτικής Ιστορίας, ιστορικός Ζαν Γκαρίγκ. «Ο Μακρόν έκανε εκστρατεία με το σύνθημα “Μαζί σας”, δηλαδή έναν νέο τρόπο διακυβέρνησης, πιο κοντά στους πολίτες, στη λαϊκή κυριαρχία. Σε αυτή την κρίση των συντάξεων έκανε το ακριβώς αντίθετο» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα «υπάρχει μια αμφισβήτηση όλου του θεσμικού μηχανισμού και των παραγόντων που συμβάλλουν στη λειτουργία του». Ο Πρόεδρος «έχει γαντζωθεί στη θεσμική του νομιμότητα ξεχνώντας ότι δίπλα σ’ αυτή υπάρχει και μία άλλη, που εγγράφεται στην Ιστορία μας από τη Γαλλική Επανάσταση: την ανάγκη να ακούει επίσης τη φωνή των πολιτών όπως εκφράζεται από διαμεσολαβητικούς μηχανισμούς, όπως είναι τα συνδικάτα, οι ενώσεις ή τα ΜΜΕ».

Μια καίρια παρατήρηση, που τη βιώνει αυτές τις ημέρες ο Μακρόν στις περιοδείες του στη χώρα. Από την Αλσατία και την πόλη Σελεστά έως την πόλη Γκανζ της Νότιας Γαλλίας, γίνεται δεκτός από πλήθος πολιτών που τον γιουχάρουν συστηματικά, χτυπώντας μάλιστα κατσαρόλες και τηγάνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν έχει λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις στον νόμο του για το συνταξιοδοτικό και ότι επιμένει στην εφαρμογή του. Στην τελευταία του επίσκεψη στον Νότο, μάλιστα, έγινε (ξανά) στόχος ενός... αυγού, το οποίο δέχθηκε κατακέφαλα. Ο ίδιος πάντως δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το εύρος και το βάθος των αντιδράσεων, σχολιάζοντας σκωπτικά «Αυγά και τηγάνια χρησιμοποιώ εγώ στη μαγειρική», προσθέτοντας ότι «Με τις κατσαρόλες δεν προχωρά η Γαλλία», ενώ αναφερόμενος στους διαδηλωτές που χτυπούσαν τα κουζινικά σκεύη είπε ότι «δεν νομίζω πως θέλουν να μιλήσουν, αλλά να κάνουν θόρυβο»!

Και στο βάθος... Λεπέν

Οι διαδηλωτές πάντως έστειλαν ξανά την Πέμπτη, νέα ημέρα κινητοποιήσεων, το σαφές μήνυμά τους απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα: «Μακρόν, παραιτήσου». Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη πολυπληθής ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στην έδρα του Χρηματιστηρίου στο Παρίσι, στην επιχειρηματική καρδιά της πρωτεύουσας La Defense. «Είμαστε εδώ. Αν και ο Μακρόν δεν θέλει, εμείς είμαστε εδώ!» έγραφε το πανό τους. «Είναι μια συμβολική δράση για να δείξουμε ότι χρήμα για τη χρηματοδότηση των συντάξεων υπάρχει και πρέπει να πάμε να το βρούμε» δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο Εμανουέλ Μαρσάν, εκπρόσωπος του σιδηροδρομικού συνδικάτου Sud-Rail. Οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι οι κινητοποιήσεις έχουν μπει σε νέα φάση: «Θα κάνουμε αβίωτη τη ζωή της κυβέρνησης. Διαδηλώνουμε, ψηφίζουμε, υπογράφουμε εκκλήσεις, αλλά δεν αρκούν αυτά... Βλέπουμε ότι η πολιτική απείθεια έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Ακόμη κι όταν δεν μας χαροποιεί να κάνουμε αυτές τις ενέργειες» εξήγησε στο μικρόφωνο του δημόσιου ραδιοφώνου ο 23χρονος Σιρίλ, μέλος του οικολογικού κινήματος.

Πάντως τα μαντάτα είναι αρνητικά και στο μέτωπο της δημοτικότητας του Μακρόν: υποχώρησε κατά 2 μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο, πέφτοντας στο... 26%, όπως στην κρίση του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων τον Οκτώβριο του 2018. Παράλληλα, το 63% των πολιτών στηρίζει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό, ενώ το 45% δηλώνει οργισμένο και το 38% ανήσυχο. Οι πολίτες κατηγορούν τον Πρόεδρο ότι είναι «εκτός πραγματικότητας», ότι «δεν ακούει τη χώρα» και μόλις το 36% θεωρεί πως βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Την ίδια στιγμή, η μεγάλη κερδισμένη, στην επέτειο της πρώτης χρονιάς της δεύτερης θητείας του Μακρόν, αποδεικνύεται ότι είναι, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου IFOP, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν: το 47% των Γάλλων την προτιμά σήμερα από τον Μακρόν, τον οποίο επιλέγει το 42%…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL