Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Politico / Διπλή σύγκρουση Γερμανίας-Γαλλίας για αυτοκίνητα και πυρηνική ενέργεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Politico / Διπλή σύγκρουση Γερμανίας-Γαλλίας για αυτοκίνητα και πυρηνική ενέργεια

ΜΑΚΡΟΝ ΣΟΛΤΣ
EPA/BENOIT TESSIER

Σε αποκλίνουσες πορείες κινούνται οι δύο μεγάλοι της ΕΕ καθώς κλιμακώνεται η οικονομική κρίση μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αγγίζοντας πλέον και το τραπεζικό σύστημα. Όπως γράφει το Politico σε θέμα του για την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, οι διαμετρικά αντίθετες πολιτικές στην αυτοκινητοβιομηχανία και την ενέργεια απειλούν πλέον την ενότητα της ΕΕ. Η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, θα δείξει τον βαθμό της απόκλισης μεταξύ των δύο πλευρών και το αν αυτή θα συνεχίσει να γεφυρώνεται.

Η ΕΕ απαγόρευσε τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης παλιάς τεχνολογίας από το 2035, αλλά η Γερμανία μαζί με άλλες χώρες (μεταξύ τους η Ιταλία) ζητά εξαιρέσεις για τα συνθετικά καύσιμα, ώστε να ωφεληθεί η αυτοκινητοβιομηχανία της. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη απορρίψει δύο φορές αυτή την ιδέα και πολλές χώρες μέλη δεν την υποστηρίζουν. Η Γαλλία, που βλέπει την δική της αυτοκινητοβιομηχανία να ανακάμπτει μετά από μία μακρά περίοδο γερμανικής κυριαρχίας, είναι σαφέστατα επικριτική για τους σχεδιασμούς του Βερολίνου.

Η αγωνία των Γάλλων είναι να επεκτείνουν στην ΕΕ την εθνική τους πολιτική για παραγωγή ενέργειας κυρίως με πυρηνικούς αντιδραστήρες, κάτι που στη Γερμανία θεωρείται «αιτία πολέμου» τόσο για τους Πράσινους που μετέχουν στην κυβέρνηση όσο και την Αριστερά και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Το Παρίσι επιδιώκει να περιλάβει την πυρηνική ενέργεια στο πακέτο για τις μηδενικές εκπομπές ρύπων που αφορά την βιομηχανία και την μεταποίηση, μαζί με την παραγωγή υδρογόνου από τους αντιδραστήρες για χρήση στις μεταφορές. Η υποβάθμιση από την Κομισιόν του ρόλου της πυρηνικής ενέργειας στο συγκεκριμένο πακέτο, υπό την πίεση του Βερολίνου, εξόργισε εξαιρετικά τους Γάλλους, όπως σημειώνει το Politico.

Στο Ευρωκοινοβούλιο και τις Βρυξέλλες υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις γερμανικές πιέσεις που έχουν ξεπεράσει τα συνήθη «όρια» και απειλούν την αξιοπιστία της Γερμανίας ως ηγετικού εταίρου στην ΕΕ. Αυτός ο προβληματισμός μένει να φανεί αν θα συγκαλυφθεί με μία νέα γεφύρωση αντιθέσεων στην Σύνοδο, ή θα αποκαλυφθεί πλήρως, υπονομεύοντας την ενότητα της Ευρώπης την ώρα που κλυδωνίζεται το τραπεζικό σύστημα και αναμένεται κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL